Nem rég fejeztem be Kenneth Branagh V. Henrik-jét (ha már róla neveztek el :D). Shakespeare műből rossz filmet nem lehet forgatni, rengeteg példa akad erre, de Branagh 1989-es filmje mesteri :) A színészek egytől-egyig odatették magukat, gondolom sokuk, vagy talán mindenki, alakította már szerepét színpadon is, még sem volt színpadias a játék. Judi Dench és Emma Thompson is figyelemre méltók kis szerepükben, ahogyan a kis Christian Bale is :) Az idén elhunyt Paul Scofield VI. Károly-ként is remekelt, azt hittem ő már alakíotta korábban Henrik-et, de erről nem tudok, ellenben az itt is felbukkanó Ian Holm igen :) S ahogy Sir Laurence Olivier, úgy Kenneth Branagh sem most játszotta és rendezte magát először e szerepkörben. Ami különösen tetszett, azt a spoileres részben elkotyogom :)
SPOILER!!!
Derek Jacobi mint a narrátor. Nem csak ő volt a remek választás, de az ahogy a film elején megjelenik s sétál a különböző helyszíneken, igazán kíváló ötlet volt. Le a kalappal, aki ezt kitalálta, gondolom maga Branagh :)
S azt is el kell árulnom, miképp döntöttem úgy, hogy megnézem a filmet: Australia :) Persze nem a földrészen voltam, vagy adta az ihletet, hanem Baz Luhrmann hamarosan bemutatásra kerülő nagyszabású mozija vezetett el a V. Henrik-hez. ugyanis a trailerben hallható muzsika megfogott, amely ehhez a filmhez köthető :) Nekem már ezért tetszik az Australia is :)
"We few, we happy few, we band of brothers..."