Keresés

Ki mit néz most?

2009. december 8., kedd 12:16
Orphan(Az árva)

10/10   Oscart a kislánynak!! :D
0
2009. december 6., vasárnap 22:49
A Félelem országútján
Csuda klassz kis mozi.Kurt Russel megunhatatlan.
0
2009. december 4., péntek 13:42
Régi vágyam teljeseült azzal, hogy a minap sikerült megnéznem két korai Kubrick filmet, amiket eddig még nem láttam. Az egyik az 1956-os The Killing. Ez Kubrick második egész estés filmje volt, csak az 1955-ös Killer s Kiss előzte meg.

Érdekes volt. Alig fedezhetőek még fel benne a rendező stílusjegyei. Sokkal inkább egy Hitchcock filmre emlékeztetett. Egy börtönből frissen szabadult bűnözőt kisérhetünk figyelemmel, ahogy egy tökéletesen kivitelezett rablásra készül. Kubrick végig narrátort használ, és szinte dokumentumfilmként forgatja le a történetet, ami sokkkal valóságosabbá teszi a történetet, és a feszültség úgy fokozódi mint a legjobb Hitchcock filmekben. Mindenesetre a tökéletes fényképezésen rendesen érződik Kubrick fotós múltja. Jó film, de azért talán kissé túlértékelt, az imdb toplistáján a 181. helyezés... 80%!

A másik film az 1957-es Paths Of Glory, ami már egy fontos klasszikusnak számít. Kevés ilyen jó film készült az első világháborúról. Nagyszerűen mutatja be a lövészárkokban sínylődő katonák, és tisztek kilátástalan helyzetét. Egy kudarcba fulladt támadás után, az őrjöngő tábornok gyávaság vádjával akarja kivégeztetni az embreit, akiket találomra választanak ki. Az ezredest alakítő Kirk Douglas próbálja védeni a hadbíróság előtt katonáit. Kítűnő alakítások, nagyszerű beállítások, és egy erőteljes téma, ami miatt kezdetben franciaországban be is tiltották a filmet. Emlékezetes befejezése pedig tényleg az örökérvényű klasszikusok közé emeli Kubrick harmadik rendezését. Imdb toplista 50. hely! Nálam: 85%!
0
2009. december 4., péntek 11:57
Shutter (2004)

Az amerikai verziót már ismertem, de elegen dicsérték az eredeti thai verziót ahhoz, hogy ne kerüljem el, és meg is érte. Egyetlen csalódás érheti a nézőt, mégpedig hogy a film témája valójában nem a "szellemfotózás", ez csak egy eszköz egy sokadik bosszúszomjas kísértetbringa garázdálkodására.
Az ijesztgetős részek viszont működnek, a zene rettentően tetszett; a végső jelenet, vagyis az utolsó fotó elkészítése pedig fantasztikusan sikerült.
0
2009. december 3., csütörtök 14:46
SPOILER az Omen és az Orphan (Árva) c. filmekhez

Jól látod, ez az ún. külső bizonytalanság jelen van itt is-ott is, de úgy gondolom, az Omen esetében Robert Thorn belső bizonytalanságával együtt él a néző is - hisz pont azt látjuk, mint ő, többet aligha (nem így az Árva esetében).

Az Omen vége felé az anya a kórház x-edik emeletéről lekerül a mentőautó tetejére. És az is izgalmas, minek hatására.
0
2009. december 3., csütörtök 13:10
Ez a bizonytalanság meg benn van az Árvában is. Legalábbis a szülőkben. Ők sohasem látják hogy gonosz dolgokat művel, csak sejtik, és pont olyan szituációba kerül az anya, mint az Ómenben az apa vagyis Gregory Peck. Csak miután itt az anya eljut odáig hogy meg kell tennie, amit kell, arra már késő...

SPOILER:

Bár ha jól emlékszem az Ómenben is meghal az anya a film végére, mint itt az apa... Vagy csak kómába esik??? Hmm... Szóval még ebben is hasonlít.
0
2009. december 3., csütörtök 13:07
Teljes mértékben egyetértek ezzel, csak arra próbáltam rámutatni, hogy a mai horror/thriller filmek nem bírnak meglenni végső fordulat nélkül a Hatodik érzék óta. Ez persze elég baj. Ha nem tudtam volna előre (mivel olvastam Andrew írását) hogy lesz végső fordulat, akkor is biztosan tudtam volna a film közben, mert elég sok filmet láttam, és rá lehet jönni. Nem arra hogy mi a fordulat, hanem arra hogy lesz. 2009-es thriller? Persze hogy lesz fordulat!! Ennyi.
0
2009. december 3., csütörtök 12:59
Éppen én is azt írtam, hogy NEM attól jó, hogy várjuk a csattanót! Ha elolvasod az írásom, ugyanarról beszélünk, csak picit másképp! :) Én megemlítem, hogy általában ma már úgy ül le sok ember "horrort" nézni, hogy na, majd jön a végső nagy csavar!
Én sem szeretem az ilyet mert általában erre van kihegyezve sok film, és az utóbbi időben nagyon nem szoktak jól elsülni. Szeretem azt, ha nincs elvarrva egy szál, lehet agyalni, mi is lehet a folytatás, stb...
0
2009. december 3., csütörtök 12:51
SPOILER az Omen és az Orphan (Árva) c. filmekhez

Értelmezés kérdése, hogy az Omenhez hasonlít-e, vagy sem. Az Omen számomra elsősorban nem egy gonosz kisgyerekről szól, aki sátáni "befolyás" alatt áll, hanem a lélektani bizonytalanságról szól, arról, hogy az ember meg tudja-e őrizni a józan eszét, illetve a józan ész elvesztésétől való félelemről. A Gregory Peck-karakter összerakja a képet, amitől feljogosítva érzi magát, hogy elpusztítsa Damient. De mi van, ha téved? Mi van, ha csak elvesztette az eszét, és amit a néző lát, az valójában az apa téveszméje és "látomásai"? Mert kézzelfogható bizonyíték nincs arra, hogy Damien tényleg gonosz lenne. Rengeteg a véletlen egybeesés, a baljós jel, de ne feledjük, még a közvetlen gyilkosság jelenetét is balesetként könyvelhetjük el, hisz az anyja sámliját véletlenül löki fel bicajozás közben.

Ezzel szemben Esther minden mocskos lépését tökéletesen megmutatja a kamera, így kétségünk nem lehet róla, hogy ez egy nagyon szaros kölök, és ezeket a "csínytevéseket" mindig látja valaki, és ez a valaki is jelenetről jelenetre különbözik (Max, Daniel, illetve az anya).

Ezért nem gondolom az Oment egy gonosz gyermekes filmnek, és ezért nem is látok hasonlóságot a két film között.
0
2009. december 3., csütörtök 12:35
Továbbra is azt mondom, nem kell mindennek egy végső fordulatra kihegyeződnie - ez a film számomra még anélkül is igen jó lett volna. Visszatérve a filmre, melyhez hasonlítottam, "A kéz, amely a bölcsőt ringatja" során sincs semmilyen végső fordulat, mégis eléri a dramaturgia és a nagyszerű színészi alakítás, hogy az ember úgy a képernyő elé szegeződjön, hogy még azt se vegye észre, hogy majdnem bepisil. És mivel az Árva is működött volna fordulatok nélkül, sokkal hatásosabb, ha nem számítunk meglepetésre.

Melyik a meglepetés? Amikor Karácsonykor odamész a fa alá, vagy amikor mondjuk március 28-án betoppan egy rég nem látott barát egy kis ajándékkal, csak úgy? Nekem az utóbbi, maximum momentán egyedül vagyok ezzel, nem baj, de máskor is szóvá fogom tenni.

De hiszem, hogy van még olyan néző, aki nem úgy szeretne filmet nézni, hogy "na mi a csavar?" (főleg, hogy közben félig-meddig ki is találtam, pedig nem is gondoltam, hogy lesz), hanem kösse le a történet, és igenis lepődhessen meg már azon is, hogy egyáltalán van csavar, ne vegyük el az illetőtől a lehetőséget azzal, hogy világgá kürtöljük, "mekkora fordulat van a végén, apáááááám!!".

Az is jót tesz, ha nem kategorizálunk be mindent mindenhová (minek?), mert akkor "A kéz..." is egy kőkemény horror is lehetne. Egy jól előadott, remekül megírt történet jó színészekkel, jó időzítésekkel és remek látvánnyal műfajtól függetlenül baromi jó tud lenni, és nem azért, mert "horror".
0
2009. december 3., csütörtök 11:56
Lehetséges, hogy pont egyidőben néztük creeper-el a filmet tegnap este? :)

Hogy is kezdjem? Megint kezdjek fanyalogni, hogy én nem is vagyok olyan nagy horror rajongó, mert ki nem állhatom a kliséket, márpedig a legtöbb horror azokkal van tele... :) Nem így kezdem. Inkább úgy, hogy megértem ez a film miért lett olyan nagy kedvenc sok horrorrajongónál, mint Andrew1975 barátomnál, aki tényleg nagy mennyiségben fogyasztja ezeket a filmeket. Ugyanis ez a film tényleg kiemelkedik az egy kaptafára készült horrorocskák közül. Szerintem nem annyira a története miatt. A film első felében ugyanis az Óment juttatja az ember eszébe. Nagyjából követi is a bevált dramaturgiai forgatókönyvet. Valaki írta hogy nem kéne megemlíteni hogy létezik végső fordulat, de szerintem ez hülyeség, manapság már midnen horrorban van ilyen, tehát a dramaturgia megköveteli, és az ember számít is a fordulatra. Mivel mostanában ennyire népszerű a nagy fordulat effektus, már sokmindent láttunk, és valami nagyon ütős fordulatokon kell gondolkodni a forgatókönyvíroknak hogy hatásos legyen. Szerintem nem volt ez a fordulat olyan nagy szám, mint írták itt páran, magyarul a fordulat számomra nem sokat adott hozzá a filmélményhez. Nem ezért tetszett! Mert tetszett! :) Ez pedig azthiszem a szereplőknek köszönhető! A gyerekszerplők mind nagyon jók, főleg a címszereplőt alakító lány, tényleg jó a történet felépítése, az ember bele tudja élni magát, és ez nálam a legfontosabb. Leköti az embert, mert izgalmas, aztán jön a kötelező fordulat, és ezután a film legjobb része! Nem sokat írhatok róla hogy le ne lőjjem poént, de sminkesek nagyon jó munkát végeztek... :) Jó volt, nálam ez egy átlag feletti horror! Legyen mondjuk Nyolcvanöt százalék! :)
0
2009. december 3., csütörtök 10:02
Megnézzük.Kíváncsi lettem. :)
0
2009. december 3., csütörtök 9:58
Kíváncsi leszek Dylan véleményre is! :D
Szerintem már túl van rajta!
0
2009. december 3., csütörtök 0:19
Orphan (Árva, 2009)

Rövid véleményem: AZTAKURVAAAAAAAAA!!!

Bővebben: a mozielőzetes nagyon félrevezetett: igen olcsó Omen-koppintást sugallt a kedvcsináló, pedig semmi köze az említett klasszikushoz, sem történetvezetésében, sem témájában. Hatását leginkább "A kéz, amely a bölcsőt ringatja" c. isteni filmhez tudom hasonlítani, számomra ezen kedvenchez volt hasonlatos a dramaturgiája. Esther kilenc éves kora ellenére méltó "vetélytársa" lehet Peyton Flandersnek.
Remélem, a Viasztestek rendezőjének filmje nem tűnik el a süllyesztőben, és még sokaknak lesz hozzá szerencséje.
0
2009. december 3., csütörtök 0:10
Súlyos SPOILER az Orphan - Árva (2009) c. filmhez:

Nem hiszem, hogy célszerű hangsúlyozni a film végét, a nagy poént - én újabban azt sem árulom el egy figyelemfelkeltéskor, hogy van ilyen: ha a néző nem is számít meglepetésre, még jobban meglepődik. Gondolom, Te se úgy nézted, hogy "na mikor jön a csavar??", hanem jött az magától kéretlenül, pont ezért ütött akkorát.

Ne is beszéljünk erről (többet), a lényeget leírtam, hadd higgyék azok, akik nem látták a filmet, és gyaníthatóan nem olvassák e sorokat, hogy tényleg spoilerezünk.
0
2009. december 2., szerda 23:05
Te meg adj neki némi Star Trek-et cserébe, mert nagyon áradozik az új filmről, miután bevállalta BD-n... :DDD
0
2009. december 2., szerda 18:31
Természetesen van, hiszen nem látatlanban rendeltem be a filmet! :)
Egyébként tényleg az a jó benne, hogy nem a végső csavarra élezi ki a filmet a rendező! Az egész egy remekül felépített (számomra) mestermű!
Majd ugorj át érte, ha kedved van megnézni! :)
0
2009. december 2., szerda 15:33
Jó kis beszámoló! Kedvet csináltál hozzá! :) Megnézném, hogy mennyire vagyok hardcore rajongó. :))) Nem, én nem vagyok olyan hogy a film felénél azon agyalok hogy mi a végkifejlet, hogy a film végén menőzhessek vele, hogy há, én már az elején tudtam hogy mi lesz a vége... Nem. Akkor üssön a végső fordulat, és a felismerés, amikor kell neki! :) És az se jó, ha csak a fordulatról szól a film, de ez talán nem...

Már csak az a kérdés, van e belőle magyar feliratos biztonsági másolatod?
0
2009. december 2., szerda 14:08
Orphan (Árva)

Tegnap megnéztem immár harmadszor is ezt a remekművet, de akkor értékelem kicsit a BD-változatot. (Hiszen januárban jön nálunk is, hátha valaki kedvet kap hozzá!)

Film: nagyon régen láttam ilyen tökéletesen felépített thriller-horrort. Ugyan már a beharangozóban lehetett sejteni, hogy "Something wrong with Esther", de azért óriásit üt szerintem a vége, erre még a legedzettebb film-fanok sem voltak nagyon felkészülve. (ezzel azt akarom mondani, hogy sok film végét már ki lehet találni a sablonok miatt, de ezt aki kitalálja, az mrá igazi hardcore rajongója a műfajnak!)
Nagyon hatásos a kezdés is, a feszültséget pedig mindvégig képes fokozni, egy pillanatra sem "ül le" a film. Úgy elment tegnap is a 2 óra, mint a sicc. Ez a 12 éves kislány egy zseni. Hogy mi játszódhatott le a kis agyában miközben ennyire gonosz volt, azt nem tudom, de tökéletes alakítást nyújt! (Ilyenkor azért felmerül bennem, hogy nem hagy-e ez benne maradandó nyomokat, hiszen ő még tényleg csak kislány - mindig is csodálni fogom a gyerekszereplőket, akik ennyire jók!) Remélem, hallunk még felőle! Nálam 2009 legjobb filmjei között van, egyértelműen 100%

Kép: Kb. a film fele havas tájon, a másik fele pedig a sötét házban játszódik. Nincs semmi gond a képpel, a sötét jelenetek is nagyon szépen teljesítenek. A kinti részek pedig csodaszépek! Véleményem szerint 90%.ot megér!

Hang: Ez is teljesen korrekt, True HD-s hang, ami ugyan nem olyan ütős, mint a Drag me To Hell esetében, de a kellő helyeken eléggé megijedtem! :) Erre olyan 80%-ot adnék

Extrák: A lemez leggyengébb láncszeme: mindössze egy negyedórás werkfilm és 5 kimaradj jelenet + egy alternatív befejezés (ami inkább érdekes, mint jó - az eredeti mindenképp hatásosabb), ez bizony nálam csak 30%

Ennek ellenére nem bántam meg a megvételt, nagyon helyes slipcase van az USA kiadáson, plusz egy Digital Copy-s lemez is figyel a tokban. (Az ára pedig több volt, mint baráti).
Mivel mindent tökéletes értettem angol felirattal is, ezért valószínű, az itthoni kiadás kimarad, hacsak nem pakolják meg egy halom extrával! Akkor beszerzem azt is!
0
2009. november 30., hétfő 14:47
Felejtsd el a magyar kiadású Chato földjét, sajnos vágottan jelent meg itt is. Én is kihagyom. Szerencsére volt annyi eszem, hogy megvárjam az első vásárlói véleményeket. Pedig nagyon vártam a DVD-kiadását... :(((
0
2009. november 30., hétfő 12:44
Sziasztok!

Aki már látta az új kiadású Charles Bronson filmek közül a "Chato földje"-t, az leírná, hogy ilyen jelenet volt-e a magyar kiadásban:
-Lovak lezuhanása egy szakadékba. Direkt vagy indirekt, de nyíltan mutatják.

Csak azért kérdezem, mert én még a filmet nem láttam, viszont hírek keringenek, hogy nálunk az angol, vágott verziót hozták forgalomba.
Ahol ez a lovas lezuhanós jelent ki van vágva!

Csak engem érdekelne, hogy nálunk is ki van ez vágva  magyar kiadásból, vagy nincs.

Ha valaki látta a magyar kiadást /amúgy rettentő jó, kemény akció-western!/ írja már meg legyen szíves mi a helyzet ezzel!

Mert akkor megvenném, ha vágatlan!

Köszönöm!
0
2009. november 30., hétfő 10:19
Péntek éjjeltől nálam is mozimaraton volt, 9 filmet gyűrtem le vasárnap estig, az eredmények:

Dirty Harry / Piszkos Harry (Don Siegel, 1971) - 100%

Alapmű! Sokan mondják, hogy mai szemmel nézve nem tud újat mutatni, mert az összes létező későbbi zsarufilm ebből merített ihletet, de én mégis úgy tudtam élvezni, mintha bemutatása idején láttam volna. Azok a pisztolylövések, abszolút felejthetetlen kategória...

Magnum Force / A Magnum ereje (Ted Post, 1973) - 90%

A folytatás is kellően ütősre sikeredett, van egy-két sokkoló pillanat...

The Enforcer / Az igazságosztó (James Fargo, 1976) - 80%

Jó öltet volt Harry-nek egy női társat adni, csak kár hogy elhullott a harcmezőn. Amúgy nem rossz a harmadik rész sem...

Sudden Impact / Az igazság útja (Clint Eastwood, 1983) - 95%

A negyedik rész nagyon kellemes meglepetés volt, Eastwood itt még pörgősebbre vette a rendezést, mint a későbbi filmjeiben. Sondra Locke nagyon jól játszotta a végzet asszonyát, akit évekkel korábban megerőszakoltak a húgával együtt. De végül az igazság győz, és egy szerencsés véletlen folytán Harry is a nő mellé áll.

The Dead Pool / Holtbiztos tipp (Buddy Van Horn, 1988) - 65%

Hát... a széria befejező része igencsak a megfáradt kategóriába tartozik, nem véletlen, hogy csak 87 perces az alkotás. De azért Liam Neeson és Jim Carrey üdítő színfoltok, még kezdő korukból, Patricia Clarkson-ról nem is beszélve. Nem igazán a filmmel van bajom, hanem az alapötlet nem tetszett túlzottan. Jobban is meg lehetett volna csinálni a lezárást...

Nem kellesz eléggé / He s Just Not That Into You (Ken Kwapis, 2008) - 100%

Elég vegyes érzelmekkel ültem le elé, de nem kellett csalódnom. Amúgy is érdekelnek az emberi kapcsolatok a valóságban, de ez a film nagyon jól mutatja be a dolgot.

Transformers: Revenge Of The Fallen / A bukottak bosszúja (Michael Bay, 2009) - 80%

Másodjára sokkal jobban tetszett, mint első nekifutásra, mert már tudtam, mire számítsak. A korábbi megtekintés alatt sajnos nem voltam igazán jól, bele is szédültem a látványba, amit a kézikamerázás okozott. De most már tudtam, ki kivel van. Jó kis film ez, bár az első rész színvonalát nem éri el. Külön kell választani attól, és úgy már nagyon is élvezhető, persze nem kell mély mondanivalót keresgélni benne, mert az aztán nincsen. Effektmozinak viszont tökéletes.

300 / 300 (Zack Snyder, 2007) - 100%

Ez az a film, amit sokáig nem akartam megnézni néhány lesújtó vélemény miatt, de miután felálltam előle, megfogadtam hogy ezentúl senkinek nem fogok hinni, se kritikának, se másoknak, csak a saját értékítéletemnek. Valami brutál jó alkotás, meglehetősen véres képsorokkal és nagyon egyedi képi világgal. Az elvárásaim nem voltak túl magasak, de amit kaptam, az túlment mindenen.

Mi történt az éjjel? / About Last Night (Edward Zwick, 1986) - 70%

Mit mondjak, a 80-as évek tinédzser-filmjei felett eljárt az idő szerintem. Nem volt olyan rossz, de nem igazán tudom hová tenni az egészet. Talán ha akkor látom, amikor még más világ volt, alapműnek tartanám, de így csak nosztalgiázni lehet rajta. Bocsi a rajongóktól, mert tudom, hogy itt sokaknak bejön ez a film. Én nem tudtam átélni igazán.

Hát ennyi, termékeny hétvége volt. :D
0
2009. november 30., hétfő 10:03
Tudom az új bejegyzést,már én is várom.
A filmet is az írást is.Már a zenei részen is kinyilatkoztam.
Éreztem,hogy jó lesz az a mozi.
A második francia kisfilm plakátján pedig egy volt általános iskolai osztálytársam látható.Persze igazából nem,de egy az egyben úgy néz ki a lány:))

Én simán tudom ilyen ütemben is élvezni a filmeket.
Ha hagynám leülepedni akkor már nem a film hatása alatt lennék és sokkal átgondoltabb lenne az egész.(bár az én esetemben fel sem merülhet az átgondoltság:))
Jobb azonnal lekörmölni valamit...mint szöszölni.
Elmehet a kedved az egésztől,ha túl sokáig vársz.Vagy ami még rosszabb,hogy második és harmadik élmény alapján írnék valami teljesen kritikaszerű objektívebb katyvaszt...Én egyébként se tudnék olyat...ezért sem fogok soha a kritikai részre az adatlapokra írni....nem állnék be a velős egysoros marhaságokat írók táborába.(én a többsoros marhaságokat szeretem:))
Tudom,hogy neked ez sokkal jobban megy a film megnézése után hetekkel....láttam már egy két igéretes bizonyítékot rá.:)
Nem tudom mihez és minek gratulálsz....ez nem valami nagy eredmény.
Bírom ezeket a hirtelen impulzusokat...a munkahelyem túl nyugodt és tiszta ahhoz,hogy felzaklassam magam....így marad a máv vagy hírolvasás,könyvolvasás....de az igazi kedvenc a filmnézés....

Hogy egy filmből is vegyek valamit....nem jó,ha túl sokat kell utaznod egy harapásért....lesz időd átgondolni,hogy mégse kéne.....
0
2009. november 30., hétfő 9:45
Nem tudnék ennyit egyszerre, de ezt már mondtam. Ha már látott filmek, akkor párat talán, de ennyit... Nem tudnak leülepedni, nekem kell, hogy egy film után legyen időm kicsit még a "filmmel lenni".

Viszont én végre láttam a Julie és Julia-t, tegnap óta azon jár az agyam... Az év egyik legvidámabb - ha nem A legvidámabb - és leginspirálóbb vígjátéka. Még most is korai lenne egy másik. De gratulálok a maratonhoz!
0
2009. november 30., hétfő 8:47
Tegnap 22:50-kor letettem az agyam a padlóra....és befejeztem a listát(majdnem:)
19 film a 24-ből azért nem egy vállalhatatlan rossz végeredmény.Az alvást nem számoltam bele előzetesen:))...
Továbbra is imádom Korda Sándor filmjeit....még szereznem kell Elsa Lanchester,Natalie Wood,Cary Grant,Anthony Quinn munkáiból valamit....

Michelle Rodriguez és Mae West filmjeiből pedig minél kevesebbet kell látnom,mert nem bírom őket elviselni túl sokáig...
És a S.W.A.T. , a She Done Him Wrong című filmek felkerültek a felesleges filmjeim listájára....többet nem nézem meg őket...
0