MENNYEI KIRÁLYSÁG (KINGDOM OF HEAVEN)
Szerintem a sereghajtók között vagyok itt a fórumon azok közül akik látták ezt a filmet.
Sokáig ellenálltam, tekintettel a rengeteg negatív kritikára, pocskondiázásra. Most viszont azt mondom, mindenképpen érdemes volt megnézni ezt az újabb Ridley Scott-opuszt!
Előfordul néha, hogy a legjobb alkotói szándék ellenére is sikertelen lesz egy alkotás. Nézzük csak meg, hogy jelen esetben miről van szó! Összehasonlításkáppen álljon itt a mester másik, díjakkal teleaggatott munkája a Gladiátor:
A Mennyei királyságnak jobb, összetettebb története van, egy sokkal érdekesebb korról szól, több jó színésszel forgatták, nagyobb díszletekkel, grandiózusabb tömegjelenetekkel, szenzációs effektekkel!
Mi lehetett a baj?
Ez összetett kérdés! Először is talán az, hogy az embereknek jobban bejön "agyilag", ha egyszerű, fekete-fehér a sztori, jó-gonosz, hősök-elbukottak, szépek-csúnyák stb. A Gladiátor ezen a vonalon halad, van egy címétől, családjától és szabadságától megfosztott katona, aki az élete árán szerzi vissza dicsőségét, becsületét. Sokszor látott séma, igaz szép köntösben! Ezzel szemben a Mennyei királyság árnyaltabb, összetettebb, kevésbé hősies főszereplővel, és ez már eleve visszaüt a befogadás tekintetében. Ehhez még hozzájön a bevétel szempontjából meghatározó amerikai közönség érdektelensége, műveletlensége az európai történelmet illetően (ahogy az már pl.a Trójánál is kiderült), plusz még visszatetszést kelthetett az is, hogy a muszlimokat nem csúnya gonosz embereknek állították be, mint ahogyan azt mondjuk a tévéhíradóból megtanulhatták. Az ostromjelenet pedig hiába verdesi a Király visszatér színvonalát (leszámítva persze annak überelhetetlen olifánt támadását!) a nézők talán már unták a Gyűrűk ura, vagy a Trója után. A film befejezése pedig a legkevésbé sem "gladiátoros", ezt azonban a történelmet csinálók számlájára kellene írni, ha egyszer így történt, hát így történt!
A rendezés, a színészek, a látvány, a zene, mind a helyén van, számomra a film egyenértékű a Gladiátorral, amelyet egyébként jelentősen túlértékelnek, például az Oscarokat osztó társulás. Csak egy kis ízelítő a Gladiátor évében futottak még filmekből: Tigris és sárkány, Csokoládé, Maléna, Traffic, Erin Brockovich, Majdnem híres, Billy Elliot, Sade Márki játékai, Wonder boys-Pokoli hétvége, A számkivetett, Ó, testvér, merre visz az utad?, Vatel... Ezek között szerintem van jobb film, mint a végső győztes, de ezen már felesleges gondolkodni. Csak azért írtam le, mert szerintem, ha elveszem a Gladiátor "füstjét", akkor kábé a Mennyei királyságot kapom! Russell Crowe-t is megemlítem, szeretem őt, de a díjat a "Bennfentes"-ért kellett volna kapnia!
Visszatérve a Mennyei királyságra, véleményem szerint kikapcsolódásra tökéletesen alkalmas, jól megcsinált történelmi kalandfilm.