"Érdekes, szerintem csak a hősök lelkét gyűjtötte össze a Valhallába. Nem hiszem, hogy megelégelt volna bármit is, hiszen egy harcos isten. Lételeme az erőszak."
Ez eszembe sem jutott eddig. Így lényegében értelmet nyerne, miért hagyta magát sokáig rabszolgaságban.
A félszemű szerintem is biztos Odin, különben nem lenne értelme a filmnek. Az emberfeletti képességei, és a jövőbelátó képessége is ezt bizonyítja, nem csak a félszeműsége. A filmvégén meg úgy áldozza fel magát, ahogy Ódin feláldozta magát a mitológiában önmagáért, bár ott máshogyan tette, de itt is saját akaratából tette. De ha elfogadjuk, hogy Ódin olyan isten, aki rendszeresen emberalakban visszatér a földre, akkor én úgy képzelem, hogy azért áldozta fel magát, mert így tud visszakerülni a Valhallába. És elképzelhető, hogy ennek egy ősi, romlatlan, szent földön kell végbemennie és ez a hely már csak a Kolumbusz előtti Amerika. Én legalábbis így raktam össze a filmet.
A végén szerintem nem rakta le a vallása alapköveit, hiszen tudjuk, hogy az ő vallása lényegében megszűnik ez idő tájt. Szerintem a kőoltár ahhoz kell neki, hogy a lelke ott menjen vissza a Valhallába vagy ez csak egy szertartás, de valamiért ott hagyja el a világot.
Egyébként van egy árulkodó kép, amikor elkezdik követni a film vége felé ketten, egy idősebb, megszúrt pali meg egy fiatalabb. A fiatal visszafordul, de az idősebb követi és úgy is hal meg, és van egy olyan beállítás, hogy ott ücsörög a hegytetőn és a nap pont a feje mögül süti meg, mintha ő lenne az egyetlen aki elnyert valamit, azáltal, hogy a végén felismerte a helyes utat. Mintha azzal, hogy a kereszténység helyett újra az ősi vallást követte a halála előtt, ezzel ő túlvilági jutalmat nyert.
Egyébként nincs rá utalás, de bennem már az is felmerült, hogy a kisfiú sem közönséges ember. Néhány külföldi cikkben őt Baldr-ral azonosítják. Ezért védi őt a félszemű és ezért tud a fiú úgy kommunikálni vele, hogy nem beszél. Sokan eleve egy Ragnarök-ös párhuzamot látnak a végében, ahogy Ódin meghal és csak egy isten Baldr éli túl. Bár szerintem ez már túlzás, hisz korántsem ad akkora tablót.
Egyébként Refn valami olyat nyilatkozott, hogy egy Pusher szerű vikingfilmet akart csinálni, ugyanolyan kameramunkával, ahol a néző az arcán érzi a kavicsokat és a sarat, csak ahogy haladt előre egyre inkább kezdett változni a koncepciója. Meg azt nyilatkozta, hogy sok kedvencének egyfajta fúziója a film: a szamurájfilmeknek, a spagetti westerneknek, drog-filmeknek, Kubricknak stb.
Ettől függetlenül és jobban örültem volna, ha a történet sokkal inkább földhözragadt maradt volna és inkább adja egy akciófilmes tablóját a viking világnak. Mert ebben a filmben a vikingek végre olyanok voltak, ahogy elképzelem őket: ápolatlanok, koszosak, durvák. Sok régi vikinges filmben nem jön be, amikor a főszereplők tipikusan jólfésült, borotvált fickók, a ruhák meg inkább kosztümök mint hiteles rucik. A Valhalla Risingban ezek legalább mind rendben voltak. A Pathfinderben tetszett még a vikingek ultrafenyegető ábrázolása csak a film nem jön be. Szóval még várhatok egy igazán rideg-kegyetlen autentikus viking filmre.