Nekem meg azt kell mondjam, hogy te beszélsz az én szívemből, mert egy egyben én is így gondolkodom e két rendezőről. A Kék bársony már megvan jó ideje, de a Veszett a világ, a Twin Peaks és a Mulholland Drive végigszenvedése után már óvakodom tőle, mint a tűztől.
Sosem szerettem az olyan filmeseket, akik bár munkásságukkal látszólag a filmművészet fogalmát tökéletesen kimerítik - már amennyiben az elvont gondolatok, érzések és ki nem mondott vágyak audiovizuális megjelenítését értjük "művészet" fogalma alatt -, mégsem képesek egy- vagy akár kétértelmű történeteket létrehozni, amelyek ha nem is lineáris cselekményre épülnek, de legalább valóban szólnak valamiről, aminek füle és farka van (na nem Cronenberg-i értelemben), valamint eleje, közepe, és minimum vége.
Még az olyan filmeket is tudom szeretni (ez nem irónia, hanem valóban), ahol a cselekmény másodlagos szerepet játszik, de az egész filmet átható, azon teljes hosszában áthúzódó metafora, vagy elképzelés mégis kellőképp érthető és meghatározó. Lynch esetében azt érzem, hogy szinte szórakozik a nézővel, teszteli az ingerküszöbét, és valójában maga sem tudja, mit is akar kihozni a filmből. Ez az alibi filmkészítés, amire ezek szerint mindig van annyi vevő, hogy végül kultuszrendezőnek kiáltsák ki, miközben a műveit leginkább kellő mennyiségű alkohol és egyéb stimuláló szerek segítségével lehet kibírni. A Dűnével ugyanígy jártam. Azt hittem, egy jó sci-fit fogok nézni, de azt sem tudtam tovább nézni kb. 20 perc múltán.
Cronenberg engem is az Erőszakos múlt és az Eastern Promises óta érdekel újra. A Légy örök kedvencem, és bevallom őszintén, sem a Videodrome-ot, sem a Holtsávot nem láttam még, de nem is nagyon vonz ez a műfaj. Így aztán maradt az előbb említett két Mortensen-film, ami viszont egy érett, és határozott vízióval rendelkező direktorról tanúskodik. Remélem, ezen a nyomvonalon haladva készül még tőle mozi.
Ha Lynchtől soha többé nem látnék egy filmet sem, nem forognék álmatlanul az ágyamban, azt hiszem. A meztelen ebédet meg akár be is tilthatnák az egész világon, eggyel kevesebb agymenés zavarná még jobban össze az amúgy is elfajzott emberiség elméjét.