Az éjjel, alvás helyett sikerült újra megtekintenem Marek Koterski A bolond egy napja című filmjét.
Rissz-rossz vhs felvétel dvd-re digitalizálva, anno a Duna tv mutatta be.
Kb harmadszor láttam, és újra azt kell mondjam, óriási film.
A - nyugodtan mondhatom - zseniális Marek Kondrat játsza az elvált, 49 éves középiskolai irodalomtanárt, aki egyedül él egy panellakásban. Tipikus agglegény, és úgy érzi, az élete tragikusan értelmetlen. Nem akar már semmit, csak egy kis nyugalmat, és újra találkozni élete szerelmével.
A film egyetlen napjáról szól, ébredéstől elalvásig.
Valahol azt olvastam, hogy rokonmozi az Amerikai szépséggel. De, véleményem szerint, jobb annál. Talán azért, mert tipikusan a keleti blokk filmje. A rendszerváltás elvileg végbement, de a remélt jólét helyett új problémák, súlyosbodó anyagi-egzisztenciális gondok, elidegenedés és közöny, gyűlölet és feszültségek.
Ezt nem tudja elfogadni Adam, és csak jár az agya folyamatosan.
A mozi igazi tragikomikus szatíra, a néző harsányan nevet, de ugyanakkor ott van a gondolat a fejében, hogy szentséges ég, ez is és az is mennyire olyan, mintha én lennék... Ahogy Adam reggelei csupa kényszerű cselekedet, szinte mániákusan mindent ugyanúgy csinál (a kávét pontosan 7-szer kavarja meg, pontosan szinültig tölti a csészét, minden tevékenységét pontosan egész órában vagy esetleg félkor kezdi, és a végtelenségig lehetne sorolni a sok-sok groteszk és tényleg tragikomikus szituációt), nem lehet nem nevetni ezen, de érezni, mennyire komoly és tragikus dolog ez. Egy filmkedvelő barátom megjegyezte, hogy teljesen magára ismert, nevetett, de a torkát szorongatta az érzés... Olyasmit mondott, hogy aki érti a filmet, az már bajban van.
Szóval jókat nevettem, de...
Nagyon örülnék, ha valaki vállalkozna a kiadására, igazi gyöngyszem ez a film, 2002-ben a legsikeresebb lengyel mozi volt, és legalábbis az Amerikai szépség mellett lenne a helye a polcon (zárójelben jegyzem meg, hogy a 2 film mellé lehetne még tenni a Csók, Anyu!-t is, ha netalán azt is be lehetne szerezni dvd-n...).