Keresés

Ki mit néz most?

2013. május 24., péntek 23:47
Akkor ti sem unatkoztok...

Imádok (darálva) jó sorozatot nézni, elmerülni egy hétre egy-egy világban, de rengeteg időt emészt fel. Most is úgy érzem, csak futok a magam által kitűzött megnézési célok után.

Máskor meg ott állok a polc előtt este és nem tudok választani az 1000 film közül. A válogatással meg annyira elmegy az idő, hogy a végén nem nézek semmit... :)
0
2013. május 24., péntek 23:43

mi most fejeztük be a 24 első három évadját, megnéztük a Justified első évadát, most pedig a Doktor House hatodikat nyomjuk :)
0
2013. május 24., péntek 23:33
Szívesen.

Én már a másodikat is láttam, az talán jobb, mint az első (bár eléggé szélsőséges). Mindeképp végignézem az egészet, de most a harmadik Sétáló halottak közt vagyok, utána meg nyolcadszor leszek Odaát... :)

Aztán csak utána jönnek vissza drogfőző barátaim.
0
2013. május 24., péntek 22:44

hát, eddig is kíváncsi voltam erre a sorozatra (már beszereztem az első évadot, csak megnézésre vár), de most még inkább kedvet csináltál hozzá, köszi :)
0
2013. május 24., péntek 22:19

Totál szívás S1

Egy csomó díjat nyert drámai” sorozatba szívesen vág bele az ember, hisz mindig bízik a csodában. A csodában, hogy valami elemi erejű újdonságot fog látni, egy magával ragadó történetet, ami újra oda tud szegezni a képernyő elé, körömrágva várva a következő epizódot, valamint új szeretnivaló karakterek sokaságát, akikre sokáig lehet emlékezni…

Nos, a Totál szívás – eh, megint milyen ecebóca cím, szívesebben használom az eredetit – ebből a szempontból sokáig alaposan alulteljesít. A parádés pilot után olyan szinten leül az egész, hogy gyakorlatilag nézhetetlen lesz - erre mondta az egyik barátom, hogy mínuszból kell újraindulni a sorozatnak. Egyébként alapból erősen hullámvasút feelingje van az évadnak, de ami a közepe táján történik, az felér egy kínzással. A mélypont a kispárnás rész – ott majdnem abba is hagytam az egészet… Szerencsére nem tettem. A Breaking Bad (továbbiakban BB) a végére egészen kiváló kis mozi lett, olyannyira, hogy kifejezetten várom a többi évadot, állítólag ötöt rendeltek be, kint az ötödik felénél járnak. Egy ideig lesz mit nézni.

A BB alapötlete zseniális. Egy kémiatanárról kiderül, hogy gyógyíthatatlan tüdőrákos, ezért – vesztenivalója nem lévén – szövetkezik korábbi tanítványával és speedet kezdenek előállítani. A faszi zsenialitásából kifolyólag az anyag osztályon felüli lesz, ami persze kapóra jön a helyi drogmaffiának, s Walterre, a kémiatanárra, valamint Jesse-re, a terítőre nehéz napok várnak. Már rögtön az elején egészen elképesztő képsorokat látunk, a nyitány baromi magasra tette a lécet – ennek a csúcspontja talán a fürdőkádas jelenet. Nagyon jó, valósághű képsorok, nagyszerű képi megoldásokkal, kamerahasználttal, megfelelő súlyú feszültségoldó poénokkal. A két főszereplő ki nem állhatja egymást, ebből rengeteg feszült és humoros helyzet adódik, remek indítása a történetnek – mindez az évad felére gyakorlatilag köddé válik. Ami akkor történik, az kínszenvedés. Oké, hogy ez egy lassú folyású sztori (állítólag ennek a TV társaságnak ilyenjei vannak), de Walter kínlódása a rákkal, magával, a családjával iszonyat unalmas és felesleges, ekkor csak elvétve akad egy-egy ütősebb pillanat. Azonban ha ezeket mind átvészeli az ember, utána olyan finálé kap, hogy csak na. Talán a kopaszságtól kezdődően újraindul a motor, onnantól nincs a BB-ben hiba, sőt, egyöntetűen az a vélemény a BB bennfentesek közt, akik már előbbre járnak, hogy innentől lineárisan emelkedik a színvonal. Majd meglátjuk.

A BB-re egyszerre három típust is rá lehet húzni: drogos sorozat, hisz végig annak gyártásával, terítésével foglakozik, picit bepillantva a maffia berkeibe is. Okos sorozat, hisz a kémiát szervesen beépíti a történetbe – már a főcím is zseniális a periódusos rendszer használatával -, Walter tudása e témában pedig lenyűgöző és kiváló poénforrás is egyben. Harmadszorra pedig tényleg első osztályú dráma, egy rákos ember története, egy betegség és annak elfogadásának kálváriája. Az összes feeling egybeolvasztása ugyanakkor egy elég érdekes végeredményt adott, amiben néha az arányok a fejük tetejére álltak. A stílus kavalkád ugyanakkor a későbbiekre nézve sok-sok ígéretet rejt magában – már ha az alkotók elhagyják azt a sok felesleges időhúzást.

Mint minden sorozatban, itt is fontosak a karakterek: nos, bátran állíthatom, azok zseniálisak. A kezdetben teszefosza Walter a végére igazi szerethető vezér lesz, Jesse viszont már a kezdetektől bírható arc a maga lúzerségével. A többiek, akik körítik a fő szálat, nemkevésbé érdekes és színes egyéniségek, legyen szó akár a fogyatékos fiúról, akár a dagadt drogvadász sógorról, akár az elmebeteg drogvezérről. Néhány pillanat annyira jól sikerült, annyira ütős lett, hogy simán maradandó képsorok lettek az agyamban – innentől pedig nem is kérdés az értékítélet és a folytatás szükségszerűsége.

A nagy kár az, hogy véleményem szerint erre megint esély nincs hazai megjelenés tekintetében. Az RTL ugyan már a harmadik évadnál jár, szinkron tehát van hozzá, ha akarta volna, a 2008-ban készült, mindössze 7 részes első évadot már rég kiadhatta volna valaki. Akkor még talán piaca is lett volna, mára már veszett fejsze nyele…

0
2013. május 24., péntek 16:21
Még eszembe jutott, hogy ezek az északiak valami kegyetlen jól bánnak a színekkel. Hihetetlen erős atmoszférát tudnak teremteni azzal, hogy remekül operálnak a különböző színekkel. Csak nézzétek meg az alábbi klippet (amúgy a zene is nagyon szép).

http://www.youtube.com/watch?v=A6j7mUxGz20

Valami hihetetlen.
0
2013. május 24., péntek 15:13
Menekülés/Flukt/Escape

Tipikus norvég film. Lassú, nyers, egyszerű, gyönyörű. Tudom, tudom, itthon csak DVD-n jelenik meg, de ha tehetitek, egyszer HD-ban mindenképpen csekkoljátok. A fényképezés és a tájak miatt megéri! A sztori egyszerű, nagy fordulatokat ne várjon senki, én amolyan szegmensként fogtam fel a vad XIV. századi Norvégiából.
Mit kéne még elmondanom? A zene korrekt, a színészi alakítások is. Jah, és a történet egyik rosszfiúját Gaahl alakítja. Yep, az ex-Gorgoroth énekes. Igen, ez a faszi.

0
2013. május 23., csütörtök 14:52
Na, majd utánuk keresek. A téma érdekel, de jelenleg tornyosulnak a néznivalók otthon.

De mindenképp menézem ezeket is valahol, valahogyan.
0
2013. május 23., csütörtök 14:51
Ahogy Niwrok is írta, igen, van. És egész jó - ha jól értettem, HBO anyag.
0
2013. május 23., csütörtök 12:52
Van, sőt, igazi amcsi módra még színes-dedós ábrák is segítenek eligazodni az élelmiszeripar "csodáiban":).

A franciák is csináltak egyébként hasonlót, ott a permetszereket és a műtrágyákat vesézik ki. Vetítették nálunk, Vigyázat, ehető! volt a címe. És a Megetetett társadalmat sem érdemes kihagyni a témában.
0
2013. május 23., csütörtök 12:37
Ebben van beszéd kommentár?

Hasonló a témában narrációmentesen, csak képek.

http://www.xpress.hu/xp/prod.asp?PID=13249&VID=R94974337861790598

Az is elgondolkodtató.
0
2013. május 23., csütörtök 11:51
Stephen Fry - TLLS with Craig Ferguson
http://www.youtube.com/watch?v=CAgLtbJ_o8A
0
2013. május 22., szerda 23:29
Oké, várlak. A többit majd szóban, ez itt nem a megfelelő hely. :)
0
2013. május 22., szerda 23:28
idén biztos megjelenek nálad családostul barátom nem is olyan sokára.)
0
2013. május 22., szerda 23:26
Motor mellett is lehet gyerkőcöt nevelni... kettőt is... :)

"láttam arzo-t feltünni mi van itt rég eltünt arcok találkozója"

Jó is lenne. Néha összejön.
0
2013. május 22., szerda 23:23
szia tomi áááá leszálltam a motorról, inkább nevelem a gyerkőcöt meg készülök a másodikra
nálatok minden a régi? láttam arzo-t feltünni mi van itt rég eltünt arcok találkozója
0
2013. május 22., szerda 23:19
SZIAAAAAAA! Hogy eltűntél....

A múltkori süllysápi motorbalesetnél aggódtam érted... :)
0
2013. május 22., szerda 23:17
mindenkinek szép estét
0
2013. május 22., szerda 0:59
Ja, még annyit, hogy mivel itthon nem jelent meg, akit érdekel, itt megnézheti:

http://www.youtube.com/watch?v=qSrT5MTmR4g
0
2013. május 21., kedd 23:46

Élelmiszeripar Rt

Közel egy éve jutottam hozzá, s félig-meddig „szakmabeliként” kicsit szégyellem is magam, hogy még csak most néztem meg. Arra is emlékszem, hogy anno Niwrok írt róla, de nem találtam meg ajánlóját…

Nos, itt kellene lennie a megdöbbenésnek, meg a csodálkozásnak, meg a felháborodásnak. Legalábbis a készítők szándéka szerint. Ugyanis olyan dolgokat tárnak elénk, amik elég keménynek tűnnek: kukoricával etetett, ettől halálos fertőzést hordozó szarvasmarhákat, ablak nélküli csarnokban hét hét alatt hizlalt, gyakorlatilag mozgásképtelen csirkéket, végtelen kukoricamezőket, amik terménye gyakorlatilag az élelmiszeripar új Jolly Jokere. Egy anya harcát az állammal szemben, aki elvesztette fiát egy ételfertőzésben, s temérdek dagadt amerikait (már megint). A filmnek alapjaiban kellene, hogy megrázza az élelmiszeripart, a gyorséttermi vendéglátást – egyáltalán az élelmezés egészségügyet, no meg az átlag jenki gondolkodását. Lehet – bár kétlem, hogy ez így is volt, azonban én itthon nem érzek semmit, s tegnap este óta tűnődök rajta, miért is…

Arra a következtetésre jutottam, hogy részben mert USA túl messze van. Nálunk ennyire durván és ennyire ipari módon nem megy a termelés – egyszerű gazdasági okok miatt: nincsenek ilyen mértékű felvásárlók illetve nincsenek ilyen mértékű tenyészetek sem. Sőt, gyakorlatilag semmi tenyészet nincs, majdnem minden import. Másrészt a hazai élelmiszerbiztonság köröket ver az amerikaira, a NASA által kifejlesztett és a hazai vendéglátóiparra ráerőltetett HACCP kizárja azt a tömeges E.choli fertőzést, ami kint végigsöpört. Harmadrészt pedig egyszerűen - a halott kisfiú esetét leszámítva – túlságosan érzelemmentesre sikeredett a film, kövezzetek meg, de nekem hiányzott belőle Michael Moore hatásvadászata. Negyedszer végül – s talán ez a legfontosabb- ezekről én már külön-külön hallottam korábban.

Laikusnak ugyanakkor az Élelmiszeripar Rt (Zrt vagy Nyrt?   ) ütős és sokkoló lehet, laikust meglepheti az iparosított mezőgazdaság és állattenyésztés. Néhány embernek talán felnyitja a szemét is - csak nehogy vegásak legyenek, mert az legalább akkora baromság, mint a másik véglet -, de igazán áttörést egyetlen egy dokumentumfilm nem hozott eddig soha, semmiben.

Mert a pénz az úr.

70%
0
2013. május 21., kedd 2:20
Egy este háromszor is halálos iramban voltam, megvolt a japán csúszós is. A maradékot már csak egyesével, igazából ezekre leszek kíváncsi, főleg a negyedikre, mert azt csak újkorában láttam még moziban.
most posts by TM
0
2013. május 11., szombat 17:21
(úgy látszik az én DVD-lejátszóm érzékeny erre, másik gépen meg tökéletes)
0
2013. május 11., szombat 17:17
Sikoly 1.
Frankenweenie (39:35-nél rétegváltás van, vagy nálam bibis a lemez?)
0
2013. május 11., szombat 0:44

hát, ennek egyáltalán nem örülök, de így már értem hogy mi a lényege a "Soderbergh on what s wrong with Hollywood" topiknak a blu-ray.com-on...
0
2013. május 10., péntek 23:58
Többször is mondta már, hogy kiszáll a filmbizniszből, most hirtelen ezt a cikket találtam erről:

http://www.premierfilm.hu/hir/steven_soderbergh_lekoszon.html?qs=0101102723431
most posts by TM
0