Keresés

Ki mit néz most?

2007. május 18., péntek 19:51
Nagyon szívesen!:) Te pedig az én gyermekkorom nagy kedvencéhez segítettél hozzá, ahhoz a bizonyos "Uchu kara no messseji"-című SF-klasszikushoz, amiért szintén nagy köszönet jár!
A Radírfejjel kapcsolatban: emlékszel biztosan, van egy családi ebédes jelenet a filmben. Amikor is egy bizonyos gyanús külsejű, leginkább valami apró csirkére emlékeztető "lény"-t fogyasztanak el, amiből valami sűrű sötét folyadék csordogál közben /na én itt álltam fel a TV elől, vicc nélkül.../ A lényeg, hogy emlékeim szerint Henry torzszülött gyereke is hasonló tüneteket mutat a kórházban: csapkod a kezeivel és valami sűrű lé folyik ki belőle közben. Na most a nagy konklúziót már nem vártam meg a film végén: lényegében ott annál a bizonyos ebédnél Henry barátnőjének másik torzszülött gyerekét ették meg???
0
2007. május 18., péntek 18:13

Logan s Run (1976) - Logan futása

A Tcm-en szoktam időről időre belefutni. Magam is kedvelem, nálam 10/8 (a kritikus utópia téma az egyik kedvencem a műfajban)
Főleg azoknak ajánlom én magam is, akik méltatták a korábbiakban Michael Bay hasonló témájú filmjét. Amely bár látványos, nem olyan erős film azt gondolom mint a Logan s Run ...

0
2007. május 18., péntek 17:56
Mostanában egy csomó remek klasszikus/kult filmet láttam... Ezekről írnék néhány sort:
Logan s Run (1976) - Logan futása -> 100%
Imádom! Nagyon régóta kerestem már midenhol magyar felirattal, most jevgenyijnek köszönhetően gyerekkorom óta először nézhettem újra! Tudom sokszor ment a TCM-en, de nekem kell legalább egy magyar felirat! A kedvenc 70-es évekbeli sci-fim! Akkoriban annyi jó A kategóriás sci-fi készült, mind egy-egy remekül kitalált utópia, elgondolkodtató, ugyanakkor megvan az a retrós szépsége, ahogy a jövőt lefestették... valamikor a jövőben az emberiség nagy része kihalt. A túlélők óriási üvegkupolák alatt élnek, ahol viszont mindenük megvan! Életüket egy hatalmas, mindent tudó kompjúter irányítja. Élelem, és energia van bőséggel, nem kell dolgozni. Otthonunk kényelmében egy gombnyomásra esti szexpartnert transzportálhatunk a szobánkba... :-)) Tökéletes világ lenne, csakhogy van egy bökkenő: A 30. életévét senki sem élheti túl, mert egy rituális ceremónia keretében - a körhintában - meg kell hogy haljanak. Ezt senki sem tartja gáznak, mivel hogy hitük szerint ez egy klafa dolog, mert hát újjászületnek. Mégis akad egy kisebbség, akik időről időre el akarnak menekülni az "újjászületés" elől. Ők a "futók" akit a teljhatalommal rendelkező rendőrök, minden további nélkül kivégezhetnek... Logan is egy ilyen rendőr, akit egy szokatlan küldetéssel bízza meg a kompjúter: Futóvá kell válni, hogy kiderítse tényleg létezik az a "szentély" a kupolán kívül, amiről ez a kisebbség suttog titokban. Logan elhagyja a várost, és döbbenten fedezi fel egy letűnt kor maradványait, találkozik egy tök retro robottal, és egy öreg emberrel is! Michael York nagyon jó Logan szerepében, gyönyörűek díszletek, a zenéért Jerry Goldsmith volt felelős, mint a legfgoglalkoztatottabb sci-fi-zeneszerző... Kitűnő apokaliptikus hangulat, látni kell!
David Lynch - Eraserhed (1977) - Radírfej -> 95%
David Lynch-et az egyik kedvenc rendezőmnek tartom. Ez volt az első egészestés filmje, és az útolsó amit végre kipipálhattam a filmográfiájából! (Na jó, a legújabb Inland Empire-t még nem láttam.) Hát nagyon földhöz vágott a film! A maga nemében egészen zseniális alkotás! És hogy mi a maga neme? Elszállt, szürrealista rémálom! Fantasztikus! A leg szürrealistább film amit valaha is láttam! Sokan biztosan nagyon betegnek tartják, de engem teljsen magával ragadott lassú, fekete fehér képei egy igen különös ember elméjébe (talán álmaiba) engednek betekintést. Felejtsük el a valóságot, és a relitást, itt minden megtörténhet!Henry barátnője anyjától megtudja hogy apa lett, és hogy torszülött gyermeke a kórházban várja, a kis család Henryék lakásában költözik össze. A kis mutáns bébi viszont állandó törődést igényel, amivel az őrületbe kergeti Henry-t... Egy jelenetben le is esik a feje, amit egy srác felkap, és eladja egy radírgyárnak, akik felhasználják az agyát, és radírt gyártanak belőle... A film vége felé a kis torszülött beteg lesz, és kiütések borítják a fejét, végül Henry élve felboncolja...... És ez ami igazán döbbenetes... Halvány lila gőzöm sincs hogy ezt hogy csinálta meg Lynch kis költségvtésből 1977-ben, de ami biztos hihetetlenül élethű! És ez adja meg a film hatását... Cronenberg nevével szokták összehozni a "biohorror" meghatározást... Nos Cronenberg filmjei semmik ehhez képest! :) Lynch szürrealista, biohorrorisztikus rémálma igazi felejthetlen filmes csemege!

(folyt. köv.)
0
2007. május 16., szerda 17:30
JACK BAUER - Speed Painting by Nico Di Mattia

http://www.youtube.com/watch?v=S84s5OQIKg8
0
2007. május 16., szerda 12:10
Egy csodás összeállítás

0
2007. május 16., szerda 11:58
Ez meg szimplán nagyon jó.

0
2007. május 16., szerda 11:50
Valami, amire büszkék lehetünk.

0
2007. május 16., szerda 3:45
Nagyon szívesen! :-) Szeretem ezt a szép fekete digis gyűjteményt!
Van a Szabotőrben egy érdekes vetített hátteres, vagy inkább "előteres" jelenet, amit már sokszor megnéztem, sőt ki is kockáztam, mert valahogy zavarja a szemem. A film 12. jelenetében van az említett mozzanat, amikor az autó elindul a duzzasztógáttól. Az autóban ülők perspektívájából látjuk a kocsi szélvédőjén szembejövő tájat, de mintha az autó bal és jobb oldalán különböző sebességgel közeledne felénk a sziklás panoráma. Nem jöttem még rá, hogy ez vajon egy kezdetleges trükk, vagy csak érzéki csalódás, de már első látásra is kiszúrtam , és azóta bántja a szemem. :-)
Mindez (az én gépem számlálója szerint) 1:00:35 és 1:00:40 között egy rövid kis effekt. A film történetének alapját szolgáltató szabotázs is "érdekesen" van ábrázolva, de annyi baj legyen! Én imádom az ilyen régi filmeket, a maguk néhol csetlő-botló technikáival együtt. Persze a lényeg ezeknél a moziknál is a történet, és ennek mesélésében Hitchcock már ekkor is nagymester volt!
most posts by TM
0
2007. május 16., szerda 3:26
Holnap reggel: Az ember gyermeke, még nem láttam kiváncsi vagyok milyen lesz. :)
0
2007. május 16., szerda 2:39
Délután néztem a Szabotőrt Hitchcocktól. Érdekes film volt és izgalmas, eddig nem ismertem. Köszi TM! :-)
0
2007. május 16., szerda 0:13
Bocs,csak így utólag olvastam vissza...
Elismertnek ugyan nem nevezném,mert nemhiszem hogy sok midnenki ismeri,de a tavalyi nyertes egy kiválló zenekar.Nemrég találtam rá a Lordi-Hard Rock Hallelujah-jára (nemtom jól írta-ele),ami egy nagyszerű rock-muzsika...ezért is hűltem el,mikor megtudtam,hogy meg is nyerték vele a Dalfesztivált.
0
2007. május 15., kedd 23:51
David Lynch - Eraserhead

34. perc: Aztaaa!!! Eddig zseniális!
0
2007. május 15., kedd 23:47
A tv2-n a Halálkanyar (Switchback) c. thrillert Danny Gloverrel, Jared Letóval és Dennis Quaid-del. Eddig nagyon tetszik...
0
2007. május 14., hétfő 8:21
Aura

Én nem igazán értettem ezt a filmet... Ettől függetlenül kellemes élmény volt. A történet elég szimpla: a tökéletes rablást tervezgető fotografikus memóriával bíró teljesen átlagos főhősünk, egyszercsak él a lehetőséggel, és alámerül az alvilágba. Ahol persze szokás szerint semmi sem úgy történik ahogy kellene, és sokan meghalnak. Hogy ehhez mi köze van annak, hogy a főhős epiliepsziás, meg hogy állatok preparál??? No az az amit nem értettem. De szerintem nem is ez a lényeg! Egy különleges hangulatú, lassan csordogáló filmet nézhetünk... Van időnk nézelődni, mindent megfigyelni, ahogy a főhős is folyamatosan figyeli a környezetét... Nagyon szépen van fényképezve a film, van benne egy nagyon emlékezetes vágás is... És az útolsó kép is bámulatos! 85 %
0
2007. május 14., hétfő 3:31
tényleg nem vonnék le következtetést.

azért annyira nem volt gyenge a mezőny, és annyira nem volt erős Magdi. bele lehet élni magunkat abba, h mindenki minket utál, és a Magdi volt a legjobb... ha egy év múlva Magdi európai turnéra megy, akkor majd ezt elhiszem. egyébként meg a közepes mezőnyben jók voltunk. a gyűlölet és hazaszeretet egy dolog, a produkció iránti szimpátia egy másik. és talán a másodikat nem kéne teljesen figyelmen kívül hagyni. tavaly a finnek is azért nyertek, mert a finnek nagyrésze nem ott él, és mindenki politikai okokból szavaz rájuk? kifogást keresni egyszerűbb, mint vállalni a dolgot... és elgondolkozni, hogy mi is volt elszúrva.

az első tíz szép eredmény, pl az orosz csapat figyelemreméltóan profin volt összerakva (stílus, koreográfia, zene... ránézésre elég komoly munka áll mögöttük). a finn csaj lényegesen válalhatóbb zeneileg (a szövegírója pedig min a Nightwish egyik tagjának a névrokona...), a szerb meg amilyen ronda, olyan szép a hangja... nem a megasztárról van szó, ahol elvétve párnak volt hangja, egyébként meg nem (vagy nagyon nem).

és ne feledjük az énekes mögött álló csapatot se. a stylist, a koreográfus, a szövegíró, a zeneszerző, a producer, esetleg egy csapatnyi közgazdász/szociológus/matematikus. egy popsztár mögött általában nagyon sokan dolgoznak. az énekesen sok minden múlik, de messze nem minden (példának Madonnát tudnám felhozni, akinek relatíve kicsi a hangterjedelme, de remekül válogatja a producereit).

szóval nem elkeseredni.az eredmény nem rossz, még némi finomítás a marketingen és akár nyerhetünk is. a Noxhoz képest sokat fejlődtünk, de még van mit.

és az eurovízió, az azért úgy általában messze van az igényestől.
0
2007. május 14., hétfő 2:59
Még megemlíteném, hogy nálunk a Hagymaföld című mozi volt az esti program.
A nagynevű szereplőgárda (John Savage, James Woods, Ted Danson) és a hatásvadász fülszöveg "a műfaj legjobbja" ellenére azt kell mondjam, rég láttam már ilyen gyenge filmet.
most posts by TM
0
2007. május 14., hétfő 2:26
Remélem is!
Átnyálazva ezt a topikot, ezt többen is megerősítették! :)
0
2007. május 14., hétfő 2:23
Hát az a csattanó valóban a "leggyengébb láncszem". Szerencsére a későbbiekben kevesebb ilyen hatásvadász elemet sütnek el az írók!
most posts by TM
0
2007. május 14., hétfő 2:18
Na befejeztem a 24 első szezonját. (A mai nap egyben lenyomtam az utolsó 11 részt! :)
Pár dolgot talán vissza kellene néznem, sztorivezetési hibák miatt. És eléggé összecsapottnak, átgondolatlannak tűnik a 1csattanó1 is, de alapjában véve egy 75-80%-ot megérdemel ezen évad!

Hamarosan belekezdek a folytatásba..
0
2007. május 14., hétfő 2:15
ebben sajna igazad van. és erről nem a zenészek tehetnek, mert igenis születnek értékes könnyűzenei alkotások! - az más kérdés, hogy az "okosok" nem tartják ezt könnyűzenének. különösen igaz ez magyarországra. (de mondhattam volna németországot vagy olaszországot is.)
0
2007. május 14., hétfő 2:10
Olyan nagyon nívós sosem volt. Úgy fogalmaznék, hogy a könnyűzene volt korábban nívósabb.
most posts by TM
0
2007. május 14., hétfő 2:03
senki nem állította, hogy ő tehet róla. arra céloztam, hogy nyerje bárki is a fesztivált, nem lesz sokkal ismertebb tőle. nekem olyan érzésem van, hogy a tv-k szeretik beharangozni ezt a fesztivált, mint valami nívós eseményt, aztán a műsor önmagáért beszél.
0
2007. május 14., hétfő 1:57
És ki ismerte Magdit egy évvel ezelőtt? Szerintem neki jót tett ez a fesztivál, hiszen sokan megismerték a nevét, és végülis ez volt a célja, gondolom. Mindenki arról beszél, hogy milyen ótvar produkciók voltak, hát pont Magdi volt az ellenpont. Már ezzel is kitűnt. Ha akármilyen kicsi nemzetközi sikert hoz neki e fesztivál, már megérte, hogy elindult. Arról meg aztán nem tehet, hogy kilencvenakárhány százalékban minősíthetetlen volt a mezőny, ez az ő tudásából semmit nem von le.
most posts by TM
0
2007. május 14., hétfő 1:38
azért ne ebből a hulladékból mérjétek a szimpátiát. ez a műsor egy limonádé, abból is a rosszabb fajta. itthon sem nézte egy egész ország, akkor nyilván máshol sem. egyébként én nem szeretem magdit, sem a zenéjét (vagyis nem vagyok elfogult vele), de az elődöntő alapján azért azt mondhatom, hogy magasan kitűnt az átlagból. azt azért lássuk be, hogy egy kicsit is komoly zenész azért sokkal többre hivatott, minthogy az eurovíziós dalfeszten érjen el jó eredményt. erre lehet azt mondani, hogy ez egy komoly ugródeszka, de akkor kérdem én, kit ismerünk az elmúlt öt év dobogósai közül?
0
2007. május 13., vasárnap 23:23
Ebből egyértelműen lejött, hogy szinte az összes környező ország ki nem állhat minket. Sőt, igazából egész Európában alig van olyan ország, amelyiknek szimpatikusak lennénk. :(
0