Alexander Revisited - The Final Cut
Nem rég vettem meg a Nagy Sándor/Mennyei királyság twinpackot. Utóbbi filmet jól ismertem, előbbit kevésbé, a kritikák sem rajongtak körbe, pedig... Az egyik legjobb portéfilm, amit eddig láttam. Nagy Sándor alakja sokkal inkább volt történelmi figura, mint főhős egy filmben. Oliver Stone nagyszerűen mutatta be a Hódító személyiségét, de ehhez kellett Colin Farrell alakítása is és Vangelis gyönyörű zenéje. Aki utána olvasott, én pedig megtettem, például azt is meg tudhatta, hogy a ló, akit 11-12 éves kora körül idomít be a filmben Alexandrosz, nagyon is létezett, mi több, ugyanígy írták le ezt az eseményt későbbi történetírók, ahogy az a filmben benne van. Ami számomra meglepőbb, az az volt, hogy ez a ló egészen Indiáig hordta Alexandroszt, utolsó csatájukban kapott halálos sebet, vagyis 30-32 évesen hunyt el a ló (10 éves volt már, mikor Alexandrosz megkapta), Bukephalosz története is csak a minőségi történetvezetés egy példája.
Sajnos itthon semmi esélye már, hogy az Oliver Stone által újravágott Final Cut megjelenjen, így kénytelen voltam más forrásból szemügyre venni a filmet. Nagyon érdekes, hogy Stone teljesen újravágta a filmet, míg a dvd-n nagyjából időrendben haladunk, gyerek Alexandrosz, ifjú Alexandrosz, a hadvezér, addig itt a film elején, Ptolemaiosz bevezetője után már a Gaugamelanál lezajlott csatánál vagyunk és szétszórva, visszaemlékezésekbe rajzolódik ki Alexandrosz története. A film e verziója 210 perces, vanna kibővített jelenetek, újak, teljesebb az összkép. Azt kell, hogy mondjam, a Gladiator oly régen tanyázott az első helyén a szandálos filmjeim listáján, hogy ideje volt hátrébb küldeni, a Nagy Sándor, a hódító sokkal inkább helyet érdemel az 1. után.
Rendezői változat (a dvd): 10/9 (csak azért mert amúgy 12 pontot kellene kb. adnom a másikra)
The Final Cut: 10/10