Keresés

Ki mit néz most?

2013. május 1., szerda 3:02
Éppen a Texas Chainsaw-t nézem. Eddig korrekt. :D
Majd ha befejeztem, írok róla pár sort.
0
2013. április 28., vasárnap 23:02
Vasember 3:Ugyanolyan jó lehetne, mint a második rész, csak ezt négy órásnak éreztem, annyira elnyújtották.Majdnem elaludtam rajta, és a + jelenet is felért egy kínzással.
Az viszont tetszett, hogy záporoztak a gúnyos megjegyzések, baromi szórakoztató volt, amikor hagyták Tony Stark-ot beszélni.A többiek egytől-egyig unalmasak, ráadásul az akciókban sem volt erő.A félrement előzetes ellenére én magasra tettem a lécet, másodszorra már úgy fogok nekifutni, hogy csak a szerepében lubickoló főszereplőre koncentrálok.
Remélem később tudok majd lelkesedni ezért a részért is, mert kezdem utálni, hogy kötelességből teszek a polcra ilyen folytatásokat.
0
2013. április 28., vasárnap 18:37
Ebben a Baldr dologban lehet valami. Ha minden jól megy ma végre én is újranézem, mert pár dologra nagyon kíváncsi lettem. Örülök, hogy ilyen jó témát hoztatok fel!
0
2013. április 28., vasárnap 15:17
Megnézném én szívesen, de ez a film kiált a HD minőségért a gyönyörű és lélegzetelállító tájak miatt, így nekem nincs meg DVD-n.
0
2013. április 28., vasárnap 10:33
"Érdekes, szerintem csak a hősök lelkét gyűjtötte össze a Valhallába. Nem hiszem, hogy megelégelt volna bármit is, hiszen egy harcos isten. Lételeme az erőszak."

Ez eszembe sem jutott eddig. Így lényegében értelmet nyerne, miért hagyta magát sokáig rabszolgaságban.

A félszemű szerintem is biztos Odin, különben nem lenne értelme a filmnek. Az emberfeletti képességei, és a jövőbelátó képessége is ezt bizonyítja, nem csak a félszeműsége. A filmvégén meg úgy áldozza fel magát, ahogy Ódin feláldozta magát a mitológiában önmagáért, bár ott máshogyan tette, de itt is saját akaratából tette. De ha elfogadjuk, hogy Ódin olyan isten, aki rendszeresen emberalakban visszatér a földre, akkor én úgy képzelem, hogy azért áldozta fel magát, mert így tud visszakerülni a Valhallába. És elképzelhető, hogy ennek egy ősi, romlatlan, szent földön kell végbemennie és ez a hely már csak a Kolumbusz előtti Amerika. Én legalábbis így raktam össze a filmet.

A végén szerintem nem rakta le a vallása alapköveit, hiszen tudjuk, hogy az ő vallása lényegében megszűnik ez idő tájt. Szerintem a kőoltár ahhoz kell neki, hogy a lelke ott menjen vissza a Valhallába vagy ez csak egy szertartás, de valamiért ott hagyja el a világot.
Egyébként van egy árulkodó kép, amikor elkezdik követni a film vége felé ketten, egy idősebb, megszúrt pali meg egy fiatalabb. A fiatal visszafordul, de az idősebb követi és úgy is hal meg, és van egy olyan beállítás, hogy ott ücsörög a hegytetőn és a nap pont a feje mögül süti meg, mintha ő lenne az egyetlen aki elnyert valamit, azáltal, hogy a végén felismerte a helyes utat. Mintha azzal, hogy a kereszténység helyett újra az ősi vallást követte a halála előtt, ezzel ő túlvilági jutalmat nyert.

Egyébként nincs rá utalás, de bennem már az is felmerült, hogy a kisfiú sem közönséges ember. Néhány külföldi cikkben őt Baldr-ral azonosítják. Ezért védi őt a félszemű és ezért tud a fiú úgy kommunikálni vele, hogy nem beszél. Sokan eleve egy Ragnarök-ös párhuzamot látnak a végében, ahogy Ódin meghal és csak egy isten Baldr éli túl. Bár szerintem ez már túlzás, hisz korántsem ad akkora tablót.

Egyébként Refn valami olyat nyilatkozott, hogy egy Pusher szerű vikingfilmet akart csinálni, ugyanolyan kameramunkával, ahol a néző az arcán érzi a kavicsokat és a sarat, csak ahogy haladt előre egyre inkább kezdett változni a koncepciója. Meg azt nyilatkozta, hogy sok kedvencének egyfajta fúziója a film: a szamurájfilmeknek, a spagetti westerneknek, drog-filmeknek, Kubricknak stb.

Ettől függetlenül és jobban örültem volna, ha a történet sokkal inkább földhözragadt maradt volna és inkább adja egy akciófilmes tablóját a viking világnak. Mert ebben a filmben a vikingek végre olyanok voltak, ahogy elképzelem őket: ápolatlanok, koszosak, durvák. Sok régi vikinges filmben nem jön be, amikor a főszereplők tipikusan jólfésült, borotvált fickók, a ruhák meg inkább kosztümök mint hiteles rucik. A Valhalla Risingban ezek legalább mind rendben voltak.  A Pathfinderben tetszett még a vikingek ultrafenyegető ábrázolása csak a film nem jön be. Szóval még várhatok egy igazán rideg-kegyetlen autentikus viking filmre.
0
2013. április 28., vasárnap 2:29
Ha esetleg újranézitek, légyszi nézzétek meg a kisfilmet is, ami a lemezen van.

Abban Refn beszél a filmről is, de nekem csupán az jött le, hogy egyfajta emléket akart állítani arról, hogy a vikingek Kolombusz előtt felfedezték Amerikát...

Vagy csak én vagyok teljesen érzéketlen mindenféle vallási sugallatra??? A héten jött két mormon srác is, ahhoz képest még elég udvarias voltam velük... :)
0
2013. április 28., vasárnap 0:26
Én is elgondolkodtam azon amit te írtál. Tényleg meg kell nézni újra.
Amúgy a végén szerintem azért hal meg, mert letette a vallása alapköveit, elvégezte dolgát, most már hazatérhet. Innen minden megy a maga útján.
0
2013. április 28., vasárnap 0:22
Erre így még nem gondoltam.
0
2013. április 28., vasárnap 0:22
Ez is egy érdekes gondolat! Milyen izgalmas, mennyire más mederbe kezd el terelődni a film által generált gondolat és szimbólumrendszer más-más embereknél. Na végre, most érzem igazán, hogy érdemes ide feljárni! :)
0
2013. április 28., vasárnap 0:19
Az én nézeteim szerint a cím egy kifordított, ironikus hasonlat, mint a Flight (nálunk  Kényszerleszállás ).
0
2013. április 28., vasárnap 0:18
Rendben, holnapután én is sort kerítek rá, végre szabadnapos leszek. Utána jobban belemélyedhetünk.
0
2013. április 28., vasárnap 0:17
A Valhalla katonái pedig a bátor lelkű harcosok, akikre az egész épül. Egy toborzási folyamat megy végbe. A legjobb harcosok elpusztításával Odin a saját seregét erősíti.
0
2013. április 28., vasárnap 0:16
Szerintem meg nem, de mivel nincs kőbe vésve semmi a film kapcsán, így ezen nem fogok vitatkozni. :)
Az újranézés után viszont szívesen folytatnám az eszmecserét, mert szerintem rengeteget dolog vár még kivesézésre.
0
2013. április 28., vasárnap 0:14
Vagyis, hogy védelmezni, óvni, terelgetni kell, nehogy letérjen a helyes útról. Ezért van szükség az istenekre, ( akikre felnézhetünk ) és a vallásra. Egy vallás felépítése ez a történet. Azért is a cím: Valhalla rising. Szerintem.
0
2013. április 28., vasárnap 0:12
Én is rég láttem, újra kéne néznem, de a fiú a gyerekcipőben járó emberiség szimbóluma szerintem.
0
2013. április 28., vasárnap 0:11
De szerintem ő Odin.
0
2013. április 27., szombat 23:57
Na igen, a fiú szimbólumát viszont a mai napig nem tudom mihez társítani, számomra egy felesleges, ártatlanság-tisztaság-egyszerűség jelkép volt az amúgy is ezt megelevenítő főhős mellett, de ezért sem ártana újranézni.
0
2013. április 27., szombat 23:55
Még annyit hozzátennék, hogy szerintem a főhősünk sem maga Odin, csupán kinézete alapján utal "arra a korra", mikor még a vad vikingek cselekedeteit is nemes -bár egyszerű- s hatalmas, tartással rendelkező eszmék határozták meg, s ím, itt az elkorcsosulás és dekadencia.
0
2013. április 27., szombat 23:53
Meglepő módon én is a héten néztem újra a Valhallát... Basszus én még mindig nem látok benn sem Odint, sem más istent, csak egy őrült profi gyilkológépet, aki egy fiúért feláldozza magát. :))

De elnézve a Refn interjút, ő sem igazán gondolta komolyan az egészet.
0
2013. április 27., szombat 23:49
Anno egy másik helyre írtam egy elég hosszú kritikát illetve elemzést a filmről, sajnos már nem találom azt a hozzászólásomat, de majd újra megnézem a filmet, és akkor ide is kerekítek valamit belőle. Sajnos az idővel fakulnak az emlékek és az akkori gondolatmenetem is. Annyi biztos, hogy kvázi a "rosszabb követ rosszat" alapelvet húztam fel a filmre. A pogány, vad vikingek, akik az erőszakért és vérért élnek s harcolnak, majd a megtért, keresztény barbárok, akik Isten igéjét hirdetik, miközben bormámorban egymást erőszakolják seggbe a sárban és mocsokban fetrengve. A félszemű az a "jellegtelen, lelketlen", üres  vessel , akibe az akkori eszméket beletölthetik és rajta keresztül vetítődnek ki a világra. A az a görbe tükör, aki szembeköpi az őt elnyomó és kihasználó eszméket, s azok ellen fordítja önmaguk ideáit s hiányosságait (mint nagyobb erőszak az erőszak ellen).
0
2013. április 27., szombat 23:40
Érdekes, szerintem csak a hősök lelkét gyűjtötte össze a Valhallába. Nem hiszem, hogy megelégelt volna bármit is, hiszen egy harcos isten. Lételeme az erőszak.
0
2013. április 27., szombat 23:21
Ilyen élményem nekem is volt, a Tökéletes gyilkosság című 1998-as, azóta kissé elfeledett film esetében, a Duna Plaza 11-es termében. A szexjeleneteknél nekiálltak lézerezni a hülyegyerekek, de sajnos nem utasította őket rendre senki, nem úgy, mint valamivel később, amikor egy kiemeltebb film került műsorra. Nem emlékszem, melyik film volt az, de már az előzetesek alatt elkezdték a műsort, nosza, a Zorro álarca trailerénél vetítés konyec, villany fel, bejön egy jól megtermett "rendrakó egyed" és közli, hogy addig nem megy tovább a vetítés, amíg azt a szart el nem teszik. Többet nem került aznap elő a lézer, csak mínusz egy előzetes bánta...
0
2013. április 27., szombat 23:12
90-es évek közepe, kisvárosom mozija. Az éj színe című film közben hülyegyerekek az akkor menő "lézeres" kulcstartójukkal világítják meg a film közben Jane March minden "olyan" részét illetve Willis papa férfiasságát. A harmadik ilyen jelenetnék villany felkapcsol, film leáll, majd kissé molett jegyszedő néni beviharzik az első sor elé és hihetetlen sipító hangon nekikezd:
"Ha még egyszer meglátom azt a bizbaszt a vásznon, akkor végleg leállítjuk a filmet és hazazavarok mindenkit!"
Egyik legemlékezetesebb mozis pillanatom! :)
0
2013. április 27., szombat 22:55
Gondoltam ilyesmire is. Hogy annyira ocsmánynak tarthatta korának Európáját, hogy átment az egyetlen még érintetlen kontinensre, hogy még az utolsó igazi, természeti népek körében juthasson vissza az ősi istenek közé. Gondolom ezért építette a parton azt a kőoltárt és ezért vágják be a teste agyonverése után, hogy elmerül a vízben.
0
2013. április 27., szombat 22:44
Szerintem a vallási elkorcsosulás. Legalábbis nekem elsőre is ez jött le a filmből, s másodjára is.
0