Four Lions

"-Varjakat felrobbantani azért még nem ilyen dzsihádista dolog, ugye?
-Nem, ez a kultúránk része. Például az esküvőn, ahol voltam, egy struccra lőttünk rakétavetővel."
Egy brit kisvárosban négy radikális muszlim leghőbb vágya, hogy öngyilkos merénylőként mártír váljon belőlük. A csapat vezetője a biztonsági őrként dolgozó Omar, akinek a nyugati kultúrával kapcsolatos kritikus véleménye mellett a legfőbb tulajdonsága, hogy több esze van, mint a három másik társának együttvéve, így a legjobb barátjának, Wajnak, aki egyszer egy szelfivel győződik meg róla, hogy össze van-e zavarodva, a naiv Faisalnak, aki robbanó varjakkal akar csapást mérni az imperializmus fészkeire, meg az iszlám hitre áttért Barrynek, akinek többek között meggyőződése, hogy az iszlám győzelméhez azzal tudnának leginkább hozzájárulni, ha felrobbantanának egy mecsetet. Ahogy a varjak sajátos felhasználásából és a választott célpontokból már sejthető, anyagi eszközökkel és ideológiai iránymutatással sincs igazán ellátva a csapat, ezért is nagy szerencse, hogy Omar nagybátyja be tudja juttatni kettejüket egy pakisztáni kiképzőtáborba, hogy ott felkészülhessenek a mártíromságra, és támogatást szerezzenek a későbbi akcióikhoz. Sajnos azonban a kiképzés elég balul sikerül, Omar és Waj kénytelen üres kézzel visszatérni, hogy a Barry által frissen beszervezett Hassannal kiegészülve maguk tegyenek a lelki üdvükért.
Nem akarok a fentinél is több poént ellőni, de részemről annyit mondhatok, hogy amikor nem a röhögéstől vinnyogtam akár a szövegektől, akár a rengeteg abszurd kelléktől, amiket Omarék felhasználnak a küldetésük során, vagy az államat kerestem a padlón a hitetlenkedéstől, akkor egyszerűen csak gyönyörködtem a kiválóan megalkotott és hitelesen eljátszott karakterekben vagy a forgatókönyv összeszedettségében. Ha mindössze annyi nem tetszett, hogy néhány poén túl van magyarázva, mint az agy-szív dolog vagy a fehérítős, akkor az hiszem, kellően megindokoltam ezt a pontszámot.
9/10
Bővebben itt:
http://filmforum.hungarianforum.com/t12p415-niwrok-irasai#4332