Megkezdtem még a listagyártogatás előtt lemaradásaim bepótolását, mára ezek jutottak:
Az Igenember
Jim Carrey remek színész, számomra ez eddig is egyértelmű volt. Nem, nem azt akarom mondani, hogy ezzel a filmmel új dimenziót ért el játéka, mert Az Igenember minden szinten amolyan tipikus "jó" film, és Carrey sem forradalmasította a színjátszást, még a sajátját se. Az alaptörténet ígéretes, az alkotók pedig be is találtak, de nem csont nélkül, ebből a sztoriban azért több rejlett. Mégis, nem maradt bennem hiányérzet, mert jól szórakoztam. Zoey Deschanell kitudja hanyadjára hozza ugyanazt a figurát, de még mindig jól áll neki (azért most már megnézném más szerepben is). Carrey kisujjból kirázza amit kell, én attól féltem hogy esetleg túl ripacs és gumiarcú lesz (mert itt-ott olvasgatva mindenki ezt követelte előzetesen, pedig élete alakítása nálam nem a Dumb és Dumber hanem az Egy makulátlan elme örök ragyogása...najó, ebbe ne menjünk bele). Kellemes kikapcsolódás hibái ellenére is.
A szerv
A Pláza Ásza vetélytársa, mely film nálam alulról súrolja a hármast. Nos, szerintem nem mondok újdonságot, a A szerv sokkal jobban sikerültebb vígjáték. Persze hogy kiszámítható, egy-két helyen fájóan sablonos, de tele van amolyan igazi Seth Rogenes poénnal, amivel engem megvettek. A mellékszereplők többsége viszont idegesítő, a filmnek azok a pillanatai, mikor letér erről a tahó-humoros útról, valóban rosszak. Szerencsére ez csak egy-két helyen fordul elő.
Intim fejlövés
Nemrég eleget boncolgattam a Szabó Simon-féle Papírrepülőket, mely sok rokon vonást mutat Szajki Péter filmjével. Igazából az alapvető koncepció és megközelítésbeli különbségek miatt nem is igazán tudnék rangsort tenni a filmek között. A Papírrepülők remekül ráérzett valamire, nem vállalt sokat, de azt tökéletesen bevállalta, és azon felül, hogy szubjektíven ez-vagy az az epizód nem tetszett, vagy valakit egyszerűen nem fogott meg a film, azt hiszem túlzottan lesújtó kritika nem érheti. Az Intim fejlövéssel Szajki komolyabb fába vágta a fejszéjét, de szintén nem vallott kudarcot. Az itt jelenlevő humor inkább maró gúny, a drámai pillanatok viszont megállják a helyüket. Belekötni az egyes szereplők tetteibe, a film logikájába bele lehet, de én nem tenném, mert élvezetes, elgondolkodtató, és mindenképpen színes,érdekes film az Intim fejlövés a mai magyar filmpalettán.