A History Of Violence (2005)
SPOILERES!!!
Hú ez mekkora csalódás volt... :-( Nem sok Cronenberg filmet láttam még (Légy, Videodrome, Existenz) de ezt nem igazán értem... Illetve értem hogy mit akart mondani, átjön hogy a főhős átalakulását próbálta bemutatni, és az erőszak természetét... De ezt ilyen sok ennyire lapos, unalmas, közhelyes jelenetekkel teltűzdelve... Kismillió példát tudnék összeírni mikor a fejemet fogtam, hogy ekkora közhelyek... A kislányok babát szorongatnak a kezükben, meg szörnyeket látnak a szekrényben... A nagyfiú baseball-ozik, de ok nélkül belekötnek a tipikus sportdzsekis rosszfiúk... Tom Stall undorítóan valószerűtlenül tökéletes életet él, egy baromira közhelyes, álmos békés, poros kisvárosban... Sheriff: "Ez egy békés kisváros, és mi mindent meg is teszünk hogy megőrizzük a békét..." Húha... Hány filmben is halottam hasonlót? Ki a franc hinné hősünkről hogy korábban ő volt Mr. pszihopata maffia-profi gyilkos... Tök valószerűtlen egy ilyen átalakulás... A csúnya maffiózók fényesre polírozott nagy fekete autóval járnak, marhaságokat beszélnek, és még sebhelyük is van... Mikor Ed Harris végre kinyírhatná Joeyt/Tom-ot, a lehető leg tipikusabb filmes-közhelyes hibába esik... Dumál... Aztán "váratlanul" lelövik hátulról... Ezután jön a még gonoszabb maffiatesó, aki olyan elvetemült hogy bizony még a testvérét is megöletné, és ez is hülyeségeket beszél, mert hát ő maffiafőnök... stb... stb... Még folytathatnám...
Az alapsztori elég szimpla volt... Ki lehetett volna hozni még így is egy jó filmet belőle, de ez a közhelytenger nagyon megfeküdte a gyomromat... És akkor ott voltak szabályos időközönként a lövöldözős jelenetek, amik a kelleténél naturálisabbak, (értsd: véresebb) voltak, hogy azért nehogy elfelejtsük hogy egy Cronenberg filmet nézünk... Nem tetszett!
45%