Díszlet és jelmez: szerintem abszolút A király visszatéré, a rendezésről már szóltam, de ha már írtad, akkor külön kitérek rá, nálam ezt a kategóriát akkor is inkább Jackson nyerte volna, ha nincs az első két rész. A vágásról megalapozott véleményt nem tudok hirtelen mondani, ehhez újból látnom kéne mindkét filmet, az viszont tény, hogy Jacksonék azt sem aprózták el, A király visszatérben vagy hárman sertepertéltek ezen a munkafolyamaton is a mind tökéletesebb végeredmény érdekében.
Ezzel együtt nagy Weir-rajongó vagyok, bár nekem még mindig a Fearless az abszolút favorit, de végülis szeretem a Kapitány és katonát. Viszont Az utolsó szamurájt nagyon nem. S akkor még egy mondat a jelmezről, úgy vélem, hogy távol-keleti hacukákat már csak a fennmaradt emlékek, s a hagyományok miatt is könnyebb tervezni, megvarrni, legyártani, viszont egy fantáziavilág szereplőinek ruházata sokkal nagyobb szabadságot, tervezői szárnyalást enged a jelmezek megálmodójának, s ezzel Ngila Dickson maximálisan élt is. Már csak azért sem, "díjismétlés" az, hogy egyes kategóriákban több A gyűrűk ura-film is nyerhetett, mivel minden részben jönnek új szereplők, akik új jelmezben vannak, jönnek új szörnyek, akiknek új a sminkjük, és új helyszínek bukkannak fel, amihez új díszlettervezés is szükségeltetett. A díszlettervezés világcsúcsa máig az a domboldal, amire Theoden király palotáját építették. Felszedték az odavezető gyepet fűcsomónként, aztán a közeli folyóból hoztak kavicsot, amin járt a stzáb, s úgy építették meg egy az egyben a gyönyörű lómotívumokkal faragott épületet. Majd forgatás után az egészet elbontották, kavics zsupsz a folyóba vissza, fű pedig visszaültetve a helyére, úgy, hogy meg nem mondta volna senki, hogy ott egy nagyobb stáb forgatott valaha is. Nálam ez az art direction. Nincs azzal baj, hogyha a végtelenségig alapos, alázatos munkát díjazzák.