Jurassic Park

"65 millió év után visszatértek!" áll a UIP Dunafilm által kiadott VHS borítóján ezen kép alatt. És hogy visszatértek. Amikor anno bekerült a moziba unokatesóm az elsők között tekintette meg barátnőivel, majd úgy mesélt erről a filmről másnap, mintha én is ott lettem volna a nézőtéren és alig vártam, hogy lássam. Erre még pár évet várnom kellett hiszen szüleim nem tartottak "alkalmasnak" (6évesen) arra, hogy egy ilyen kaliberű filmet lássak. Abban az időben szinte nem volt olyan osztálytársam akinek ne lett volna legalább egy dínója, dínós tolltartója, matricája vagy valami hasonló a filmmel kapcsolatos csecsbecséje. Aztán eljött az a nap, amikor olyan 97-98 környékén az összegyűjtött zsebpénzem már nagyon sütötte a zsebem és el akartam költeni, így vittem magammal a Miskolci Metro áruházba, ahol a bejárat mellett a Vhs-es polc széle csak ezzel a filmmel volt tele. Addig nyafogtam, hogy elkölthessem a pénzem erre a filmre, mire végül apám megígértette velem, hogy jó megvehetem, de nem fogsz éjszaka félni tőle. Ismertem én magam már akkoriban is nagyon jól így tudtam, hogy tele lesz a gatyesz a film után, de nem érdekelt, akartam! Aznap délután meg is néztem a filmet és már a nyitójelenet után éreztem, hogy itt bajok lesznek elalvásnál...
A film elkészülte és az én első élményeim óta eltelt 17 ill 13 év után az előbb újranéztem a filmet. Szerintem vagy 7-8 éve biztos nem láttam. A tv-ben többször is ment időközben, de ott ezt sosem akartam látni. És milyen jól tettem! El sem hiszem, hogy ez a film 17 éve került a mozikba. Így felnőtt fejjel nézve is varázslatos a film és még mindig kisgyereknek érzem a film alatt. Az egyszerűen elképesztő, hogy ezeken a dínókon egyáltalán nem látszik ennyi idő távlatából sem, hogy CGI animációk lennének. Persze látszanak valamelyest, de nem annyira szembeötlő mint az azóta elkészült filmekben lévő lények, alakok, állatok stb-ik (AVATAR kivétel!!!). A werkfilmet régen ugyan, de láttam, és tudom, hogy némelyik jelenetnél nem CGI hanem emberek kezére húzott fejekkel és fél testekkel dolgoztak ill a nagy T-REX-et egy az egyben megcsinálták élethűre és ezekben az lett a nagyszerű, hogy így igazinak néznek ki és Spielberg egyik zseniális húzása talán ebben a momentumban rejtőzik (amit a Világok harca filmben is már megfigyeltem), hogy más filmmel ellentétben nem, vagy csak nagyon ritkán mutatja egészben az adott élőlényt. Azoktól a Raptoroktól még most is felállt a hátamon a szőr pedig tényleg nem először láttam a filmet. Amellett, hogy a film korszakalkotó és zseniális és tényleg mondhatjuk rá, hogy klasszikus, azért most jó néhány érdekességre felfigyeltem, amik egy 17 éves filmben még elnézek de egy maiban talán már nem tűrnék el.
1. Az első két jelenetsor (amikor a palit behúzza a raptor ill amikor az ügyvéd megékezik a borostyán lelőhelyre beszélni Hammond-al) nem passzol össze. Ha csak akkor találják meg a moszkítót a borostyánban, akkor az első jelenetben, hogy nyírta ki a raptor a munkást, ami miatt ellenőrzést kell végezni a Parkban szakértőkkel?
2. Oké megvan a moszkító beleragadt gyantába majd a kutatók meglelik, kivonják a vért és így van dínó DNS. Ez eddig zsír. De egy retkes dínóvérből, egy retkes dínót lehet csak csinálni, olyat aminek a vérét megtaláltak. Hogy lett ebből több dínó? Nekem azt senki nem mondja, hogy több moszkítót találtak dínó vérrel a seggében mert ezt nem veszem be! Már egy ilyet is nagy szerencse lehetett találni, de ilyen sokat. Mondjuk dínót klónozni sem hétköznapi dolog de mindegy.
3. Amikor odaérnek a T-rex-hez, hogy került oda a kecske? Ki az az elvetemült állatkínzó aki betesz egy kecskét egy lyukba és ha van kedve előveszi. Ok van ott szalma meg ilyenek, de ki jár be annak enni adni a T-rex területére?
4. A túraautók. Ezek valószínű árammal mennek amit a sínekből kapnak. valószínűleg így van mert értelme nem lenne a benzinmotornak. Miután kiszálltak és megbeszélték, hogy Ellie marad a Triceratopsznál a többiek meg visszamennek a az autókon a látogatóközpontba ugyanazon az úton mennek de hogy fordultak meg az autók?
5. Amikor oda értek először a T-rexhez látszott, hogy a kecske mögött ott van a nagy hegy valamint az hogy ők a hegy lábánál vannak. Ok. Ez még akkor is így van amikor a kecskét befalja Rex majd kimászik a drótok mögül. De, amikor Rex befalja a kereket és megpörgeti majd elkezdi tolni a drótok fele a talaj a kerítés túloldalán egyszer csak eltűnt és egy nagy szakadék van a helyén. Hova tűnt a föld onnan mert Rex nem tolta sehova a verdát csak megpörgette majd befalta a bal hátsó kereket.
6. Dennis Nedry lekapcsolta az áramot ezzel leállt az össze túraautó amikben látszik, hogy lekapcsolódik az interaktív CD-rom amit Lex nyomogat az elindulásnál. Ha nincs áram, és az autók arról mentek mert valószínű hogy arról mentek és nincs bennük aksi sem, mert a CD-rom-os kijelző is leállt, akkor mi a csudáért világít tovább az autó reflektora még akkor is, amikor ledobja Rex Timet a kocsival? Jó erre van utalás a filmben, hogy nem lehet lekapcsolni a lámpákat és Nedry nem csinál ezekkel semmit, de ha nincs áram akkor nem kéne a lámpáknak sem égnie.
7. Most őszintén. Melyik idióta tervezett budit a T-rex ketrece mellé, a nagy dzsungel közepére, amikor a kocsikból nem nagyon kellene kiszállni egy ilyen helyen? Vagy úgy gondolták, hogy ha valaki meglátja akkor talán kajakra beszarik vagy mi?
8. Nedry elkezd lelépni. Most komolyan, hogy lehet valaki olyan debil, hogy nem ismeri az utat legalább a kikötőig? Egy párszor biztos megtette az utat, gondolom nincs ott hónapokat, de ha ott is van akkor is egyszer amikor a palitól elveszi a "fagyasztó spray-t" járnia kellett arra, ergo valahogy csak eltalált a kikötőig. És komolyan csak az az egyetlen út van a kikötőig ami végigvisz a Parkon, keresztül a dínók között? Mert ugye ő nyitja ki a nagy kaput is.
9. Tim, Lex és Alan felmásznak egy nagy fára amin ott töltik az éjszakát. Itt látszik, hogy van egy nagy placc ahol a fa van. Majd ezután nemsokára feltűnik jó pár falatozó Brachiosaurus. Egyszer csak a föld meg a dzsungel eltűnik és van előttük egy olyan szakadék aminek az alján megjelenik a Brachiosaurus és Alan elkezdi etetni és Lexet letaknyolja a Brachiosaurus.
10. Alan megtalálja a szabadtéri dínótojásokat. Tim megjegyzi, hogy a nagypapa szerint összes dínó lány. Honnan tudja? Nagypapa mikor mondta el nekik, mikor a videós részen még nem voltak és a megérkezésük után egyből mentek túrázni.
11. Mr Arnoldot benyamikálják a Raptorok. Ok. De miért tették olyan messzire a visszakapcsoló automatikát a látogatóközponttól (ahonnan irányítanak mindent), hogy még a Raptor ketrec is a két épület között van? Hogy ennek semmi értelme az fix.
12. A végén hívják a helikoptert ami szerintem elég hamar odaért a szigetre és érdekes közben egy dög sem támadta meg őket.
Nagyjából ennyi bajom van a filmmel, de lenyelem mindet mert még így is igen jó film ez annyi év távlatából is. Mojo szerint még mindig a 13. legtöbb bevétellel rendelkező film és csak olyanok előzik meg mint a Titanic, AVATAR, Karib tenger kalózai, Harry Potter, TDK, Gyűrűk Ura és Star Wars. Wikipedia szerint ez a film olyan olyan mozisikereknek az elkészültét helyezte kilátásba mint az A.I., Gyűrűk Ura, King Kong, Star Wars I, Godzilla. Ez azért érdekes szerintem. És nagyon tetszett egy idézet:
„Még a robot-modellekkel is hatalmas előrelépés volt ez akkoriban. A félelmetesen valódi dinoszauruszok csak még jobban elősegítették népszerűségét. A legjobb pedig, hogy jobban néznek ki ebben a filmben, mint az azóta készült bármely CGI-kreálmány.”
Kíváncsian várom mi lesz abból a megpedzegetett hírből, hogy talán jön a Jurassic Park Blu-ray-en is. Ha jön tuti vevős lesz! Gondolom a főcímzenét nincs ember a földön aki nem ismerné de azért a végére beteszem, hátha valakit elfog a kedv az újranézéshez:
Plusz néhány info itt a filmről. Olyanok mint pl.: a T-Rex üvöltése egy elefántbébi, egy tigris és egy aligátor hangjának keveréke; és hasonlók.