Alapvetően szeretek olvasni, vannak időszakok mikor elkap a hév és csak falom a könyveket. Igen, olvastam a három könyvet, bár én A babóval kezdtem (The hobbit). A Gyűrűk Urával az volt a bajom, hogy nem élveztem az olvasását, azt a könyvet tényleg át kellett rágni. A babó sem volt egyszerű, de valahogy sokkal jobban tetszett. Thorin karaktere fogott meg a legjobban, imádtam. A Szilmarilokig nem jutottam el, az már végképp nem érdekelt. Tudom, hogy sokan szeretik a Gyűrűk Ura könyveket, azt is, hogy a Harry Potter könyveket is. Harry Potterrel kapcsolatban: az első három könyv még úgy ahogy okés volt, de ahogy az oldalszám növekedett, a minőség is csökkent és a 6. könyvet, A félvér herceget már nem is olvastam, bár tudom miről szól, és a hetedikre már kíváncsi se vagyok. Majd filmben megnézem, ha adják HBO-n, különben meg JK Rowling lehúzhatja magát. Nick Hornby fiatalos hangvételű könyveit és a regényekből készült filmadaptációit kedvelem nagyon. Nem nevezném minőségi szépirodalomnak, mert nem az, csupán egy szórakoztató regény, akár a fantasy regények többsége. Fantasy típusú regények közül Jeffrey Stone stílusát kedvelem, tőle ajánlom bátran Az Éj trilógiáját, illetve a Hajnal trilógiáját, bár ez utóbbi nem rejt magában olyan izgalmakat, mint Az Éj trilógiája. Fantasyból még: R.A. Salvatore stílusa fogott meg, jobban, mint Tolkiené. A Forgotten Realms típusú könyveit tudom ajánlani, kellő mértékben izgalmasak.
Szépirodalomból, ami nem kötelező, de ajánlom, az Isaac Asimov munkássága. Nem régiben adták ki 5 kötetben regényei, novellái nagyrészét. Hogy miért szeretem? Mert rendkívül intelligens, elgondolkodtató történetekkel ajándékozza meg az olvasókat. Ő is megalkotta saját világát, egy utópisztikus világot Tolkienhez hasonlóan. Tolkiennel ellentétben azonban tudományos alapokat is bevont, s ezáltal vált számomra érdekesebbé. Az Én, a robot c. film meg sem közelíti a regények hangulatát, de emellett jó filmnek tartom.
Még egy könyvet ajánlanék: Darwin-díjasok a címe. Mikor jókat akarok nevetni, olyankor előveszem, hogy tudjam, mennyi hülye ember él a világon :) Szóval úgy gondolom, hogy mindezek a könyvek számomra több örömet szereztek, mint Tolkien egész életének munkássága.
Tudományos könyveket inkább nem ajánlanék, mert Titeket meg az nem érdekelne és ugyanúgy száraznak éreznétek, ahogy én érzem Tolkient.