Asszonyok kútja / The Source
Valahol, egy észak-afrikai, aszály sújtotta kis faluban a nők amúgy sem könnyű helyzetét tovább súlyosbítja, hogy a falu egyetlen vízforrása egy meredek, köves kaptatón közelíthető csak meg, ahonnan nekik kell a vizet hordaniuk. A faluba beházasodó Leila szerint azonban ez az út már éppen elég baleset és halál (vetélés) okozója volt, ezért ideje, hogy a szárazság miatt dologtalan férfiak gondoskodjanak egy vízvezetékről. A terve az, hogy egységbe tömöríti a falu asszonyait, hogy hírdessenek "szerelem-sztrájk"-ot: amíg nem lesz víz a faluban, addig nem teljesítik az ágyban házastársi kötelezettségüket. Persze a dolog heves ellenállást és felháborodást vált ki a férfiak körében, de a nők egy része is fél attól, hogy csak felbőszítik a férjeiket, akik eddig sem bántak velük kesztyűs kézzel.
Engem a téma mellett a film egyedisége fogott meg, kis betekintésként az ott élők mindennapjaiba, persze figyelembe véve, hogy játékfilmről van szó. Kellemetlen összetűzésekhez vezet, de megvannak a maga érdekes, tragikus és mókás pillanatai annak, ahogy az életkörülmények és a tradíciók a beszivárgó modernitással keverednek. Egy körrel beljebb van az, amilyen érzelmeket vet, amilyen tetteket eredményez a sztrájk, és ahogy a vallás és a bürokrácia is felbukkan a történetben. Megmosolyogtatott például az, ahogy a hivatalban a legfőbb érv a vízvezeték ellen -persze a pénzhiányon kívül-, hogy a nemrég kapott villany meg a vízvezeték kiharcolásától már csak egy lépés lenne a mosógép. Meg még sok réteg van benne, hiszen a magánéleti dolgokat vagy a szimbolikus-spirituális vonatkozásokat (a víz, mint a nőiesség őseleme) nem is említettem még. Talán az előbbiek miatt a film közepe egy kicsit nehézkesebb, a bogaras fickó nekem nem hiányzott volna, de azzal együtt is megmarad nekem egy kedves filmnek egy nehéz témáról.
9/10
Kicsit bővebben itt:
http://filmforum.hungarianforum.com/t12p116-niwrok-irasai