A majmok bolygója /1968/
A majmok bolygója /2001/
Lehet, egyedül leszek ezzel a véleményemmel, de nekem a remake jobban tetszik az eredetinél. Pár szóban, hogy miért is, ami persze csak egy szubjektív vélemény:
1968
Charlton Heston-nal kapcsolatban sokszor érzem azt, hogy jóval több drámaiságot próbál beleerőltetni egy-egy alakításba, mint amit az adott szerep elbírna. Ez nem biztos, hogy baj, sőt lehet, hogy emiatt tud iszonyat látványosan szenvedni a mozivásznon. Mindenestre az utolsó jelenetet én túl színpadiasnak találom, mintha magát Ben Hur-t látnám szenvedni Taylor űrhajós helyett...Ami még zavart kicsit, hogy nincs igazán Heston-hoz mérhető kaliberű negatív karakter a történetben. Talán, mert ő túlnő mindenkin, azt érzem, hogy szinte egyedül cipeli vállán a produkciót. A lezárás, a csavar bár meglepő, szerintem azért eléggé kiszámítható. Talán negatívum még az is, hogy minden egyes újranézéssel egyre inkább fáradtnak és pókhálósnak érzem a filmet.
2001
Mark Wahlberg alapjaiban máshogy közelített a karakterhez. Ez a hanyag, nemtörődöm, sőt inkább flegma megközelítés, amivel szinte másodosztályú antihősként sodortatja magát az eseményekkel, nekem jobban bejött. Nem akar senki fölé nőni, és talán emiatt is érzem jobban kihangsúlyozottnak a történet negatív főhősét. /Tim Roth szerintem szenzációs alakítása Thade-ként/ Burton látványvilága engem mindig lenyűgöz, ez külön jó pont itt is és többször újranézve is működik. A film végi csavar pedig igazi hidegzuhany: az abszolút tökéletes befejezés.
Ha pontozni is kéne:
planet of the apes 1968: 10/7
Planet of the apes 2001: 10/9