A Friday the 13th sorozat folytatása...
Nos ezek a szép idők elmúltak, beköszöntött az évezred utolsó évtizede, az élet ment tovább és egyesek úgy gondolták, hogy a pocsék 8. rész után elkészítenek még egy Péntek 13 részt. Vajon jól tették? A kérdés megválaszolására a nem "remake" végén adok választ...
SPOILER!!!
Jason Goes to Hell: The Final Friday

Miután Sean S. Cunningham a Warner szárnyai alatt levezényelte a Péntek 13 sorozat első részét, majd több különböző rendező megcsinált még 7-et a Paramount által, a 8. részt követően 4 évig pihent a sorozat, hogy a New Line Cinema vegye a keze alá a frencsájzt, és a náluk született 80-as évekbeli másik tini mészáros Freddy Krueger mellett most már Jason Voorhees-ből is pénzt csináljanak.
A probléma szerintem azzal a kezdődött, hogy a sorozat korábbi részeihez hasonlóan (stúdiótól függetlenül) megint csak zsebpénzt adtak a készítőknek a film elkészítésére, ami meg is látszik ezen a részen.
Mivel hokimaszkos barátunk már a negyedik részben "elvileg" meghalt, a feltámasztása folyamatos problémát jelentett az aktuális rész készítőinek. Na ebben a részben ezzel nincs probléma, mert a 8. rész végén a gányban szétolvadó Jasonnak, az, úgy látszik csak egy szimpla élményfürdőzés volt, mert itt semmi baja sincs, ha az enyhén hólyagos fejét nem számítjuk.
A történet lényege, hogy Jason-t a film elején egy elit kommandós csapat tőrbe csalja, majd körül veszik és minden muníciójukat beleeresztik a maszkos gyilkosba és, hogy tutira meghalljon, még fel is robbantják. Ezután a hullaházban a boncnok Jason szívének vizsgálata közben a szív egyszer csak verni kezd majd olyan ritmusokat skandál a szív mint egy 50 fős busman törzs aminek hatására a boncnok fószer, - mint éhes kövér gyerek a McDonalds-bana a hambit - befalja a szívet. Ekkor beleszáll Jason maradványaiból Jason szelleme majd, bekattan és kinyír néhány embert. A híradó tele van a Jason él vagy meghalt szöveggel. A Kristály tóhoz persze lemegy pár tini mivel már nincs Jason Voorhees. Persze a boncnok testébe szállt Jason szépen kinyírja őket és ekkor tűnik fel a két főszereplő Jessica és Steven meg a gyerekük. Jess anyját megöli Jason, már a rendőrfőnök testében és azt hiszik, hogy Steve tette. Lesittelik. A tömlöcben megismer egy fejvadászt aki néhány törött új fejében elárulja, hogy Jess anyja Jason testvére volt és Jason él. Csak úgy lehet megölni ha egy másik Voorhees teszi meg (nos ennél a résznél kezdtem el már nagyon röhögni a filmen, mert nem értettem miért jó a feka fejvadásznak, ha eltörögeti Steve újját és csak úgy árul el dolgokat, ráadásul a fejvadász pali olyan szinten vágja ezt a túlvilági témát mint a Winchester testvérek a Supernaturalban). Sikítás és mészárlások után Jason éppen aktuális testét lefejezik amiből kibújik valami ratyi gizmó vakarék, ami semmi eddigihez nem hasonlítható. Talán ha egy Goauld szimbiótát és Jabba hónaljkutyáját kereszteznék akkor az ehhez a fenevadhoz hasonlítana. Ja ez a dög egyébként Jason, és úgy mászik át egyik testből a másikba mint a Slidersben az a szájon át közlekedő valami ami férfiakban kelti ki a tojásait. Ami pedig duplán vicces amikor a boncnok testéből mászik át a rendőrfőnök testébe :D. Az valami eszméletlen szar, főleg ahogy megborotválja. Na ez a vakarék kimászott és vinnyogva meg kúszva megtalálja a halott testvére testét, amit úgy támad be"alulról", mint Rocco bácsi szokta a felnőtt filmekben. Ekkor az a test átalakul Jasonné (hogy hogy a retekbe nekem rejtély!!!) és elkezd vagdalkozni. Jess megfogja nagynehezen a varázstört és ledöfi vele Jason-t. Eztán megnyílik a pokol és hokimaszkos hősünket lehúzza pár ragyás kéz a pokolba. Persze nem lenne Péntek 13 film ha így érne véget a film. A hokimaszk mutatása után kinyúlik egy késekkel felszerelt kéz és lehúzza a hokimaszkot! Naná, hogy Freddy barátunk az! :)
A film egyetlen értékelhető momentuma a zárójelent (persze a pucér csöcsös csajok mellett)! Azt hiszem a horror rajongók annak idején elcsöppentek ennél a jelenetnél! :)
Nem kenyerem leírni, hogy egy adott film miről szól, mert sok "kritikusnak" az a kritika ha ezt megteszi és a végén két mondatban hozzáteszi, hogy jó vagy nem jó a film, de most megtettem, mert a filmet csak úgy tudtam megnézni, hogy leszedtem, angol hanggal és német felirattal így nem biztos, hogy mindent rendesen megértettem. Én viszont nem vagyok kritikus.
Viszont a film az maga a bűn a szar kategória. A 8. rész eseményéről, amiben Jasont szétvitte a szennyvizes trutyi semmit sem kapunk, arról pedig főleg nem, hogy azt, hogy élte túl, mi lett vele, hogy mászott vissza New York-ból a Kristály tóhoz. Az pedig szintén érdekes, hogy Jason-nek volt egy testvére, amiről az elmúlt 8 részben egy szó sem esett. A kukacos Jason aki egyik testből ide-oda mászik kész röhej. A film élvezhetőségét tényleg csak az utolsó momentum és a pucér csajok mentik meg.
A filmet amint említettem letöltöttem (ez van), mert máshogy nem tudtam beszerezni. Amazonról nem rendelhető, magyar torrent oldalon kértem nem rakta fel senki, sőt, Google-ben keresve magyar oldalakon baromi kevés van a filmről (meglepően kevés) még a port.hu-n sincs írva semmi róla. Az iszdb.hu adatbázisa szintén nem tud róla, szóval nem biztos, hogy készült ehhez a részhez szinkron, amiből arra következtetek, hogy moziban sem volt. Legalábbis ez a pár info erre enged következtetni. Így egy külföldi oldalról sikerült beszerezni 4:3-as képpel, angol hanggal ami maga a borzadály minőségileg, ráégetett német felirattal.
Nagyon mostoha egy darabja ez a rész a sorozatnak, ami mondjuk érthető, mert baromi szar, nem csoda hogy külföldön is csak egy kiadása van. Nem hiszem, hogy nálunk valaha is megjelenik, de ha mégis megtörténik akkor tuti, hogy a polcra kerül, mert már csak ez hiányzik az Péntek 13 filmek közül.
"chi"
Rém szar folytatás és ezt szépíteni sajnos nem lehet. 10/2,5
--------------------------------
Ezt már utólag írtam: a filmben van egy jelenet, amiben Steven a Voorhees házban kinyit egy könyvet majd odébb teszi. Ez a könyv meglepő módon ismerős volt. Többször láttam már de hirtelen nem tudtam hova tenni. Majd beugrott. Az Evil Dead című film valamelyik külföldi kiadásának a borítója ugyan ez. Nem ismerem a filmet, de meglepő, hogy ez a könyv borítója képet ide tettem fel róla. Aki meg tudja nekem magyarázni ezt az anomáliát szívesen venném.
Jason X
"Jason iksz vagy Jason tíz?" - tettem fel magamban a kérdést először. Hát ez is meg az is, de inkább tíz. Merthogy ez a film a sorozat tizedik része. Ha már a New Line megvette a filmet akkor valamit kezdeni kellett vele. "Vajon mit csináljunk? Mészároltassuk Jasont megint a tónál? Áhhh az már uncsi. Inkább vigyük fel az űrbe!" Gondolom valami ilyen beszélgetés játszódhatott le a készítők megbeszélésén.
Az ötletben végül is volt annyi értékelhető, hogy újat akartak a filmbe vinni. A sci-fi horrorok alapja ugyanis az, hogy valaki mészárol egy korlátolt helyiséggel rendelkező épületben (űrhajó, űrbázis) és egyre csak fogynak a szereplők. Csak ott mindig meg van az a feszültség, hogy a végéig senki nem tudja, hogy ki lehet a gyilkos itt meg első perctől kezdve tudjuk, hogy Jason. Persze azért a sorozat kliséit megkapjuk, hogy sexéhes tinik megint meghalnak, csak kicsit hülyén néz ki ez az űrös dolog. Persze biztos van akinek ez tetszik, nekem személy szerint nem egészen. Jasonnak semmi keresnivalója sincs az űrben az ő neve egybe forrt a táborozókkal és a Kristály tóval ott kellett volna valamit alkotni, nem fényévekre a földtől. Legalább a csajok most is dögösek és nem az jut róluk eszembe, hogy ezek valamelyike akár az anyám is lehetne. Viszont ami ténylegesen hazavágja a filmet, az egyrészt a CGI ami 2001-ben egy Mátrix kaliberű film után szerintem vér ciki, a másik pedig az a jelenet amikor a feltuningolt Jason-t valami hologramos szarral átverik, hogy két pucér tini csaj társaságában a tó mellett van, majd ezután elkezdi őket gyepálni a hálózsákjukban, mint nagymama a búzakévét aratáskor. Legalább a végét nem rontották el teljesen, az megmaradt olyan sejtelmesnek és folytatásra biztatónak mint az elmúlt 9 rész során.
A DVD képe nem rossz, de fenékre nem estem tőle, teljesen átlagos, főleg a BD-hez szokott szememnek. A szinkronról nem tudok nyilatkozni, mert ha már az elmúlt 9 részt felirattal néztem, ezzel már nem tettem kivételt. Az angol hang nagyon tisztán és szépen szól döngeti a falat. A lemezen található némi extra egy 15 és egy 30 perces film ami a sorozat rajongóinak nagyon informatív.
Keserű szájízzel álltam fel a TV elől nem erre számítottam. Nem tudom miért kellett azt a klisés alapot állandóan elrontani a rohadt életbe már, hát végig működött volna, nem kellene ide semmilyen humbug, meg túlvilági hókuszpókusz, űr meg végképp nem.
Érdekes folytatás, de felejthető, jubileumi filmnek pedig pocsék próbálkozás. 10/4
Freddy vs Jason
A 9.rész vége után már minden rajongó és nem rajongó azt kérdezte, hogy lesz e Freddy vs Jason film. A New Line nem mondhatta azt, hogy nem, ha már a 9.rész záró képsorára rábólintottak. Naná, hogy lett és a rajongók elhallgathattak.És nagyon elhallgathattak, mert egy nagyszerű filmet kaptak a várakozásukért. Minden benne van ebben a filmben amiért szerettük és szeretjük ezt a két tinimészárost.
Már a New Line logó megérkezésekor az ember hátán végigszalad a hideg ahogy meghalljuk, a két sorozat egymásba oltott kultikus muzsikáit. Erre csak rátesz a nyitó jelenetsor amiben feltűnik a Mrs Voorhees-t alakító Paula Shaw aki megtévesztően hasonlít Betsy Palmerre. Ez már egy jó pont a filmnek. Aztán megjelenik a rémálmok őrzője Freddy Krueger is. És innentől kezdve a film szereplőinek nem nagyon van megállás. 1,5 órás film pörög rendesen mert a karaktereknek az se jó ha alszanak mert "Egy kettő, Freddy érted jő" és az sem ha ébren vannak, mert Jason lemészárolja őket. Remek ötlet volt a két gazt összehozni, ha már egy házon belül vannak és sikerült egy elég jó storyt is kitalálni ami minden szempontból megállja a helyét. Így végignézve a sorozatot, azért Freddy egy igazi rohadék, míg Jason csak egy egyszerű mészáros, aki Freddy-vel ellentétben nem ripacskodik és arcoskodik mint túlvilági társa. Emiatt számomra Freddy vesztett is egy kicsit a tetszési indexéből, de hát ő már csak ilyen ezért szeretjük. Az egyetlen furcsaság, hogy a Péntek 13 sorozatban feltűnő tinicsajok, azért "jó félék" voltak, de ekkora csöcsökkel megáldott tiniket még a szilikon völgy sem látott nemhogy a Kristály tó vagy az Elm utca! :)
A DVD képe szintén jó, nem referencia, de nagyon szép. Először megpróbáltam szinkronnal nézni, de Harsányi Gábor hangjától már a hideg kiráz (nem éppen jó értelemben) emiatt ez is angol hangsávval ment, amire nem volt panaszom mert jól szólt. Talán a feliratban volt egy karakterhiba de erre most nem vennék mérget. Van némi extra is de azokba nem néztem bele.
Nem Péntek 13 film, de Jason feltűnik benne és Freddy-vel együtt jól mutatnak. 10/7
Friday the 13th
Marcus Nispel-t a Texasi láncfűrészes remake-jének az elkészítése után, sokan dicsérték, hogy remek feldolgozást hozott össze. Valószínű emiatt kérték fel hogy csinálja már meg a Péntek 13 remakejét is, úgyis ilyen remake, prequel láz van Hollywood-ban, hát a Kristály tavi mészáros ne maradjon már ki a sorból. Marcus nem szórakozott, hanem megcsinálta a saját Péntek 13 filmjét.
Mivel már szinte nagyon kevesen emlékeznek arra, hogy az első részben nem is Jason mészárolt (gondoljunk csak a Sikoly-ra) emiatt egy kvázi remake-et nem lett volna egyszerű elkészíteni, hiszen a Péntek 13-al egybe forrt Jason Voorhees neve így a hokimaszkos nélküli Péntek 13 film olyan mint egy Terminator film Schwarzenegger nélkül. Azaz szar!
A film remake és nem remake egyben. Az első rész végét szépen megkapjuk újraforgatva azzal kiegészítve, hogy Jason látja anyut lefejezni. Ez az amire mindenki várt, hogy Jason ne csak "elmondva" lássa a dolgot hanem megcsinálva is. Remek ötlet. Aztán az első feltűnésekor még a 2.részben viselt csukja van a fején majd csak ezután veszi fel a hokimaszkot. Zseniális ötlet. Nem remake abban az értelemben, hogy meghatározatlan, hogy melyik korábbi részhez hasonlít, de remake abban az esetben, hogy minden szir-szar feltámasztósdi, túlvilági, meg okkultista hülyeség után Jason ugyan olyan ember mint a sorozat legjobb 2. és 3. részében. Az pedig sokat lendít a filmen, hogy nem hagyták meg Jasont egy eszetlen mészárosnak hanem valami kis értelem is szorult a fejébe. Egy a régi részekben megismert Jason már-már vicces mint sem félelmetes. De ez a Jason lendületes, erős, és eszes is ami egy mai horrorfőhős számára elengedhetetlen. Még egy pont a filmnek. A szokásos táborozók mellett most kapunk egy kisebb mellékszálat is ami persze egybe forrasztja a két illetve három szálat. Jason gyilkolásai egyszerre újak és régiek. Vannak többször látott mozzanatok illetve újak. Szerintem megférnek ezek a dolgok egymás mellett. A csajok meg dúúúrván dögösek ebben a részben, már-már ribancosan dögösek. Jason persze a jól megszokott módon tehát libidó szerint lemészárolja a táborozókat. És nem lenne Péntek 13 film ha nem úgy érne véget ahogy véget ér.
A film zenéje itt nagyon is elszakad az eredeti taktusoktól, csak ritkán hallani a "chi chi chi chi ha ha ha ha"-t viszont a "horror"-os hanghatások megteszik a magukét, nagyon fosatósak a dallamok.
Ez nem csak egy egyszerű remake vagy új Péntek 13 film hanem maga a megtestesült alázat a sorozat előtt ami modern módszerekkel mutatja be Jason tevékenykedését a Kristály tónál. Péntek 13 mércével nézve ez egy zseniális horror film a sorozat legjobb része.
Ezt már sikerült BD-n beszerezni hazai kiadásban ráadásul kicsit olcsóbban mint a megjelenési ára. A kép egyszerűen gyönyörű szinte tökéletes, a hang nem különben. Szinkronról nyilatkozni nem tudok itt sem, mert nem hallgattam bele. Van némi extra de elég kevés viszont sok dolgot megtudhatunk a színészekről és a készítőkről. Sajnálom, hogy itthon nem a Killer Cut verzió jelent meg, de egyre nagyobb a késztetés arra, hogy angolból berendeljem előbb-utóbb.
Bitang jó rész, nagyon tetszett, mai szemmel is élvezhető és ijesztő tud lenni. A sorozat legjobb darabja lett. 10/10
"a pocsék 8. rész után elkészítenek még egy Péntek 13 részt. Vajon jól tették?"
És akkor a kérdésre a válasz. Ha megnézzük a 9. részt akkor a válasz egyértelműen NEM, viszont ha megnézzük a Freddy vs Jason és a 2009-es Péntek 13-at, akkor egyértelmű IGEN a válasz. Nem tudom, hogy lesz-e még folytatása a filmnek, de ha lesz akkor bízom benne, hogy olyan olyan ember fog hozzányúlni, mint Marcus Nispel. Ezek után már kíváncsi vagyok a Texasi filmekre és a remake-re és az első részre különösen.
Az utolsó film adatlapján meglepően tapasztaltam, hogy pár embernek egyáltalán nem tetszett ez a rész. Ez már csak amiatt is meglepő, mert nem értem, hogy mi a túrót is vártak, másrészt pedig ez egy nagyszerű film. Ha megnézzük mind a 12 részt, akkor ez nyilvánvaló nem is kérdés, hogy jó film. Persze ehhez látni kell az első 11 részt és ahhoz mérni, mert csak egymaga nem állja meg a helyét, mert tele van klisével, ami végigkíséri a sorozatot és ezt tudni kell ahhoz.
Jól szórakoztam a filmeken, sokat röhögtem néhány jeleneten, van ami tényleg váratlan vagy ijesztő volt, de ez már csak az utolsó rész megtekintésekor volt. Egyhamar nem, de pár év múlva újra elő fogom venni a sorozatot az biztos. A sorozatot értékelve azt hiszem nem emelek és nem is csökkentek így megmarad 10/7-nek.