Ki mit néz(ett) most(hétfőn)?

Másodszorra, de nem utoljára. Kicsit furcsa volt úgy nézni egy hónappal az első megtekintés után, hogy a Soundtrackjét naponta meghallgatom és szinte az összes dallam a fülemben volt a film alatt. Az a helyzet, hogy másodszorra sem csalódtam a filmben. Ugyanis nem lehet. Vagyis én képtelen lennék rá, mert ez egy annyira jó film. A legnagyobb hibája csak a nem eredeti képarány, de azon már túl tettem magam. Sokan fanyalognak, hogy "Jaj, tiszta Pocahontas!" meg "ÓÓ-e má tiszta Farkasokkal táncoló!" és "Dikk, ezerszer megcsinált sztori!" és hasonlók. Szerintem én is aggattam rá ilyen jelzőt mert az tény, hogy így van. Na itt kérdeznék vissza...ÉS??? Miért baj az, hogy a story ezerszer megcsinált? Ilyen alapon minden háborús film szar, mert ugyan arról szólnak. Emberek egymást gyilkolásszák, a végén meg az egyik fél nyer. Az a baj, hogy ki lett nyalva a seggünk olyan filmekkel, amiknek nem csak látványban hanem történetben is odavertek rendesen (Tökéletes trükk, Batman Begins, Iron man, Tégla, stb.).
Ha belegondolunk Cameron eljátszotta azt amit anno a Terminator első részénél csinált. Fogott egy történetet, abból kivett minden lényegeset, majd a filmben elhintett egy-két apró információt és már kész is volt a film. Az embereknek tetszett. Majd jött a T2 és azt a néhány elhintett infót szépen kidolgozta, megmagyarázta, ergo a szánka rágta, hogy bizony így és így történt az ítélet napja, ekkor meg akkor (meg is mutatja Sarah Connor rémálmában), ez meg ez a felelős, ki kell nyírni a négert, Pont. Sokkal többet megtudtunk az egész pusztulás mikéntjéről. Na, James itt, ugyanezt eljátszotta. Elmondja, hogy miért vannak ott az emberek, hogyan lehet az ásványt megszerezni, hol van a sok ásvány, rossz a diplomácia az ott élőkkel, és gyakorlatilag ennyi. Semmi konkrétumot nem mond el, sem évszámot (mondjuk ez Jake videónaplóján megnézhető), sem mennyiséget, sem azt mióta vannak ott, miért kellett a Földről eljönni emiatt, mire is jó az az ásvány, hogy leltek erre a helyre, miért romlott meg a kapcsolat az emberek és a Navik között, mi is van most a Földdel (itt is csak említ valamicskét), gyakorlatilag lefektette egy út alapját amit majd később le kell aszfaltozni (2. rész!!!). Szóval szerintem nem rosszabb vagy jobb mint a T1. Vagy ha egy másik példát hoznék, Wachowski-ék ott rontották el a Mátrixokat, hogy a 3. részre nem maradt szinte semmi fontos megmagyaráznivaló. A Duracell-es duma kellett volna a második végére, a vén fószer a szobában meg a 3. rész végére.
Az enyhe utalások pedig nagyot ütöttek számomra a premier idején. Gondolok itt arra, amikor a Navik Otthonfáját ledöntik, majd másnap azt látom a híradóban, hogy a Klímakonferencián nem bírnak megegyezni a hatalmak, előtte pedig Jake-nek a könyv kukába csapásos jelenete és zseniális mondata, majd pár hétre rá jön a hír, hogy Obama nemhogy befejezné a háborúkat (ahogy ígérte) hanem még több embert vezényelnek ki. Bár lehet, hogy én látok bele ilyeneket a filmbe, de jó kis fricskák.
Számomra sem teljesen tökéletes ez a film, mert sok hibát felfedeztem, de el tudom nézni őket. Olyan ez mint egy mese és úgy is kell kezelni, nem kell olyan véresen komolyan venni, tele van szerethető karakterekkel, csodás környezettel, élővilággal, mindenki által érthető poénokkal, és zseniális zenével. James Horner lehet, hogy magától lopja a zenéket, de ebben a filmben a zene és a látvány olyan összhangban van, ami csak nagyon kevés filmnek adatik meg. Én most úgy vagyok vele, hogy ha tavaly egy (általam nem szeretett, (a BB nek drukkoltam!!!)) cukormázzal és nyállal leöntött, cigógyerekekkel kooperáló "mese"film kaphatott 8 Oscart, akkor azt hiszem ebben az évben az én mesém a kék emberekkel is megérdemelne legalább ennyit! Én drukkolni fogok az AVATAR-nak.