24 - Season 8

SPOILERES!!!
Hát ennek is vége lett. Sajnos. Pedig mikor először hallottam a sorozatról valahogy nem nagyon hittem, hogy ez bejönne nekem. Mekkorát tévedtem.
Jack Bauer utolsó napja:
A szokásoknak megfelelően, azért elég döcögősen indul a sorozat. Jack "visszahívása" nem annyira hihető dolog, bár ebben a sorozatban kevés hihető dolog van. Az utolsó évadok során sem ment annyira egyszerűen, de az első 1-2 rész után azért teljesen ki is megy az ember fejéből, hogy pár órája Jack még az unokával mesét nézett a kanapén. Gyakorlatilag Jack-nek talán ebben az évadban a legkönnyebb dolga (jó egyszer megkínozzák, de az már olyan neki mintha másnak a talpát csiklandoznák), hiszen az első 16 részben a kormánytól kezdve, a CTU-n át, mindenki mellette van, vagy legalábbis hagyják, hogy tegye a dolgát, nem kell még a "sajátjaitól" is félnie és menekülnie, mivel ők hívták vissza. Na, de innentől jön az a szakasza a sorozatnak, amit én már jó régen vártam, hogy Jack-nél elguruljon a gyógyszer és elkezdje leszarni a dolgokat és bosszút álljon. Ez furcsán hangozhat, de amit ez a pali kiállt csoda, hogy még tud normálisan gondolkodni. Persze a végén azért észhez tér (mert van aki észhez térítse), de addigra már "Robotzsarunak" is beöltözött és elég durván "kibelezett" pár embert. A sorozatot persze úgy zárták, le hogy lehessen folytatni a moziban, de én nem hiszem, hogy normálisan fel lehetne építeni egy mozifilmet ezen történések után. Annyira nem tudok a moziban elképzelni egy 24-et, mert minden évad annyira összetett, annyira minden lentről indul és a legmagasabb körökig jut el, hogy ezt 2 vagy 3 órába besűríteni nagyon nehéz lenne.
Karakterek, helyszínek:
CTU. A k*rva életbe már megint. Hogy minek kellett ezt a szervezetet újjá éleszteni nem nagyon értem, de elfogadom a készítők döntését. A sorozat fő szála alapján az FBI után a CIA-nak jobban örültem volna. A helyszín ugye New York, de a CTU nagyon hasonlít kinézetre a régi központhoz. Viszont van pár hülyeség az épületben. Először is jó, hogy föld alatt van, de az a tetű alagút ami a bejárathoz visz minek? Annyira furcsa, hogy a megérkezett autók egyszer csak megfordulva vannak az elmenetelkor, de abban a "zsákutcás" lyukban, hogy fordul meg? És hogy teremnek ott a CTU-s terepjárók? Mint a GTA-ban, hogy az egyik pillanatban nincs ott, de pár perc múlva ott terem egy a semmiből? Aztán ilyen fura kihallgatószobát még az életben nem láttam. Most komolyan mi van áramszünet estén? Ki se tudnak jönni belőle a kihallgatott személy meg leverhetné a kihallgatóját. Aztán a CTU feje sincs a helyzet magaslatán, gyakorlatilag csak egy bábu, aki ráadásul a dolgát sem nagyon érti. Mindig másra hallgat sosincs egy normális döntése, de ennek legalább van következménye.
Az újabb várossal újabb karaktereket is kapunk mind a "jó" mind pedig a "rossz" oldalon. (Az idézőjel ugye amiatt van, mert a sorozat eddigi részei során láttunk már fura dolgokat). A CTU vezérét, már említettem gyakorlatilag egy kalap kaki a csávó és nem csak a karakter hanem a színész is. Nem tudom, hogy ez volt e készítők koncepciója, de a pali tartása és mozgása során előbb képzelem el egy gettóban banda tagként mint egy kormányzati szerv vezetőjeként.
A technikus srácnak (Arlo) gyakorlatilag komolyabb szerepe nincs csak annyi mint az összes eddigi technikus srácnak. Végzi a dolgát, néha értetlenkedik, és a "helyes" oldalra áll, amikor kell.
Freddie Prince Junior gyakorlatilag nem sok vizet zavar, hiszen egy kommandós csapat vezetője, aminek a szerepe általában annyi, hogy Jack lelövi a rosszakat, míg a kommandós csapaton belül lelőnek pár embert, hogy azért onnan is hulljanak. Van pár jó pillanata a csávónak, korrektül játszik semmi baj nincs vele.
Katee "Starbuck" Sackhoff nekem nagyon szimpatikus volt már az elejétől kezdve és Dana Walsh szerepében egy nagyon jól összerakott figurát kapott. Ugye mindig van egy áruló valamelyik szervezeten belül, most valamiért nem hittem, hogy lesz ilyen, de ezt a beépített karakter olyan jól megírták, hogy beszartam amikor kiderült, hogy ki is ő valójában. Kár érte.
Jürgen Prochnow, mint orosz maffiavezér szerintem teli találat, bár én több szereplést is adtam volna a karakterének. A figurát szerintem jól hozza, és legnagyobb pillanata szerintem az amikor, Jack-et megkéri, hogy beszéljen valakivel, hogy a családja kapjon tanúvédelmet, ő meg két perc múlva odaadja a telefont, hogy az Elnök van a vonalban. Azt a pofát amit akkor vág lehetetlen utánozni. Kb olyan, "Húú b*zd meg!" arcot vág, ami szerintem annyira hiteles, hogy minden más ember is ilyen képet vágna.
Anil Kapoor-t amikor először megláttam, nem nagyon tudtam elképzelni, hogy a Legyen ön is "gettó"milliomos után hitelesen hozza a közel keleti elnököt, mert az elején mindig az jutott az eszembe, hogy kvízkérdéseket tesz fel. De nagyon jó színész szerintem, mert jól hozza a megzakkant elnököt, majd a hős önfeláldozót is. (Megjegyzem a lányát alakító, hölgy nem tudom ki, de DÖGÖS!).
Michael Madsen-en meglepődtem, mert nem tudtam, hogy ő is szerepelni fog a sorozatban. Én más karaktert adtam volna neki és többet időt is, mert így alig volt jelen. Sosem volt egy izomfiú alkat emlékeim szerint, de itt azért meg van folyva rendesen.
Újak mellett persze vannak régi szereplők is. Taylor elnök az elején nagyon kevés szerepet kap, gyakorlatilag csak bólogat, viszont a vége felé annál több jut neki, hoz pár fura döntést, amik érdekesek és ellentmondásosak, de ha megbeszélte volna az egészet Jack-el, amikor lehetett volna nem fajultak volna el a dolgok ideáig. Star Trek-es idézet, de ide pont illett volna: "A többség igénye, fontosabb a kevesekénél!" vagy valami ilyesmit mit mond Spock nem is egyszer. A béke megkötése (mindegy milyen áron), lehet, hogy több jót hozott volna és több ártatlan ember életét mentette volna meg, mint az ami valószínű ezután következik. (Számomra külön öröm, hogy elvált az elnök, mert ha még egyszer meghallom azt a kifejezést, hogy "First Gentleman", akkor 24 részen keresztül röhögök folyamatosan).
Renee Walker ügynököt az előző évadban nagyon megkedveltem, hiszen ugyan olyan mint Jack csak nőben, de itt azért elég sanyarú sorsa van. Gyakorlatilag olyan, mint Megan Fox a Transformers-ben, hogy csak ide-oda rángatják. Az előző évad alapján többet vártam volna a készítőktől, gyakorlatilag mint egy zombi van jelen. Sanyarúbb sorsot pedig nem is szánhattak volna neki. Sajnáltam.
Chloe O Brian, olyan mint mindig, Jack hű társa a központban, technikai zseni, persze sosem hallgatnak rá, de az ő szíve is a helyén van. Csak egyet tudok érteni Jack egyik utolsó mondatával; "Sosem gondoltam volna, hogy te fogsz
fedezni engem annyi éven keresztül.". És őszintén szólva én sem adtam a karakterének sok esélyt a hosszú életre.
Charles Logan, kedvenc féreg-mocskos-szarházi elnökünk is visszatér az utolsó pár részre, hogy kavarja a szart és szokása szerint sikerül is neki. Imádom egyébként ezt a palit meg a karakterét is! Annyira jól áll neki, hogy az nem igaz. És végre megteszi azt amit már rég meg kellett volna, de hogy végül is mi lett vele nem tudjuk meg csak maximum egy mozifilmben esetleg. Basszus még ebbe se tud belehalni.
Az újabb helyszín L.A. és Washington után nekem tetszett, de elvártam volna némi "klisés" dolgot. Azért néha megmutathatták volna a Szabadság szobrot vagy a Brooklyn hidat, az Empire State Buildinget, elviseltem volna egy Central Parkon át tartó üldözést, vagy Jack beleverhette volna egy terrorista fejét a WTC helyén lévő emlékmű egyik márványlapjára, amire fel vannak vésve az áldozatok nevei, meg ilyeneket. Gyakorlatilag a hülye ENSZ székházon kívül mást nem is mutogatnak. Az meg a frászt izgat?
Észrevételek, hiányosságok:
A készítők azt hiszem a 3. évad óta nem tudnak a hülye nukleáris témától elszakadni, de hát mit csináljunk vele. Legalább ez most csak egy piszkos bomba, nem atombomba. A sorozat az elmúlt évadhoz képest megint "két" pólusú, tehát a fő szál hamarabb befejeződik, de később mint a 12. rész egészen a 16. rész végéig húzzák, hogy utána a maradék 8 órában bepótolják mindazt amit addig kihagytak. Mert itt az első 16 rész folyamán a kormánynak elég kevés szerep jut, amin csodálkoztam is, de a végére behozzák ezt az adósságukat. Ami viszont nekem hiányzott az Tony Almeida karaktere. Azt hittem az utolsó évadra azért valamilyen szerepet még kap, de úgy látom a máshogy gondolták.
Konklúzió:
Őszintén szólva nem volt ez egy rossz évad, nekem kifejezetten tetszett, a végét máshogy képzeltem el, de kell valami amibe a készítők kapaszkodhatnak egy mozifilm kapcsán, de ha lezárják normálisan, akkor viszont nem kell az előzményekre "annyira" nagyon építeni. Ez már a Star Treknél sem sikerült annyira annak idején, hiszen aki nem ismerte a sorozatot, fingja nem volt a mozifilmekről. Ez meg a 24-el kapcsolatban hatványozottan érvényes. Mindenesetre kár Jack Bauer-ért, de emlékezetes marad! Sajnálom, hogy vége lett. Hamarosan szerintem elkezdem újranézni a sorozatot. És nagyon bízom benne (szeretném ezt hinni), hogy a készítők enyhén túloztak az összes rész megírása során és még fele ennyire sem hasonlít a valódi politika az itt bemutatottakhoz.