Forbidden Planet (1956) (85%) (Tiltott bolygó)

Hú, ez nagyon jó volt! Az MGM első színes szélesvásznú, nagyköltségvetésű sci-fi-je! A film szerint az emberiség a XXI. század végére meghódítja a Holdat. :) Nem lehettek túlzottan bizakodóak, hisz a valóságban már 13 évvel később megtörtént a holdraszállás. A film cselekménye kb 2200-ba kalauzolja a nézőt, amikor az emberiség egy repülő csészealj alakú űrhajóval járja a mélyűrt, és felfedez, kolonizál, stb, az "Egyesült Bolygók Szövetsége" (vagy valami nagyon hasonló) nevében. Nem tiszta Star Trek? De! Már vagy negyed óra után biztos voltam benne, hogy Gene Roddenberry ebből a filmből meríthette az ihletet, 10 évvel később beindított legendás sorozatához. És tényleg! A film a Star Trek előképe. Stílusát, történetét, díszleteit, dramaturgiáját, tekintve, meg minden! A fiatal Leslie Nielsen alakítja a kapitányt, aki teljesen olyan mint Kirk. Azt a feladatot kapja, hogy derítse ki mi lett az Altair bolygóra küldött kolóniával, akik már 20 éve nem is hallattak magukról. Mikor megérkeznek, csak két túlélőt találnak, egy nyelvészprofesszort, és gyönyörű 19 éves lányát, aki még sohasem találkozott más férfival. Illetve itt van még nekünk egy szuperintelligens robot, akit - sohasem találnátok ki - Robby-nak hívnak! Még a lépkedés is alig megy neki, de játszva elbír 6 tonnát, és Whiskey-t is tud szintetizálni ha kell! :) A történet remekül van felépítve, igazi sci-fi! Az Altair bolygó 2000 évszázada egy hiperfejlett faj otthona volt. Világukból már csak egy gigantikus földalatti laboratórium maradt, ami televan hihetetlenül fejlett technikai eszközökkel, és tudással! A kolónia lakóit egy furcsa lény pusztította el, amit eddig még senki sem látott. Nem véletlenül! Az űrhajó érkezésével, ez a bizonyos lény újra feltűnik, és ez néhány űrhajós életébe kerül. Vajon milyen összefüggésben van mindez a letűnt kor technikai eszközeivel? A láthatatlan, látszólag elpusztíthatatlan lényt, nagyon ötletesen, szerintem baromira látványos vizuális effektusoknak köszönhetően láthatjuk. A film 1956-ban készült, de Oscar-jelölt vizuális effektusai talán még meg is haladják a 10 évvel későbbi Star Trek sorozat színvonalát. Egyébként a film a 3D-s szemüvegek 50-es évekbeli aranykorában került bemutatásra, a filmben nem voltak ilyen jelenetek, de egy kreatív ötlet segítségével, egyszínű szemüvegekkel, láthatóvá tették, az egyébként láthatatlan lény ténykedéseit a vásznon! Érdekes lehetett. :) A befejezés nem túl érdekes, én sokkal jobbat is ki tudtam volna találni, de ez semmit nem von le a film értékéből! Star Trek rajongóknak kötelező!