Szia TM!
Na, itt királykodom ma a neten, mert a főnököm külföldön van, és csak holnap jön meg. Most éppen nem, de tegnap este és ma reggel a francia DVD-im extraanyagait néztem. Mondjuk a HÚS ÉS VÉR-rel és a GÓTIKÁ-val (Ken Russell, 1986) hamar végeztem, mert semmi extra nincs rajtuk. A MEGSEBZETT FÉRFI (L homme blessé) extrái érdekesek lehettek volna, de sajnos nem beszélek franciául, így csak kuriózum gyanánt néztem bele az anyagba. Van egy videoklip is a bónuszok között, Jane Birkin énekli néhai ex-ura, Serge Gainsbourg egyik dalát. A HÁROM TESTŐR-trilógia extrái már érdekesebbek voltak. Az első két rész "Így készült" filmjei ugyan nem tartalmaztak semmi olyan infót, amit eddig ne tudtam volna a produkcióról, de érdekes volt látni néhány szereplőt 29 évvel a forgatás után (a filmek 1973-ban, a werkfilm 2002-ben készült): Michael York, Raquel Welch, Frank Finlay, Charlton Heston és Christopher Lee nagyon jól tartják magukat, ellentétben a producerrel, Ilya Salkinddal. A TESTŐRÖK VISSZATÉRNEK 43 perces (!) korabeli (!!) werkfilmje különösen érdekes lehetne, de az anyagot a spanyol tévé készítette, a feliratozás pedig francia, ezért nem sokat tudtam felfogni az elhangzottakból. A CALIGULA extrái közül a közel 1 órás werkfilm, amely az író (Gore Vidal) személyére épül, viszont nagyon érdekes anyag, hiszen számos kulisszatitokba beavat. Ráadásul láthatjuk egy kihagyott jelenet felvételét is, illetve számos forgatási anyagot. Ezekből mellesleg egyértelműen kiderül, hogy a pletykákkal ellentétben az explicit szexjelenetek zömét is maga Tinto Brass dirigálta, s azok nem titokban készültek a producer irányításával. (Az viszont igaz, hogy az anyagot a producer vágta össze, Brass jóváhagyása nélkül.) Van még beszélgetés Brass-szal is, ám a franciául beszélő rendezőt sajnos nem értettem. Egyértelmű csalódás volt viszont mindhárom korong képgalériája: A MEGSEBZETT FÉRFI esetében ez kb. 5 képet jelent, amiből 4 fekete-fehér volt. A TESTŐR-TRILÓGIA és a CALIGULA fotógalériái részben nem teljes képernyősek, részben rossz minőségű képekből állnak, ráadásul valami művészkedő koncepció jegyében csak egy-egy részletre koncentrálva, csonkított formában kerültek a fotók az összeállításokba. A TESTŐR-FILMEK galériája esetében több tucat (A NÉGY TESTŐR esetében 100-nál több!) fotóról írtak a netes kritikákban, ehhez képest kb. 15-20 kép látható csupán.