The Invasion (Invázió, 2007)
Jól emlékeztem - erősen felejthető, elég naiv, és nem túl tökös film, ezért nem csoda a mérsékelt siker (vagy bukás? - aki tájékozottabb ebben, hátha kiegészít), ennek ellenére már elsőre tetszett, egyrészt mert csak, másrészt jónéhány remek ötlettel sikerült felvértezni, tetszik a kamerakezelés, és a vágás azon technikája, ahol néhány perccel későbbi történések pillanatait illesztik be az aktuális jelenet másodpercei közé. Meg aztán, a kifejezetten feszesre vágás is jót tesz az élvezhetőségnek, vagyis nem tart félóráig, amíg valaki bemegy valahová.
A téma elgondolkodtató, akár a politikai, akár a média általi manipulációval húzott párhuzamot figyeljük - különösen a jelenlegi H1N1-hisztéria tükrében szórakoztató látni, miféle filmeket vetítettek nekünk két éve. Ettől függetlenül általánosságban úgy gondolom, egy jó remake (jelen esetben: egy re-re-remake) olyan tökös megközelítést is tartalmaz, mely azoknak is érdekes lehet, akik látták az előző (három) változatot. A kilencvenes évekbeli Testrablókhoz volt eddig szerencsém a klasszikusok közül, mégis úgy érzem, itt csak kiegészítő ötletekre futotta, de legalább azok jól néznek ki.
Sokkal jobb, bátrabb is lehetett volna Oliver Hirschbiegel filmje, akitől A bukás c. előző sikere még előttem áll, viszont ezentúl is odafigyelek majd a nevére.
A lemez extrái elég jók, elsősorban a film kedvelőinek lehetnek érdekesek, amiért pedig mindezek mellett hálás vagyok, az a csodás piros kartontok. Kár, hogy igen korán kudarcba fulladt a kezdeményezés, de nagy köszönet az Xpress és az FHE felé, amiért egy kisebb, számomra mégis különösen értékes bónuszt, az igen mutatós slipcase-t elérhetővé tették.