Before Sunrise/Sunset (1995/2004) - Mielőtt felkel/lemegy a nap.
Tisztán emlékszem hogy egy vasárnap délelőtt kb 97-98 ban csíptem el a filmet a tévében... Biztos ismétlés volt vagy mi... Teljesen magával ragadott, és azóta sem felejtettem el! Egészen mostanáig nem találkoztam vele sehol, és tegnap éjjel kellemes társaságban újranézhettem a filmet... Cseppet sem vesztett hatásosságából! :-) Ez egy kis költségvetésű független-filmecske lenne... Biztos nem sokan figyeltek fel rá 1995-ben, de az évek során egy kisebb fajta kultusz nőtt a film köré... Egy csomó helyen ha szóbakerült a film, mindenki elismerően beszélt róla, mint az egyik legkellemesebb romantikus filmről...
Egy amerikai fiú és egy francia egyetemista lány találkozik egymással a Budapest Bécs közötti vonatonjáraton... Beszélgetni kezdenek. Teljesen hétköznapi szituáció... Bárki könnyedén beleélheti magát... Fősulisként bizony én is sokat vonatoztam Pécs és Nagykanizsa között, és nekem is van egy-két kellemes élményem vonaton folytatott beszélgetésekről... :-) A fiú ráveszi a lányt, hogy töltsenek el egy éjszakát Bécsben, míg a mindketten a csatlakozásra várnak... Sétálgatnak, beszélgetnek, beszélgetnek, és beszélgetnek. És egyszer csak azt veszik észre, hogy nem akarják hogy véget érjen az éjszaka. A film annyira egyszerű dramaturgiával operál, mentes mindenféle giccstől, drámaiságtól, hogy olyan mintha a Linklater a valóságot filmezné... Az ember újra és újra belefeledkezik a beszélgetésekbe, elgondolkozik, nevet, elérzékenyül... Egy kicsit olyan mintha velünk történne mindez... A két fiatal eljátszadozik a gondolattal hogy milyen lenne ha majd 5-10 év múlva újra találkoznának, vajon mennyit változnának? A lány érdekes szociológiai kísérletnek nevezi, és megfogadják hogy pontosan fél év múlva ha törik ha szakad, de mindenképpen találkozni fognak...
Linklater-t ezek szerint már 1995-ben is foglalkoztatta egy folytatás gondolata, hogy milyen érdekes lenne leforgatni a pár egy újabb közös napját... Erre 9 évvel később került sor. A két karakter 9 évet öregedett, és véletlenül összefutnak Párizsban. Csak egy napjuk marad beszélgetésre...
Érdekes módon az első hallásra felesleges folytatásnak tűnő filmet mindenki nagyon dícséri, és szereti... Nem tudom én még csak ma este fogom megnézni... Majd utána nyilatkozok róla...
Mindenestre ha valaki még nem látta ezt a filmet, annak nagyon tudom ajánlani a hosszú téli estékre! Szerintem még senki sem csalódott benne! :-)