Amerikai Horror Story - A gyilkos ház (AHS: Murder House, Season 1)

Múlt héten gondoltam egyet és beszereztem a második évad első három részét szinkronosan. Nem vagyok valami nagy horror rajongó, de párom az, és annyi jót hallottam erről a horror antológiáról, ráadásul a második évad helyszíne egy elmegyógyintézet, párom különösen szereti az ilyen helyszínen játszódó filmeket. Mivel sajnos a Walking Dead nincs szinkronosan (és mondjuk amúgy sem szereti a zombikat), Dexter meg nem érdekli, gondoltam sikerül ezzel kicsit berántani a sorozatok világába. Sikerült, de talán én jobban a hatása alá kerültem ennek a szériának... Úgyhogy a héten gyorsan letudtuk az első évadot, de most már igazán nehéz lesz a második évadot heti bontásban nézni. Jó hír viszont nekem, hogy jövő hónaptól én már nézhetem angolul a harmadikat is :)
Szóval, a hosszas bevezető után a Gyilkos házról: a legtöbb horrorfilmmel mindig is az volt a bajom, hogy nem elég hosszúak, nincsenek kidolgozva a karakterek, bíztam benne, hogy a sorozat jelleg ezt majd kiküszöböli. És így is lett. A karakterek zseniálisan lettek kitalálva, és legtöbbjük nem is ismeretlen még én előttem se, bevallottan a horror klisék alapján születettek meg szereplőink, de aztán szépen apránként kifordultak a jellemükből, és lett egyre elborultabb az egész sorozat, és ezt rendkívül élveztem. És amíg aktuális főhőseink idegeire megy a ház, részről részre többet tudunk meg a ház múltjáról, a mellékszereplők előéletéből. Minden kis sztori nagyszerűen lett megírva, eljátszva, bár a legtöbb színészt, színésznőt nem is ismertem, vagy csak rémlett, hogy itt-ott láttam őket, de fantasztikusak voltak! És jó őket viszontlátni a második évadban. Egyértelműen az egész sorozatot uralja Jessica Lange jelenléte, ahol ott van, ural minden egyes percet jelenléte. De a többiek előtt is le a kalappal: Evan Peters, Frances Conroy (Moira az egyik legkedvencebb karakterem volt), Dylan McDermott és Zachary Quinto nem voltak ismeretlenek előttem, de egytől-egyig fantasztikusak voltak, főleg Peters, amit alakított Tate-ként... De megjegyzem egy életre Lily Rabe, Connie Britton és Taissa Farmiga nevét is! De még nyugodtan kimásolhatnám az összes szereplő nevét, a casting nagyszerűre sikeredett. Néhol ugyan kissé beteges és túlzó a történet, de ez így volt jó, Ryan Murphy-t már tényleg nem tudom hova tenni, a Sírhant művek után egy Glee, most meg ez, legközelebb a Nickelodeonnak jön egy sorozattal? Vannak problémái, az látszik, de kit érdekel, ha ilyen szórakoztató (és félelmetes) műveket tesz le az asztalra? A képi világ, a zenék, a hangeffektek, minden a helyén volt, ha megjelenne dvd-n (no meg BD-n), azonnal megvenném, és évente elővenném. Bár ez utóbbi amúgy sincs kizárva :)
A hosszas ömlengés után még pár dolog, ami nagyon tetszett: a főcím a képeivel, zenéjével, a valóság összemosása a fikcióval (pl. a Fekete Dália ügy), vagy olyan apró tisztelgések a nagy klasszikusok iránt, mint a Psycho, Ragyogás, de párom egyből kiszúrta a Temetetlen múlt zenéjét is :) Így kell kedvet csinálni és megszerettetni a horrort olyannal, mint én, aki már egy nappal a megtekintés után elfeledem az ilyen filmek 90 százalékát.
10/10 - folytatódjék az Asylum :)