Helló, My Darling!
Biztos vagyok abban, hogy barátságunkat nem fogja megingatni, hogy holmi pop- és filmdívák működését eltérően ítéljük meg. Az viszont érdekes, amit Faye általában "hideg" alakításairól írsz, hiszen ha valamit fel lehet róni neki, az éppen az, hogy nagyon intenzíven és érzelemgazdagon játszik, s emiatt szigorú kritikusok olykor azzal vádolják meg, hogy túljátssza a szerepeit. Roman Polanski, aki hírhedten rossz viszonyban volt vele a KÍNAI NEGYED forgatása közben, olyasmiket mondott róla, hogy "Faye sokat, túl sokat készül egy-egy szerepre, s a karakter motivációt vitatja. Munkája végső eredményét látva az ember azonban elfelejti az összes vele kapcsolatos konfliktust, mert igazán kitűnő színésznő." Kollégái közül elsősorban a legendás Bette Davis volt igen rossz véleménnyel Faye-ről: "Azt hiszem, soha nem volnék képes még egyszer Miss Dunawayjel együtt játszani" – írta naplójába. A másik legenda, Joan Crawford azonban úgy találta, hogy Faye az egyetlen színésznő a korosztályából, akiben elég tehetség és kurázsi van ahhoz, hogy a nagy női mozisztárok sorába lépjen. Kinyilatkozta, hogyha valaha film fog készülni róla, szeretné, ha őt Faye alakítaná. (Készült film, Faye játszotta Crawfordot: ANYU A SZTÁR címmel az Xpresszen is megtalálható.) Férfi kollégái egyenesen el voltak ragadtatva tőle: Warren Beatty, Dustin Hoffman, Kirk Douglas, Jack Nicholson, (Faye azon kevés nő egyike, akit Jack a bizalmába fogadott), Peter Falk ("Faye igazi unikum") vagy éppen Johnny Depp nyilatkozott róla szépen és elismerően. A lényeget talán Robert Redford ragadta meg a legjobban, aki azt mondta, hogy "Faye rendkívül nőies: ő az ideális nő, akire minden férfi vágyik. Jelenlétének "súlya" van a vásznon.", s ez utóbbi megjegyzéssel aligha a díva nem létező fölös kilóira utalt. Hideg karakter lett volna Bonnie Parker? Vagy éppen a szenvedélyes Milady de Winter? (Hát Rebecca De Mornay alakításában az volt!) Vagy a tragikus Evelyn Mulwray? (Hát igen, a belépőjében elég rideg és fensőbbséges volt, de aztán fokozatosan milyen sokszínűvé vált!) Vagy Kathy Hale a KESELYŰ HÁROM NAPJÁ-ból? Netán Susan a POKOLI TORONY-ból? A brutális gyilkostól rettegő Laura Mars? Az elvetemült Lady Skelton A GONOSZ LADY-ből? A gyermeklelkű Elaine az ARIZONAI ÁLMODOZÓK-ból? Igazából egy, híresen hideg alakítása van: ez Diana Christensen a HÁLÓZAT című filmben, melyért az Oscart is megkapta. Sidney Lumet rendező rögtön az elején közölte, hogy Dunaway tartózkodjon minden érzelemnyilvánítástól, mert az ilyen jelenetek úgyis a vágószoba padlóján végzik. Nem kis feladat egy minden porcikájával vibrálóan játszó színésznő számára, hogy korlátozza művészi eszköztárát, s mindezt úgy, hogy a figura mégse legyen egysíkú és unalmas, de Faye megbirkózott a szereppel. Szerintem egyébként pont a szemei a legkifejezőbbek, s egyes vélemények szerint neki a szeme a legszexibb testrésze, míg más színésznőnek mondjuk a keble. A KIS NAGY EMBER című westernben álszent tiszteletesnéként füröszti az ifjú Dustin Hoffmant, ám szemei mégis képesek kifejezni a karakter szexuális mohóságát: volt olyan vélemény, hogy csupán e tekintet miatt a filmet a 18 éven felüli kategóriába kellett volna sorolni! Engem is a temperamentuma, a szenvedélyessége, a felszínre törő érzelmei (melyek között olykor tényleg jelen van a hidegség is!) ragadtak meg már kamaszként. Nem vitatom, hogy korosztályában vagy a nálánál fiatalabb pályatársai között van szebb, esetleg tehetségesebb is, de többségük a szememben mindössze "nőnemű", míg Faye viszont NŐ.
Ami a filmet illeti, sajnos nem tudom átértékelni korábbi álláspontomat: most is szentimentális giccsnek látom az egészet. Zeffirelli úgy tűnik, nem látja be, hogy a túlzott érzelemnyilvánítások talán helytállóak a színpadon, főleg az operák világában, de filmen mindez nagyon sok. Ami Faye játékát illeti, én nemhogy hidegnek éreztem volna, aki igazából nincs is jelen, hanem inkább úgy gondoltam, hogy a film közepétől ő is túlságosan szabadjára engedi az érzelmeit, nagyobb rendezői kontrollra, más instrukciókra lett volna szüksége. Ennek ellenére úgy vélem, nem játszott rosszul, de e korszakának egyáltalán nem A BAJNOK a legjobb filmje. Ráadásul különleges szépsége szerintem egyáltalán nem érvényesült, noha a szereppel ez nem lett volna ellentétes.