Armageddon

SPOILER-t tartalmaz, de aki még nem látta, hát az meg...
Ma belecsapódott a kosaramba a BD változat. Csak néhány szót róla. A kép a korához képest nem rossz, vannak benne nagyon pocsék snittek, mint pl.: az Air Force One, és a Nasa épületének egy totálja, de kb ennyi. A magyar hang persze az eredeti a DVD-n is lévő szinkron, nem rossz, de csodát nem tesz, ellenben az angol hang azért odaver. Extra mindössze két előzetes és az Aerosmith videóklipje. Ugyan nincs fél éve, hogy megnéztem a film DVD változatát, de már akkor is örültem volna egy BD-nek. Na most itt van és a robbanásoknál és porfelhőknél nem kockásodik be a kép. És ahhoz képest, hogy 12 éves a film azért az effektek ott vannak a szeren még most is. Bay bácsi már akkor is figyelt ezekre.
A film azért már ennél kicsit bonyolultabb. Vagy éppen, hogy egyszerűbb? Ugye ez ember függő is, hogy kinek mi jön be. Nos az alaptörténet egyáltalán nem rossz, sőt annyira nem, hogy 98-ban a Deep Impact-ban is meteor akart minket elpusztítani (ott sikerült...nagyrészt). A 2000. évhez közeledve, azért ezek a filmek kellettek. Csak míg ott az emberi érzelmekre van kihegyezve a film és próbál drámai lenni, addig az Armageddon nem szarozik, és látvánnyal kooperál. Szerintem nem is rosszul. Maguk a képsorok a vágások, a színvilág és a zene teremti meg azt a drámai hatást, aminek a segítségével a néző azonosulni tud a karakterekkel, megérti, hogy ez a pár ember az emberiség utolsó reménye és e miatt szurkol nekik 140 percen keresztül. A karakterek nem rosszak, helyenként viccesek vagy őrültek, de azért teszik szépen a dolgukat. Nagy jellemfejlődés a pörgés miatt nem nagyon van és nagy tanulságokat nem kell a filmben keresni, mert nem igen vannak. Viszont vannak poénok amik azért elég viccesek (pl Harry célbalövése AJ-re, AJ és Oscar beszélgetése, hogy ki lenne Han Solo, a kérések a kormány felé vagy Rockhound lovaglós bemutatója az atombombán meg egyéb beszólásai). Ugye a látvány annak idején elképesztő volt és most sincs oka panaszra.
A film többi része már azért ennél furább. Hogy is mondjam. Azért tele van időproblémával a film. De először is. Az égbolt 3%-ának a megfigyelésére van pénze a NASA-nak? Persze amikor a Hubble-el a fene tudja hány ezer fényévre lévő naprendszerekről csinálnak fotókat. Hiszi a piszi. Visszatérve az időproblémákra. Tehát, hogy AJ elég hamar alapít céget, főleg, hogy talán már két nap is eltelt mióta Harry kirúgta, nem beszélve arról, hogy a többi skac azért ennyire gyorsan hogy tudott lelépni és szétszéledni. Az meg persze nagyon valószínű, hogy ezt mind a Dél Kínai tengerről ilyen gyorsan megtegyék.
A Tatu nevű bolygójáró átalakítása olyan A-team módjára azért elég vicces és nekem tetszett ("Mi ez talán műanyag fagylaltos kanál? Belekerült vagy 300 dollárba!"), főleg, hogy nem egy pár csöves rakta össze valószínűleg. És ha már Tatu. Ki a f*szom tervezett rá helikopter-kaszáló-sorozatlövő-Schwarzenegger stukkert? ÉS MINEK??? Féltek E.T.-től vagy mi? Arra jó volt mondjuk, hogy AJ kilője magát a roncsból de másra nem.
A kis bemutató a fapálcikákra erősített hajókkal és fellógatott bolygóval nekem kifejezetten tetszett, hogy nem egy gagyi lebutított 3D-s animációt használtak erre, hanem modelleket. Ez olyan befogadóbbá tette az egész magyarázatot.
Az Apollo 13 óta tudjuk, hogy a kilövés előtt semmilyen kontaktus nem lehet még a családtagokkal sem, nem hogy kimenni Night Club-ba meg hasonlók, nem beszélve arról, hogy AJ hogy ölelgeti Grace-t a szkafander ruhájában meg táncol vele a beszállás előtt közvetlenül.
Lev. Basszus legalább végre egy olyan amerikai film amiben az oroszt nem Vlagyimirnak, Ivannak, vagy Jurijnak hívják. Ettől már falra lehet mászni, hogy ha van egy orosz szereplő az akkor tuti ezen 3 név valamelyikét fogja viselni. Az persze itt is érdekes, hogy az orosz 11 hónapja van fenn az űrben és a hirtelen létrehozott mesterséges gravitáció hatására ő csak úgy ide-oda rohangál, mint akinek ez tök természetes. A vörös csillagos sapkát Lev fején és a CCCP-s pólót nem nagyon értem akkor már nem volt Szovjetunió.
Na most, hogy megtankolják folyékony oxigénnel a két hajót okés, de nem értem miért nem vitték magukkal? Meg miért van ennyi folyékony oxigén egy űrállomáson? Az állomás felrobban és Lev elmegy AJ-ékkel. Ööö nem tudom, hogy hány személyesre terveznek egy űrsiklót, de azért az érdekes, hogy honnan vettek még egy széket. Mert gondolom nem vették elő a "pótszéket" Lev-nek mint ahogy Dicaprionak a Kapj el ha tudszban, amikor potyautaskodott.
A Columbia katasztrófájánál készült felvételekből megállapították, hogy egy leváló szigetelődarab ami kb 1kg-ot nyomott levállt, és kilyukasztotta a szárny egy részén a burkolatot aminek következtében az kigyulladt a nagy hőtől és felrobbant. Na itt össze vissza ütköznek (oké hogy azt mondja titániumburkolat de akkor is) és semmi baja a hajónak egész úton, holott úgy szállnak le az aszteroidára, hogy már gyakorlatilag lezuhannak ők is. A következőre sok megfigyelési lehetőség nincs, de érdekes, hogy amikor leszállnak az aszteroidán akkor ilyen talpakon csúsznak, amikor meg visszatérnek a földre sima kerekeken gurulnak. Biztos megvan ez oldva valahogy, de szinte ugyan onnan jönnek ki ezek a talpak és a kerekek is.
A NASA beindítja az atombombát. De miért csak az egyiket? Az tudják, hogy lezuhant a másik hajó az aszteroidára csak azt nem hogy hova. De az atombomba akkor is rajta van. Ugye ekkor Chick kiakad Sharp-on hogy minek neki fegyver az űrbe. És a k*rva Tatu-ra minek egy Terminátor kaszáló??? Az úgy nem tűnt fel neki?
AJ-ék kimászása a roncsokból is érdekes, mert körülötte ég egy csomó dolog. Az űrben. Persze. Aztán a "Grand Canyon" átrepülése is fura, és nem maga a repülés hanem, hogy amikor landolnak nekimennek jó pár sziklának ami szerintem Lev-nek nem sok jót tenne. Erre fel semmi baja.
A cuccokat odakint csak úgy ide oda dobálják, holott kicsi gravitációnak kéne lennie, mert ugye, ha Medvét Watts tökön rúgná, akkor ugye elszállna. Arról nem beszélve, hogy az űrben nincsenek hangterjedés mert nincs közeg ami továbbítja, de ezt már a Star Trek-ben eltolták, úgyhogy ez lenyelhető.
A bomba behelyezése számomra kínai de valahogy biztos leért. Főleg ha 800 lábon van lent, akkor nem értem hogyan lehet azt manuálisan felrobbantani. Rákötöttek 800 lábnyi vezetéket és így engedték bele vagy mi?
Harry önfeláldozásánál nem hiszem, hogy csak nekem szorult el egy kicsit a szívem, hiszen Bruce-tól természetes hogy megmenti a világot, de úgy hogy ő életben marad. Hát most ez nem így történt, de eléggé szívbemarkoló jelenet amikor AJ-t visszarántja a liftbe és közli vele, hogy vegye el a lányát.
Lev hajó megszerelése egyszerű és zseniális, a történelem során már én is tapasztaltam ennek a módszernek a hatékonyságát.
Tehát a film olyan amilyen. Hatásvadász, tele van "hibákkal" és túlzásokkal, mégis szórakoztató és szerethető. Hiába no, ez akkor is egy jó film, hiába sorolom a hibáit, ez akkor is többször nézős agykikapcsolós popcornmozi. Aki ismeri Michael Bay munkásságát az tudja, hogy mit várhat tőle. Ez a film ezt az elvárást maximálisan kielégíti. Annyira pörgős, hogy 140percet az ember észre sem veszi el is röppent.
Ha értékelni kellene akkor ez még ma is:
10/8
Végül ugye említettem a szerintem szenzációs filmzenét, így akinek ha van kedve hallgassa meg: