Hm, jó kritika :) Én speciel örülök neki, nagyon is, hogy nem egy blockbuster rendező Peter Jackson. Sokkal hatásosabb, bensőségesebb a film, a hangulata, és az effektek sem olyan pofába mászok (már bocsánat :D), mint az új Star Wars-oknál. Itt komolyan el kell gondolkozni, hogy most ez CGI vagy nem? A SW-nél viszont steríl számítógépes effektek egymás hegyén-hátán. Szóval a LOTR filmeknek ez a nagy dicsérete. És persze a kíváló megfilmesítés, ott és úgy nyúltak bele Tolkien művébe, ahol kellett, kihúztak kedves, de felesleges részeket (Bombadill Toma) és a dupla befejezés második felét is kihúzták (pontosabban csak utalnak rá). Rengeteg díszlet, jelmez, hosszú forgatás, utómunkálatok, kíváló színészek és egy színészbarát rendező, ez kellett A Gyűrűk Ura elsöprő közönség és kritikai sikeréhez.
A 11 Oscar-díj pedig annak tudható be, hogy nem díjazhatták PJ-t minden évben rendezőként, a filmért, forgatókönyvért, tudta mindenki, hogy A Király visszatér is lesz olyan jó, mint az első két fejezet, hogy azért nyomják a kezébe a díjakat, más különben minden évben nyert volna 7-8 Oscart egy-egy rész, az nem tetszett volna senkinek. De én azt szoktam mondani, nem 11 Oscar-t nyert a 3. rész, hanem 17 Oscar-díjat nyert A Gyűrűk Ura, mert ez egy film :)