24 - 7. évad
Túl vagyok Jack 7. nehéz napján is, a Redemption-el együtt! Nem vagyok annyira elragadtatva mint vártam, de azért ez még mindig nagyon bejön! Nem is tudom. Anno a 6. évad megnézése után is picit mintha csalódottan keltem volna fel a fotelból, most meg hogy újranéztem a 7. előtt, meg vagyok róla győződve hogy a 6. bizony az egyik legjobb évad! Úgyhogy ez az írás, kicsit amolyan összehasonlító-spoileres írás lesz a Redemption-ről, 6.-7. évadról.
SPOILER VAN BENNE!!!
A Redemption abszolút nem jött be. Jack egyszerűen nem tud működni 2 órában. Nem tudtak, vagy talán nem is akartak annyi feszültséget, izgalmat kelteni. Túlzott nagy dráma sem volt Jack karaktere körül. El nem tudom képzelni miért kell 3 és fél évet ugrani az időben? Mit csinálhatott ez alatt? Nálam nem működött ez az egész afrikai környezet, az új elnöknő meg egyenesen kiverte nálam a biztosítékot. Valamiért baromira unszimpatikus volt. Próbálták a 2 órába minden olyan elemet belesűríteni, ami jellemző a 24-re, (összeesküvés, fordulat stb.) de ehhez kevés a másfél óra. Egy hosszabb előzmény a 7. évadhoz semmi több.
Jack tárgyalótermi nyitójelenete nagyon jó: remek, idézhető szövegekkel. De ezt leszámítva elég lassacskán indul be az évad, ami a Fehér Ház elfoglalására már elég jól felpörög. Megmondom mi hiányzott nekem ebből az évadból, amit imádtam a 6.-ban: Jack karaktere alig fejlődik valamit. Beszáll a nyomozásba, majd eljut A pontból B-be. Nincsenek a karakterét érintő drámai fordulatok, nem kerül lehetetlen döntési szituációkba, nem kell feláldoznia semmit. A 6. évad tele volt a Jack-et ért tragédiákkal. Ami persze nem túl jó dolog, de ettől működik a karakter, ettől lesz olyan drámai, és átélhető. A 6. évadban megöli Curtist, felrobban egy atombomba, rájön hogy a családjánának köze van a terroristákhoz, egy ideig azzal kell élnie, hogy megölte a testvérét, majd azzal, hogy a saját apja képes lenne megöletni, megtudja hogy Audrey halott, majd hogy Audrey él, és Chang fogságába van, és még sorolhatnám... A remek hatodik évadi befejezést nem is említve. Na most ilyenek alig vannak ebben az évadban. Tudom, ennél több tragédiát már lehet hogy nem tudna elviselni ez a karakter, és az írók is talán erre gondoltak, de így szerintem nem az igazi. Igazán tökös akciójelenet is talán csak egy van benne, mikor Jack megszerzi a biofegyvert szállító kamiont. Aztán hogy megfertőződik, onnan megint leáll az egész. Tony veszi át Jack szerepét, és Jack több epizódon keresztül, csak a FBI-tól figyeli az eseményeket. Ahelyett, hogy egyre nagyobb, és izgalmasabb kalandokba keveredne. Jack elfogadja hogy meg fog halni. Ez nem újdonság. Ezzel a fordulattal bevethették volna terepen, és úgy kellett volna előre mennie, mint még soha, mintha tényleg nem számítana semmi. :) A végjáték sem volt most olyan izgalmas mint amit vártam. Kim Bauer visszatért egy-két epizód erejéig, és már megint elrabolják... Jaj neee... Ja és Tony. Visszatérése jó ötlet volt, még a motivációit is meg lehet érteni, ami ugye az útolsó epizódban derül ki, de ennek fényében nehéz megérteni a korábbi ténykedéseiet. Miért kockáztatja az életét, a rakéták felrobbantásánál, miért segít mindenben Jack-nek? Ezt biztos jól átgondolták? További jó húzás volt az évadban a erkölcsi, etikai filozofálgatás. Mikor elfogadható egy kínzás? Be kell e tartani a szabályokat a nyomozás során? (Éppen most olvasom a 24 és a filozófia című könyvet, ami ugyanezt boncolgatja hosszan.) Összegzésképpen: Nem mondom hogy rosszabb lett ez az évad, mint az előzőek, szerintem ez is hozza színvonalat, csak én nem azt kaptam amit vártam: Az írók most valamiért kesztyűs kézzel bántak Jack-el, és az évad második felében ki is vonták az akcióból. Az afrikai cselekményszál is jó ötlet volt! Dubakut, és Jumát alakító színészek igen emlékezetesek voltak, ahogy Jon Voight is!
Most hogy így tulajdonképpen újra végignéztem az összes évadot a 7. előtt, azt kell hogy mondjam, hogy határozottan a 6. évad tetszett nekem a legjobban! Remélem hogy a 8.-ban újra bekeményíthetünk egy kicsit! A napokban derül ki hogy lesz e 9. évad. Van már valakinek infója róla?