Péntek éjjeltől nálam is mozimaraton volt, 9 filmet gyűrtem le vasárnap estig, az eredmények:
Dirty Harry / Piszkos Harry (Don Siegel, 1971) - 100%
Alapmű! Sokan mondják, hogy mai szemmel nézve nem tud újat mutatni, mert az összes létező későbbi zsarufilm ebből merített ihletet, de én mégis úgy tudtam élvezni, mintha bemutatása idején láttam volna. Azok a pisztolylövések, abszolút felejthetetlen kategória...
Magnum Force / A Magnum ereje (Ted Post, 1973) - 90%
A folytatás is kellően ütősre sikeredett, van egy-két sokkoló pillanat...
The Enforcer / Az igazságosztó (James Fargo, 1976) - 80%
Jó öltet volt Harry-nek egy női társat adni, csak kár hogy elhullott a harcmezőn. Amúgy nem rossz a harmadik rész sem...
Sudden Impact / Az igazság útja (Clint Eastwood, 1983) - 95%
A negyedik rész nagyon kellemes meglepetés volt, Eastwood itt még pörgősebbre vette a rendezést, mint a későbbi filmjeiben. Sondra Locke nagyon jól játszotta a végzet asszonyát, akit évekkel korábban megerőszakoltak a húgával együtt. De végül az igazság győz, és egy szerencsés véletlen folytán Harry is a nő mellé áll.
The Dead Pool / Holtbiztos tipp (Buddy Van Horn, 1988) - 65%
Hát... a széria befejező része igencsak a megfáradt kategóriába tartozik, nem véletlen, hogy csak 87 perces az alkotás. De azért Liam Neeson és Jim Carrey üdítő színfoltok, még kezdő korukból, Patricia Clarkson-ról nem is beszélve. Nem igazán a filmmel van bajom, hanem az alapötlet nem tetszett túlzottan. Jobban is meg lehetett volna csinálni a lezárást...
Nem kellesz eléggé / He s Just Not That Into You (Ken Kwapis, 2008) - 100%
Elég vegyes érzelmekkel ültem le elé, de nem kellett csalódnom. Amúgy is érdekelnek az emberi kapcsolatok a valóságban, de ez a film nagyon jól mutatja be a dolgot.
Transformers: Revenge Of The Fallen / A bukottak bosszúja (Michael Bay, 2009) - 80%
Másodjára sokkal jobban tetszett, mint első nekifutásra, mert már tudtam, mire számítsak. A korábbi megtekintés alatt sajnos nem voltam igazán jól, bele is szédültem a látványba, amit a kézikamerázás okozott. De most már tudtam, ki kivel van. Jó kis film ez, bár az első rész színvonalát nem éri el. Külön kell választani attól, és úgy már nagyon is élvezhető, persze nem kell mély mondanivalót keresgélni benne, mert az aztán nincsen. Effektmozinak viszont tökéletes.
300 / 300 (Zack Snyder, 2007) - 100%
Ez az a film, amit sokáig nem akartam megnézni néhány lesújtó vélemény miatt, de miután felálltam előle, megfogadtam hogy ezentúl senkinek nem fogok hinni, se kritikának, se másoknak, csak a saját értékítéletemnek. Valami brutál jó alkotás, meglehetősen véres képsorokkal és nagyon egyedi képi világgal. Az elvárásaim nem voltak túl magasak, de amit kaptam, az túlment mindenen.
Mi történt az éjjel? / About Last Night (Edward Zwick, 1986) - 70%
Mit mondjak, a 80-as évek tinédzser-filmjei felett eljárt az idő szerintem. Nem volt olyan rossz, de nem igazán tudom hová tenni az egészet. Talán ha akkor látom, amikor még más világ volt, alapműnek tartanám, de így csak nosztalgiázni lehet rajta. Bocsi a rajongóktól, mert tudom, hogy itt sokaknak bejön ez a film. Én nem tudtam átélni igazán.
Hát ennyi, termékeny hétvége volt. :D