Nagy sci-fi rajongó volnék, de van egy évtized az 50-es évek amelyikből még elég kevés filmet láttam. Az elmúlt 2 hétben, tehát ebbe a korszakba ástam egy kicsit bele magam. Döbbenetesen sok B-film előzetest néztem végig, és rá kellett jönnöm, hogy akkoriban virágzott csak igazán a műfaj, ami nem csak a "The War Of The Worlds" típusú filmekből áll. Ezt mondjuk eddig is tudtam, de mégis meglepett hogy mennyire sok film készült, amik többsége persze gagyi trash-film, a legjobb fajtából, de néhány igazán jó sci-fit is sikerült megnéznem, és most megosztanám veletek az élményeimet! :) Elsőként talán ezt a filmet ajánlanám:
It - The Terror From Beyond Space (1958) (80)

Ez a remek kis low-budget B film, a Nyolcadik utas a halál őse lenne! Persze sokkal gagyibb kivitelben. Az első Mars-expedícióval megszakad a kapcsolat, ezért egy újabb rakétát küldenek a legénység megmentésére. Csak egyetlen túlélőt találnak, akit a 9 társa meggyilkolásával gyanúsítanak. Nem hiszik el ugyanis neki, hogy "valami szörny" áldozatai lettek. A hazafelé vezető 4 hónapos úton, aztán ketten is eltűnnek. Mint kiderül ez a bizonyos szörny ott van az űrhajón, és áldozatait szedi. És semmi sem állíthatja meg! Ez a tipikus 50-es évekbeli szörnyfilm tökéletes mintapéldánya, ami annyi naivitást hordoz magában, hogy kitűnő szórakozást nyújt, a maga laza kis 69 perces hosszával! A rakéta formájú űrhajó berendezése például kemény: székek, asztalok, a legénység lazán sakkozik, meg dohányozgat. Aztán mikor feltűnik a szörny, számomra tök meglepő volt, hogy ugyan mit keres egy Marsra tartó űrhajón puska, meg pisztoly? Vagy gránátok? :) Amiből annyit robbantanak fel egyszerre, hogy az űrhajót is darabokra kellett volna hogy robbantsa, de a szörnyben persze nem okoz kárt. Persze a puskalövés, és az elektromos áram sem árt neki. A legénység egyébként egy fél mondattal megmagyarázza a szörny létét: A Marson régen biztos emberek éltek, de kipusztította őket valami háború, vagy katasztrófa. A maradék túlélők pedig kegyetlen gyilkosokká mutálódtak. Egy ilyen szökött fel az űrhajóra, és azért szívja ki az összes testnedved az emberből, mert a Marson nagyon kevés a folyadék, és így táplálkozik. :))) És mégis mivel táplálkozik a légkör nélküli Marson? No mindegy! Marhára tetszett! :)