Mostanában egy csomó remek klasszikus/kult filmet láttam... Ezekről írnék néhány sort:
Logan s Run (1976) - Logan futása -> 100%
Imádom! Nagyon régóta kerestem már midenhol magyar felirattal, most jevgenyijnek köszönhetően gyerekkorom óta először nézhettem újra! Tudom sokszor ment a TCM-en, de nekem kell legalább egy magyar felirat! A kedvenc 70-es évekbeli sci-fim! Akkoriban annyi jó A kategóriás sci-fi készült, mind egy-egy remekül kitalált utópia, elgondolkodtató, ugyanakkor megvan az a retrós szépsége, ahogy a jövőt lefestették... valamikor a jövőben az emberiség nagy része kihalt. A túlélők óriási üvegkupolák alatt élnek, ahol viszont mindenük megvan! Életüket egy hatalmas, mindent tudó kompjúter irányítja. Élelem, és energia van bőséggel, nem kell dolgozni. Otthonunk kényelmében egy gombnyomásra esti szexpartnert transzportálhatunk a szobánkba... :-)) Tökéletes világ lenne, csakhogy van egy bökkenő: A 30. életévét senki sem élheti túl, mert egy rituális ceremónia keretében - a körhintában - meg kell hogy haljanak. Ezt senki sem tartja gáznak, mivel hogy hitük szerint ez egy klafa dolog, mert hát újjászületnek. Mégis akad egy kisebbség, akik időről időre el akarnak menekülni az "újjászületés" elől. Ők a "futók" akit a teljhatalommal rendelkező rendőrök, minden további nélkül kivégezhetnek... Logan is egy ilyen rendőr, akit egy szokatlan küldetéssel bízza meg a kompjúter: Futóvá kell válni, hogy kiderítse tényleg létezik az a "szentély" a kupolán kívül, amiről ez a kisebbség suttog titokban. Logan elhagyja a várost, és döbbenten fedezi fel egy letűnt kor maradványait, találkozik egy tök retro robottal, és egy öreg emberrel is! Michael York nagyon jó Logan szerepében, gyönyörűek díszletek, a zenéért Jerry Goldsmith volt felelős, mint a legfgoglalkoztatottabb sci-fi-zeneszerző... Kitűnő apokaliptikus hangulat, látni kell!
David Lynch - Eraserhed (1977) - Radírfej -> 95%
David Lynch-et az egyik kedvenc rendezőmnek tartom. Ez volt az első egészestés filmje, és az útolsó amit végre kipipálhattam a filmográfiájából! (Na jó, a legújabb Inland Empire-t még nem láttam.) Hát nagyon földhöz vágott a film! A maga nemében egészen zseniális alkotás! És hogy mi a maga neme? Elszállt, szürrealista rémálom! Fantasztikus! A leg szürrealistább film amit valaha is láttam! Sokan biztosan nagyon betegnek tartják, de engem teljsen magával ragadott lassú, fekete fehér képei egy igen különös ember elméjébe (talán álmaiba) engednek betekintést. Felejtsük el a valóságot, és a relitást, itt minden megtörténhet!Henry barátnője anyjától megtudja hogy apa lett, és hogy torszülött gyermeke a kórházban várja, a kis család Henryék lakásában költözik össze. A kis mutáns bébi viszont állandó törődést igényel, amivel az őrületbe kergeti Henry-t... Egy jelenetben le is esik a feje, amit egy srác felkap, és eladja egy radírgyárnak, akik felhasználják az agyát, és radírt gyártanak belőle... A film vége felé a kis torszülött beteg lesz, és kiütések borítják a fejét, végül Henry élve felboncolja...... És ez ami igazán döbbenetes... Halvány lila gőzöm sincs hogy ezt hogy csinálta meg Lynch kis költségvtésből 1977-ben, de ami biztos hihetetlenül élethű! És ez adja meg a film hatását... Cronenberg nevével szokták összehozni a "biohorror" meghatározást... Nos Cronenberg filmjei semmik ehhez képest! :) Lynch szürrealista, biohorrorisztikus rémálma igazi felejthetlen filmes csemege!
(folyt. köv.)