Keresés

Ki mit néz most?

2010. február 15., hétfő 11:58
Hát igen, szerintem pont az érződik, h mivel egy annyira tipikusan klasszikus gengsztermoziról van szó, Mann próbált ezzel a technikával újszerűséget, "modernséget" belevinni. Csak szerintem tök fölöslegesen. Mondom, igazán engem sem zavart, csak a végjelenetnél: ha már úgyis stilizál a rendező (lassított felvétel, zajok lekeverve, csak a zene szól), értelmetlen volt ez a hiperrealista stílus. Ott kicsit zavaró volt nekem, hogy látok egy bevett mozis eszközökkel levezényelt drámai tetőpontot, miközben a felvétel stílusa a Szomszédokat idézi.
0
2010. február 15., hétfő 11:46
Szerintem pont a kézikamera ami igazán kiemeli az átlagból :)
0
2010. február 15., hétfő 11:28
És ha az egyébként meg filmként középszerű Fekete dália technikájában lett volna filmezve, akkor csillagos kilencet is kaphatott volna.
0
2010. február 15., hétfő 11:25
Én tegnap éjjel néztem meg, és nekem is bejött. Pedig nagyon vegyesek voltak a vélemények és kritikák, de tv-n nem volt zavaró a nem-mozis felvételi technika (vásznon elhiszem, hogy zavaróbb lett volna), bár én is feleslegesnek tartom.
Maga a film azonban ötös, a klasszikus gengsztermozi-séma szerinti, vagyis nekem nagyon bejön. A zenéje pedig az egyik legjobb mostanában. És még a szinkronja is telitalálat.
Összességében nekem egyelőre egy óvatos 10/8.
0
2010. február 15., hétfő 11:19
Közellenségek
Az évtized legjobb gengszterfilmje. 10/10
0
2010. február 14., vasárnap 0:40
Book of Blood (2008)

Clive Barkert tyük. Szerettyük.
És hasonlóan érzek a rendhagyó ábrázolású történetekkel is, melyek ha témájukban nem is nyújtanak újat, a körítést sikerül úgy megalkotni, hogy a többitől elüssön. Ez történt itt is, és nem az a hűdehajjde, pláne, hogy olyan emlékezetes csak, mint az emésztés, azért tetszett, ez az a film, melyet magaménak érzek, mert bizarr és egyedi hangvételű annyira, hogy kedveljem és szívesen beszélgessek róla másokkal.
0
2010. február 14., vasárnap 0:33
Perfect Stranger (Vadidegen, 2007)

A híre alapján messzire kerültem, de egyik barátom kedvence (...), úgyhogy hallgattam rá és megnéztem. Én élveztem, teljesen lekötött, logikátlanságoktól és életszerűtlenségektől függetlenül, elégedett viszont nem vagyok maradéktalanul.

SPOILER!

A dolgot teljesen tönkrevágta a hír és az egyértelműen érezhető tény, hogy az alkotók azt sem tudták eldönteni, ki legyen végül a gyilkos. Ezt nemhogy terjeszteni nem kellett volna, hanem mélységesen hallgatni róla, meg aztán eleve úgy megírni a végét is, hogy ne legyen az embernek olyan érzése, mintha háromszor lenne vége a filmnek.
0
2010. február 13., szombat 22:55
na igen erről inkább ne beszéljünk, hogy hogyan láttam! :)

egyébként pont az járt a fejemben, hogy mennyire szar lehet ezt a sorozatot írni. mert az egyik íróhoz ha közelebb áll egy karakter akkor azt biztos nem szeretné a másik oldalon ill. holtan látni.

SPOILER! (alább csak az olvasson aki látta a hetedik évadot!!!!)

most ugrott be, hogy valami még kimaradt az előző írásomból. amikor Juma-ék bemennek a fehér házba, előtte is és azután is, az összes Sangalai végig angolul beszélnek. az túlzás hogy beszélnek, törik a nyelvet. ennek semmi értelme. ha egy ember alig beszél egy másik idegennyelvet ha csak van rá mód, akkor azt nem használja egyáltalán. főleg ha utálja is azon ország népét, vezetőségét stb. ezek ráadásul még egymással is angolul vartyogtak csak nem értem mi célból. és itt jön az ha nem beszéltek volna angolul akkor Bill nem hallotta volna meg Juma tábornok beszélgetését Jonas Hodges-al. bár lehet, hogy ez a sík amerikai nézők miatt van, hogy nehogy feliratokat kelljen főműsoridőben olvasniuk, nem tudom, de még ez nem nagyon tetszett.
na igen ahogy írtam nekem walker ügynök nagyon bejött minden téren, és ha a 8.évadban nem teszik el láb alól vagy nem áll át a másik oldalra, akkor még a végén kaphat egy spin-off-ot! :O :)

az előbb megnéztem már a 8.évad trailerét. hát húzós lesz, csak az unokáját hagyják békén és ne nyírják ki mert kapott már szegény ember eleget. találtam egy másik trailert közben, ami az előző évadokból lett összelopkodva plusz a 8. évad traileréből és a sziget zenéjével. elég faszományos lett a végeredmény!

0
2010. február 13., szombat 22:00
Most éppen AZ ÁSÓS GYILKOS (The Night Digger, 1971) című filmet nézem, amelynek forgatókönyvét Roald Dahl írta. A sztori tényleg egy „meghökkentő mese”, bár nem Dahl saját története. A zenét Bernard Herrmann szerezte, akit a Hitchcock-rajongóknak aligha kell bemutatni. A női főszerepet Dahl felesége, az Oscar-díjas Patricia Neal alakítja, vak édesanyja szerepét Pamela Brown játssza. A férfi főszereplő a 2000-ben elhunyt Nicholas Clay, akit a magyar közönség főleg az EXCALIBUR, a LADY CHATTERLEY SZERETŐJE (1981) és a NYARALÓ GYILKOSOK című filmekből ismerhet, illetve egy Nagy Sándorról szóló tévésorozatból, amely mellesleg klasszisokkal jobb volt, mint Oliver Stone alkotása. AZ ÁSÓS GYILKOS volt Clay első filmfőszerepe, és az akkor 25 éves fiatalember igen meggyőző benne.
0
2010. február 13., szombat 19:08

(KICSIT SPOILERES)
Mivel nagyon szeretem az Eli Roth-féle első részt,gondoltam a folytatás is kap egy esélyt.Annak ellenére hogy a rendező nagy sajnálatomra nem vállalta a 2. rész "dirigálását"!
Az előzetes alapján már lehetett látni,hogy nem lesz jó a film!Valami apokaliptikus dolgot képzeltem el mikor az első rész végén elhajt a vízszállító kocsi,tovább terjesztve a fertőzést.
Ehelyett egy középiskolába kerül a víz(nevetséges!) és itt szabadul el a pokol.Van itt unalom dögivel:a legsablonosabb idióták,lúzer srác,suli legszebb csaja,dühös expasi,stb.Pfff
Ezt még fokozzák a történet mrahaságai
:-elhangzik,hogy bőrbetegségről van szó de közben mindenki vért hány.
-vízzel terjed a fertőzés de ha a főhös megkéri a csaját,hogy vágja le a karját akkor megállítható a kór!A lány persze megteszi ezt egy körfűrésszel mindenféle ódzkodás nélkül! :))
Még rengeteg hülyeség van,de nem írok többet!
A lényeg az,hogy egy gyenge folytatást vártam,de ez sokkal rosszabb lett,mint gondoltam!
0
2010. február 13., szombat 19:05
Jó kis összefoglaló, de itt jön majd az, hogy hogyan tudtad nézni, mikor meg se jelent még... :-D  
A hatodik lemez egyik extrájában egyébként beszélnek az évad születésésnek körülményeiről... na, az az igazán érdekes!! Nem is gondoltam volna, hogy előbb volt a nyitány megírva, mint a Redemption.. Káosz, ötlettelenség, veszekedés jellemezte a 24/7 írását, ahhoz képest egész jó lett.

Egyébként minden évad arról szól, hogy a felénél megoldódik az indulóprobléma, itt ez most felturbózva igaz. Összeesküvés összeesküvés hátán, jó és hiteles új karakterek jók a régiek is. Bár még mindig állítom, hogy a nézők nem örültek a 18 óra végének. Erre mondták azt a dok.filmben, hogy ha nem így írták volna meg, akkor szapppanopera lenne.. Ja, és ami külön tetszett: új Jack Bauer született: részben Jack változásával, részben meg egy nő személyében.

És igen, a nyolcadik évad trailerében Jack makkegészséges.. :-)

0
2010. február 13., szombat 16:52
24 - Hetedik évad

(SPOILERES!!!)

Mekkora jó ez a sorozat. Bár egyre inkább elképzelhetetlenek tartom az egészet, de még így is tetszik. A készítőknek úgy látszik bejött az amit a hatodik évadban már eljátszottak. Eddig ugye az volt a tendencia, hogy egy nap alatt kellett elkapni egy terroristát, szervezetet felszámolni vagy hasonló, viszont ez a hatodik évadban hamarabb megtörtént mint a 24. óra és így gyakorlatilag az évadnak is két része volt. Úgy látszik, hogy ez tényleg bejött, mert a hetedik évadban gyakorlatilag 6-7 részenként kerül más probléma terítékre és egyre magasabb szinten. Már azt hittem a végére kiderül ,hogy az UFO-k irányítanak minden cselekményt, hogy így könnyebben elfoglalják a Földet, de szerencsére nem így lett.
Szintén jó dolognak tartom, hogy elhúztak végre Los Angeles-ből és felszámolták a CTU-t mert már kezdett nagyon idegesíteni az a betontömb. Jól jött egy új helyszín a sorozatba. Aztán belehoztak a sorozatba egy csomó új szereplőt, mind mind más karakter, emellett régiekből is akad szép számmal akikről már régen nem hallottunk semmit.
Viszont van egy iszonyatosan nagy problémám ezzel az évaddal amit nem értek. Juma-nak mi volt ebben a nagy biznisz? Amikor behatoltak a fehér házba tudta, hogy nem jön ki élve onnan. Akkor meg miért volt jó neki ez az egész cécó? Maradhatott volna továbbra is nyugodtan Sangalában és diktátoroskodhatott volna, ezt más is elintézhette volna. Nem volt így értelme nagyon a népirtásnak amiből a vírust kifejlesztették mert ha kapott is érte lóvét elkölteni már nem nagyon tudta. Így meg a hazáját a nyugati kutyák felszabadították az ő rezsimje alól. A diktátorok általában foggal körömmel ragaszkodnak a szeretett hazájukhoz és inkább addig harcolnak amíg lehet, nem értelmetlenül harcolnak mások helyett. Ez nekem egyáltalán nem tetszett, de ha van aki megmagyarázza a dolgot szívesen venném.
A másik dolog, hogy Tony-ról a sorozat végén kiderül mit miért is csinált, szerintem teljesen elfogadható, valamiért az első pertől kezdve hogy feltűnt a sorozatban volt egy gengszter feje a palinak, és legalább nyomós érveket szolgáltat a bosszújára. Én legalábbis megértettem. Mivel már megy a 8.évad és abból még egy részt sem láttam nem tartom kizártnak, hogy abban is fel fog bukkanni Jack oldalán valamilyen okból kifolyólag.
És ha már Jack Bauer. Ilyen tré befejezést még nem láttam. Most Jack-el mi van? Mivel van 8.évad gondolom életben maradt valahogy. De amit ez a pali tesz országért és ahogy eddig nagy ívben szartak a fejére mindig, ebben az évadban azért vállon is veregetik néha és már-már úgy tűnik meg is bocsájtanak neki.
A CTU helyett most van FBI, ami azért csak egy létező szervezet és a főnök karakterét is jól eltalálták, Larry Moss nagyon illett oda, hogy mindent törvényesen akart megcsinálni, amivel meg Jack-et akadályozta. Mivel nem ismeri, nem adja alá a lovat mint Bill tette a korábbi évadokban. Ami még jó az Walker ügynök teljes szemléletváltása a sorozat során (itt megjegyzem, hogy nekem ez a nő valamiért nagyon bejön pedig nem egy világszépe!). Az elején még ő is olyan mint Larry, hogy mindent a szabályok és törvények szerint hajtana végre, de az évad során rájön, hogy nem ha nem cselekszik időben akkor az életekbe kerülhet a szerettei életébe. Ahogy egyre jobban megismeri Jack-et úgy küzd saját magával, hogy mi is lenne a legjobb, mit kellene tennie, a törvényt kövese vagy hallgasson a szívére, mert itt "nem minden dolog fekete vagy fehér". Na, hogy a végén most megkínozta e palit arról fogalmam sincs, de egy nagyon jó jelenet lett, ami csak sejteti a történteket, majd a 8.évadban biztos kiderül.
Miután kiderült anno, hogy Jon Voight szerepel majd a sorozatban azt hittem, hogy valami tökös szerepet kap majd amiben egy igazi rohadékot fog játszani, de csak egy semmilyen főnököcske lett belőle. Nem a színészben hanem az általa megformált karakterben csalódtam egy csöppet ezt bárki más is eljátszhatta volna nem kellett volna ide Jon Voight. Neki inkább egy tényleg nagyfőnök szerep állt volna jól vagy egy törtető valaki aki meg akarja fúrni az elnöki széket. Sokat már nem fog szerepleni a sorozatban így a dolog lényegtelen.
Az elnökkel különösebben semmi bajom nem volt, kb. Jack karakteréhez tudnám hasonlítani, főleg az utolsó húzásából kifolyólag.
Összességében jó volt ez az évad is bár Juma-ék tettét nem értem, de még mindig leköt ez a sorozat, alig várom, hogy a 8.évad befejeződjön és darálhassam azt is! :) De őszintén szólva fogalmam sincs, hogy mit tudnak még megtámadni a terroristák, mi lehet még a fehér háznál is durvább dolog...

0
2010. február 13., szombat 13:34
A Mátrix-szal foglalkozó legátfogóbb kiadvány William Irwin "Mátrix filozófia" című kötete, melyben rajta kívül még bő tucatnyi koponya boncolgatja a kimeríthetetlen témát 330 oldalon. A klasszikus, zöld színű, függőleges adatsorokkal  dekorált borítójú könyv a Bestline (Édesvíz Kiadó divízió) gondozásában jelent meg 2004-ben.
most posts by TM
0
2010. február 13., szombat 11:44
Nem tudom, hogy vannak-e a Mátrix filozófiájával foglalkozó könyvek. Csak régebben rengetegszer megnéztük az egész trilógiát és hát mindig beszéltünk róluk és elkezdtünk gondolkodni, hogy mi miért van és hogyan van ez az egész. Többen több apróságot találtunk a filmben és mindig megbeszéltük ezeket a gimiben. Ezek alapján nagyjából összeállt egyfajta egységes kép a filmről és rá kellett jönnöm, hogy ez a három film tényleg masszívan összetett és apró jelekből lehet rájönni bizonyos dolgokra. Több van itt a felszín alatt, mint hisszük :D Ha úgy vesszük, az egyszeri néző nem fogja tudni, hogy milyen mély a nyúl ürege. Viszont ha már nyolcadjára nézed meg két hónapon belül, akkor bizonyos apró dolgok már tényleg feltűnnek :D
0
2010. február 13., szombat 11:39
És úgy is van, ahogy mondod. A retinádra fordított állású valódi kép kerül, amit az agyad megfordít :) Azonban fordított állású látszólagos képet érzékelsz. A retinád egy felület, amire fény vetül, ezt érzékelik a csapok-pálcikák, ebből az érzékelésből alakul ki az érzékelt látszólagos kép. Szóval ez a lényeg, hogy nem valódi képet érzékelsz. Ezért vannak optikai csalódások is gondolom :)
Érdekesség még, hogy távolságot nem csak viszonyítással érzékelsz, de ebbe már ne menjünk bele :)
0
2010. február 13., szombat 1:35
Ma este egy Komédiás meghalt New York-ban...

Watchmen DC

Ha már elkészítettem, és be is mutattam itt, a Rorschach jelmezemet, akkor már gondoltam az este megkoronázására jobb programot nem is választhatok :) Ez a film üt, nagyon. Nem ismerem sem a képregényt, és a mozi változatot se láttam, eleve a DC-vel kezdtem és ragadtam is meg ott, kár hogy itthon nem adták ki így dvd-n :( Az alternatív nyolcvanas évek hangulata, a karakterek életszerűsége, kivéve persze Dr. Manhatten-t, minden keserűségük, romlottságuk érdekessé teszi a filmet, hiszen ők lennének a hősök, akikre szükség van. Jó ideig álltak is az emberek rendelkezésére, de már nincs szükség rájuk, látszólag. Mint mondtam, nem olvastam a képregényt, de így is eléggé komplexnek és bőven jónak tartom a karakter bemutatást, a motivációkat és a karakterek közötti kapcsolatokat. Zack Synder-re pedig joggal nyomják a Visionary Director címkét. De nem csak a látványban fantasztikus a film, de a karakterek, a zenék is mind telitalálat.
0
2010. február 13., szombat 0:44
ezekben a filmekben mindennek van jelentősége. pl morpheus-ék hajója a Nabukodonozor, más néven, II. Nabu-kudurri-uszur Újbabilóni egyik leghíresebb királya volt, akkor Trinity neve szentháromságot jelent, míg Morpheus neve egy görög isten neve aki az alvás és álmok istene, és még sorolhatnám. :)
0
2010. február 13., szombat 0:13
Valami könyvet én is beszereznék ,mert van benne potenciál. A max, amit ki tudtam spekulálni saját kútfőből, az az volt, hogy amikor Neo megy az egyik részben az Orákulumhoz, és előtte meg kell küzdenie az ázsiai pacákkal, akkor ott a hosszú folyosón az ajtók akarják jelenteni a portokat, a pingpongember pedig a testet öltött tűzfal, aki megnyitja azt a portot, amelyik az Orákulumhoz vezet. Gondolom én, aztán persze lehet, hogy nem így van.

Annak vajon van jelentősége, hogy az utolsó várost pont Zion-nak (Cion) nevezték el?
0
2010. február 13., szombat 0:04
lövésem sincs itt miről beszélsz, eddig úgy tudtam, hogy fordított képet látunk csak az agyunk alakítja vissza rendesen álló képpé. ha a DVD előttem van az asztalon az ott is van, mert ha nem lenne ott, akkor valaki igen nagy bajban lenne! :)
0
2010. február 13., szombat 0:02
Én is elkezdtem a Spartacus-t.
Hasonlít? :) Komplett beállítások vannak szinte 1:1-ben átültetve a 300-ból, csak a barna szűrő hiányzik. A 300-at nagyon csípem, ezért természetes, hogy én is maradok az évad végéig.
0
2010. február 12., péntek 23:58
Te ennyire sokszor láttad a Mátrix-trilógiát, vagy egyszerűen arról van szó, hogy elolvastad valamelyik "a Mátrix filozófiája"-jellegű könyvet?
Azért kérdezem, mert 1.) sok minden nekem sem tiszta, vagy 2.) nem is gondolták végig az írók, mert belebonyolódtak a saját sztorijukba.
Ha az 1. verzóról van szó, és ha esetleg olvastál ilyen Mátrix-megfejtős könyvet, ajánlhatnál egyet, ami tényleg jó. Érdekelne a téma, mert őszintén szólva én még ott tartok, hogy a harmadik rész egy összecsapott, érthetetlen valami.
0
2010. február 12., péntek 23:48
azt én is levágta, hogy neo az egyenlet miatt nem maradhat életben emiatt mondja hogy végig smithnek volt igaza. a kiscsaj a napfényért felelős szoftver....hú de régen láttam mert erre nem nagyon emlékszem...ja az amikor a végén mondja az orákulumnak hogy ezt neo-nak csináltam? mármint a szivárványt. ez nekem nem esett le.

na jó de az én elképzeléseim szerint meg teljesen máshogy alakult volna az egész story, csak velem meg a kutya se akar egy filmet sem leforgatni! :)

nekem a harmadik rész akkor sem tetszik pedig a premier másnapján már a moziban ültünk. nálam akkor is az első két rész marad meg a legjobbnak.
0
2010. február 12., péntek 23:36
Egy kis optikai érdekesség: nem tudom, hogy ki mennyire jártas a fizikában. De az emberi szembe jutó fény a retinánkon valódi képet hoz létre, azonban csak látszólagos, azaz virtuális képet érzékelünk csupán. Gyakorlatilag ez azt jelenti, hogyha egy DVD előtted van az asztalon, az a kép nem is létezik.
Ugyanez a mátrix is. Egy látszólagos világ, amit érzékelünk.
0
2010. február 12., péntek 23:33
Neonak a 3. rész végéig fogalma sem volt arról, hogy mit kéne tennie. Ezért hatalmas, amikor a főgép megkérdezi tőle, hogy mi lesz akkor, ha elbukik?:D A második rész végén csak az derül ki, hogy amiben Morpheus hitt, az baromság teljes egészében úgy, ahogy van. Illetve, hogy az Orákulum is csak egy program - éppen ezért nem lehet készpénznek venni azt, amit mond. Ilyen formában az Orákulum nagy hatással van Neo döntéseire. Igazából rengeteg apró dolog van elrejtve mindhárom filmben és ezt elég nehéz és sok idő kielemezni, főleg, hogy régen láttam. Az egész lényege az, hogy a főgép azért ajánlott fel békét az embereknek (azaz Neonak, mikor elment hozzá), mert Smith-t, a legfőbb szoftverhibát nem tudta kilőni a rendszerből. Smith volt az operációs rendszer vírusa. (Az más kérdés, hogy hogyan állíthatja meg Neo a mátrixon kívül a robotokat - talán mátrix a mátrixban? Akár még ez is lehet, mert mi van, ha a Zionos világ csak egy tűzfal, ami nem enged tovább, hanem elhiteti az emberekkel azt, hogy hát igen, igazából mátrixban élnek, de ez a szörnyű valóság az igazi valóság... és ha nem? Ha tovább is van?)
A kislány egyébként a napfelkeltét intéző szoftver. Ha ő nincs, nem kel fel a nap. Mivel Smith mindenkit Smith-é változtatott, éppen ezért a kislány miatt többé nem kelhet fel a nap, ugyanis belőle is Smith lett. De ami ennél sokkal fontosabb. Az egész mátrix egyenletrendszeren alapul. Neo komplementere Smith és Neo csak úgy tudta nullává redukálni Smith-t, ha felborítja a rendszert. Az Orákulum mondja is Neonak, hogy az ő ereje túlnőtt már e világon (azaz a mátrixon). Ez a zseniális az egészben, hogy a megoldás az, ha a két erő kioltja egymást. Egyszerű fizika :)
És ez csak töredéke annak a rengeteg érdekes dolognak, amivel ez a "mitológia" foglalkozik.
0
2010. február 12., péntek 22:51
most arról fogalmam sincs hogy a kislánynak milyen szerepe volt (szerintem semmi), mert régen láttam már, de a harmadik részben nem kapsz egyetlen egy magyarázatot sem amitől azt mondanád, "Hú bameg, ez mekkora!" vagy hasonló. egyedül smith monológja próbál az lenni, de nem nagyon sikerült jóra az a duma (legalábbis nekem nem jött át). azért a duracell-es résznél szinte mindenki padlót fogott anno! :) úgy lett volna jó a második harmadik rész, ha neonak továbbra sincs sok lövése mit is kellene neki csinálni mint kiválasztott, hanem a harmadik rész végén miután kinyírja smith-et, akkor bemegy az építészhez és az meg közli vele, hogy két választása van, és akkor neo dönt valahogy, és ekkor lett volna nagy deus ex mahina a végén. így meg lett egy semmire se való "béke".
0