Benvenuti al Sud
2010-es olasz vígjáték egy francia vígjáték alapján. akik látták mindkettőt, azok szerint ez viccesebb.
Nagyon tetszett! Vicces és kedves film, egy férfiról, akit egy észak-olasz postából egy Nápoly környéki kis falu postájára helyeznek. Mondanom sem kell, hogy Olaszország Európa egyik legelőítéletesebb országa, akik nem csak a külföldiekkel szemben előítéletesek (lásd: Terraferma), hanem bizony a saját népükkel is. Ugyanis Olaszországban a mai óriási ellentét van az észak- és a délolaszok között. Olyannyira, hogy van például Olaszországban egy szélsőjobbos párt (Lega Nord), ami egynesen azzal kampányol, hogy szakadjon ketté Olaszország. Ennek oka, hogy az észak olasz régi az ország iparilag legfejlettebb régiója, és sokan gondolják, hogy a dél csak hátráltatja őket.
A lényeg az, hogy ez a film is, hasonlóan a Trancsírákhoz, erőteljesen a sztereotípiákra épít. Milyen kép is él az észak olaszokban a délről? A maffia minden behálózó hatalma, veszélyes utcák, járványok, mert nincs szemétszállítás és higiénia, olyan hőség, hogy nem lehet megmaradni, nem lehet érteni amit beszélnek stb.
A főhőst 2 évre helyezik át, amitől olyannyira kétségbe esik, hogy golyóálló mellénnyel és poroltóval indul útnak. Mikor megérkezik óhatatlanul megkezdődnek a félreértések és vicces képsorok, hogy aztán rájöjjön, mennyire más és jobb ez a világ, mint amit elképzelt. Persze vannak bonyodalmak és megható pillanatok, ahogy ezekben a könnyed komédiákban lenni szokott, de ezért is jó ezeket nézni. Szóval nagyon élveztem a filmet. A baj csak az, hogy a mai magyar filmforgalmazás jó szokásához híven, ezt se hozta be hozzánk, így kénytelen voltam olasz hanggal, angol felirattal nézni. Az öröm ebben is megvolt, hogy megértettem a filmet, de ettől számomra még zavaró a tény, hogy már megint egy jó európai (olasz) film az utóbbi időkből, amit nem hoznak be. Ami nagyon szomorú, hogy ha már a jó európai közönségfilmeket se hozzák be, amiket minden korosztály élvezhetne, mert se káromkodás, se erőszak, se szex nincs benne, de van egy élvezetes, cseppet sem unalmas film, akkor nem kell csodálkozni, hogy Magyarországon "sikeresen" leszoktatják az embereket az európai filmekről. Pedig volt idő, amikor egy európai színész vagy rendező, nem sokkal számított kisebb sztárnak nálunk is, mint egy amerikai. Szóval, aki teheti mindenképp nézze meg.
A kígyó és a szivárvány
Jó sokára jutottam el addig, hogy ezt a Wes Craven filmet is megnézzek és nagyon jól szórakoztam rajta. Szerintem ez nem is horrorfilm, hanem egy sötét hangulatú, néhol ijesztő kaland film. Izgalmas, pergős, és nagyon érdekes.
Dagon
Egyszer elment. Stuart Gordontól többet vártam a régebbi Lovecraft filmjei után (Re-animator, From Beyond). Voltak benne jó részek, és helyenként elég jó is tud lenne, de nekem pár dolog kilógott a fimből, kezdve a főszereplő sráccal, aki valahogy nagyon nem illett a történetbe. Megmondom őszintén, ha az egész sztori mondjuk ugyanabban a korban játszódott volna, mint amikor Lovecraft megírta (nincs laptop, autó, narancsszínű pulcsi...) jobb lehetett volna. A Re-animatornál és a From beyondnál működött a modernizálás, itt annyira talán nem. Mondjuk a három közül ez próbál leginkább hűségesnek maradni az alapanyaghoz (és akkor egészen jó is), de végeredményben inkább ez a "nem volt rossz" kategória, de semmi több.
Szerelmünk lapjai
Nagyon tetszett. Ritkán nézek romantikus filmet, mert sajnos a többség tartalmatlan limonádé, sablon poénokkal és eseményekkel megspékelve, de ez nagyon szép és érzelemgazdag film volt. Engem is meghatott. Ha valaki tud ilyeneket ajánlani szívesen veszem.