A körülményeket sikerült szó szerint megjósolnom, ettől függetlenül nagyon tetszettek a szalagos gondolataid. Én már annak idején a tékázás intézményét is imádtam válogatásostól, klubkártyástól, szalaghibástól, visszavitelestől. Némelyik tékának olyan jó illata volt, hogy már azért megért betérni.(Erről jut eszembe, imádom például a BKK által üzemeltetett csuklós Volvo 7700 buszok csuklórészénél érezhető mechanikus gumiszagot. Egyszer próbáljátok ki, eszméletlen!)
Még azt is megkockáztatom, néha a filmválasztás izgalma kellemesebbnek bizonyult, mint maga a film. Mondjuk akkor még szégyenlős kis srác voltam, nem nagyon beszélgettem a boltosokkal, igaz, évekkel később az egyik pultoscsaj egy buliban tökrészegen elkapott, de úgy, hogy majdnem lenyeltem nemcsak a nyelvét, de az egész szájpadlását, majd azzal kívánt imponálni, hogy "csáááá Tibor, csak a te nevedre emlékszem a videotékából". Meg kell valljam, mindezen akkor elég jól szórakoztam így Andrásként. De annak az eladófickónak a képe sem törlődik egykönnyen, akinek pultjára saccperkábé tizenöt évesen egy határozott mozdulattal odaraktam a Flamexos A kukorica gyermekei tokját, melyen az akkor még egyáltalán nem divat, ormótlan 18-as karika szerepelt.
És azt a téli ítéletidőt, hófúvást, jeget sem feledem, amikor a város másik végébe zarándokoltam a Hellraiser II. videokaziért. Tisztességes egy hely volt az, ott volt meg a Maniac Cop mindhárom része, életem első Freddyjét is onnan toltam (pont a hetediket), sőt a Mostohaapa II.-re is ott találtam rá, melyre a sorrendben harmadik, majd első rész után eléggé ki voltam éhezve. Sőt, A mángorló című Stephen King-adaptáció is itt talált meg ("Egy félelmetes gép és rettenetes tulajdonosa egyre éhesebb lesz, mindent és mindenkit felzabálnának. Vér, mindenütt csak vér, vér vér..." - írta az ajánló, szerinted meddig gondolkodtam, kivegyem-e?). De ezen polcok között ért az a rémületes élmény, amikor találtam egy olyan hosszú című filmet, hogy oldalra kellett billentenem a fejem az elolvasásához. Azt mondta a gerinc, A texasi láncfűrészes gyilkos visszatér. Elkerekedett szemmel képedtem el, micsoda rémületesen borzasztó film lehet ez (bizonyos szempontból igazam is lett) és kéjes vigyorral vittem a pulthoz.
Azt mondjuk tökre sajnálom, hogy szerinted a Grindhouse-filmek nem megfelelően idézték meg a kópiahibákat (mire gondolsz, mit kellett volna másképp csinálni?), én egyszerűen imádtam az összes ilyen fogását, amúgy én is azon a véleményen vagyok, a videoszalagok minősége és jellege simán rátehettek egy-két lapáttal az élményhez. Egy kis elmosódottság, egy kis gyűrött szalag, melynél úgyis tudod, először látod a hibát, majd két-három másodperc után hallod is, lévén a szalag a "hangolvasóhoz" csak picivel később ér oda, plusz olyan tompa hang, hogy örülsz, ha a kulcsszavakat elkapod, és máris mocskosabb, bűnösebb az élmény, nagyobb az izgalom. Dehát mi volt a nagy szám abban, amikor pubertásként az üres lakásban bármelyik helyiségben kiverhettük a farkunkat? Tiltott helyzetekben, suttyomban volt az igazi, amikor akármelyik pillanatban benyithatnak, nemde?
Kicsit elkalandoztam, szóval az a véleményem, ahogy a technikai fejlődés, az egyre magasabb felbontású kép és részletgazdagabb hangzás kétségkívül egyre inkább az eredeti alkotói koncepciót idézi meg, úgy kerülünk egyre messzebbre attól az élménytől, azoktól az emlékektől, melyek visszahozhatnák, valójában milyen érzés volt először találkozni kedvenc kamaszkori (anti)hősünkkel. Persze nem vagyok álszent, például a Csatahajó konkrétan élvezhetetlen volna többszörösen másolt videón egy Jácint vagy Nárcisz hangszórójából, bár azt is megette a fene, ha valaki számára a Csatahajó számít kölyökkori emléknek. :)