Nem most néztem, hanem tegnap este:
Az ARGO-AKCIÓ
Mint tudjuk, megtörtént eseményeket dolgoz fel a film, mégsem dokumentum jellegű, hanem egyértelműen filmszerű. És ez a legnagyobb dicséret, amit mondhatok róla. Ellentétben az amerikai történelmet didaktikusan, szájbarágósan és főleg unalmasan tárgyaló filmektől (lásd Oliver Stone, Spielberg vagy Kathryn Bigelow egynémely filmjét), Ben Afflecké a szó nemes értelmében vett mozi fordulatos cselekménnyel, megbízható színészekkel és meglepő politikai korrektséggel, amelybe beletartozik, hogy nem tiporja a sárba a másik oldalt, de nem dicsőíti émelyítően a saját hazáját sem. Mégis úgy gondolom, azt a határvonalat, amely az igényes tömegfilmet választja el a gondolatgazdag, formailag sem érdektelen filmművészettől, nem lépi át. Nem tudom, öt-tíz-húsz év múlva is olyan nagy filmnek látjuk-e majd, mint amilyennek a média és a lelkes rajongók jelenleg láttatják. Jómagamnak eszembe jutott, hogy anno láttam Affleck két másik filmjét is, de a „tetszett” érzésén kívül nemigen tudtam most részleteket felidézni belőlük. Félek, hogy az én fejemben idővel AZ ARGO-AKCIÓ is hasonló sorsra jut majd. Ami egyértelműen kimaradhatott volna a filmből: az utolsó képsorok, a főhős mint igazi amerikai férj és családapa. Ez ugyanis az amerikai filmek legidegesítőbb közhelye, hogy mindenáron magánemberként is be akarják mutatni a szereplőket, olyankor is, amikor erre nincs kifejezetten szükség. Szerintem itt se lett volna. 10/8
ELRABOLVA 2
(SPOILERVESZÉLY!!!)
Iskolapéldája annak, hogy sose szabad hagyni, hogy mások véleménye befolyásoljon bennünket egy film megítélésekor. Szinte csak rosszat olvastam erről a filmről, ehhez képest az én értékrendemben cseppet sem rosszabb az első résznél. Természetesen tele van valószerűtlen motívumokkal, de hát mondjunk csak egyet a nagy hírű akcióklasszikusok közül, melyekben kizárólag hihető dolgok esnek meg! Vicces, hogy a tapasztalt ügynök miért gondolja azt, hogy életveszélyben lévő lánya akkor van a legnagyobb biztonságban, ha egy szekrényben bújik el. Az is megmosolyogtató, hogy ha apuka hatalmas titkos kofferjában oly sok minden elfért, egy körzőnek miért nem tudtak helyet szorítani, azt miért egy cipőfűzőből kell improvizálni? Hogy apuka az indián nyomkeresők mintájára hangok alapján talál vissza a rejtekhelyre, az szintén igen vicces, mert a tájékozódási pontoknak választott hangok a valóságban aligha mondhatók jellegzetesen egyedieknek és állandóaknak. A lényeg azonban mégis az, hogy a cselekmény kellő tempóban pörög, és a hatvanéves (!) Liam Neeson egyáltalán nem látszik nyugdíjas akcióhősnek, ellentétben a realistának szintén nem nevezhető A FELÁLDOZHATÓK 2 néhány főszereplőjével. 10/7