Hustlers - Pawn Shop Chronicles / Eszement zaci

Nekem Wayne Kramer az egyik kedvenc, kevéssé ismert rendezőm, a Szabadság határai, és mostanra kicsit lemaradva tőle a Halálos hajsza örök favoritok. Az új filmje, a Pawn Shop Chronicles (PSC) három különálló, de bizonyos pontokon egymással érintkező történetből áll, amiket keretként fog össze egy zaci, ahol két ötven körüli faszi egész álló nap osztja egymásnak az észt. A három történet három zaciba kerülő vagy onnan kivett tárgyhoz kötődik, ahol is a "Shotgun" pár szétszívott agyú barom kalandjairól szól, akik egy rablásra készülnek, a "Gyűrű"-ben egy frissen házasodott fickó keresi a rég eltűnt és halottnak hitt feleségét, a "Medál" pedig egy Elvis-imitátor lecsúszásának és felemelkedésének története, akinek egy váratlan találkozás és egy istenhátamögötti falunap hozza el a fordulópontot.
Nekem a legjobban az első szakasz tetszett, egyfelől azért, mert itt mutatta be a film Antont, a zacist, akit egy mozifilmben méltatlanul keveset szereplő színész, Vincent D Onofrio alakít, de úgy dadogva és motyogva, hogy már attól mosolyogni kezdtem. Ezen felül a három sztoriból Raw Dog (Paul Walker) és Randy, a két délvidéki redneck suttyó paraszt hallucinációkkal és filozifálásokkal szegélyezett, speedtől túlpörgetett ámokfutása volt szerintem a legjobb, már csak azért is, mert ez idézte meg leginkább, amiért rajongója lettem Kramernek. A második történet amolyan Meghökkentő mesék, ahogy a romantikus-aggódós, itt-ott verekedős feleségkereső kb. a felénél átvált valami groteszkbe, amilyeneket leginkább távol-keletiektől láttam eddig. Még ennél is kevésbé találtam a helyem a harmadik fejezetben, amiben kiteljesedik az a szimbólumrendszer, ami Kramer szerint az egész filmet átjárja, azaz Jó és Gonosz, Menny és Pokol örök küzdelme a válaszútra tévedő lelkekért...
Röviden: ez most annyira nem jött be teljesen, de ahogy mondani szoktam, minden rendezőnek kell, hogy legyen legrosszabb filmje. Kramertől nekem a Pawn Shop az, de figyelembe véve a 9/10-es első harmadot még így is...
7,5/10
Bővebben itt:
http://filmforum.hungarianforum.com/t12p241-niwrok-irasai#2636