Walking Dead S2
Egy sorozat második évadára már máshogy ül le az ember… Már vannak bizonyos elvárásai, vannak elképzelései arra, hogy mire számíthat. Ismeri és – jó esetben – szereti a karaktereket, így az alkotóknak könnyebb dolguk van. Rendesen belecsaphatnak a lecsóba (esetünkben a ketchupbe).
Nos, a Sétálók második évada pontosan azt hozta, amit vártam. Bizonyos szempontból még jóval többet is – igaz, bizonyos szempontból vissza is lépett. Mit visszalépett: állt ez egy helyben. A korábbi road movie ugyanis megállapodott, az egész évad gyakorlatilag egy helyszínen, egy farmon játszódik. Ezt így hallva bizony unalmasnak tűnhet, de szerencsére nem az. Mert a fokozatosan fenntartott zombiktól való félelem feszültsége mellett új dolgok jelentek meg: igazi, súlyos feszültségek a karakterek közt. Végig éreztem benn Darabont kezét, kicsit olyan volt, mint a Köd: egy kis zárt populáció pszichés vizsgálata, ki hogyan boldogul stresszhelyzetben. Ki a vezető, ki nem. Ki meddig képes elmenni saját céljai érdekében – így a Walking Dead második évada már majdnem inkább drámai sorozat, mint horror. Persze azért az marad az elsődleges, de érezhetően más hangulata is lett az évadnak.
A pilot, az egy órás bevezető rész brutális. Izgalmas, látványos, nagyon jó, s egyben nagyon megdöbbentő. Már rögtön az első részben kapunk egy olyan jelenetet, ami bármelyik „komoly” horrorfilmbe is elmenne – a boncoláskor a hideg futkosott a hátamon. Aztán ugye a baleset, meg az eltűnés ezek után alapvetően meghatározta a következő epizódok eseményeit, a letelepedés a farmon, annak minden hozadékával együtt pedig remek alap a jellemkutatásra. Rick, mint főszereplő mellé teljesen felnő Shane, a titok – amit már szinte vártam, hogy kiderüljön – sem titok már többé. Valahol az egész évad, de különösen második fele kettejük rivalizálása: úgy, hogy a rossz fiú, Shane tettei sem biztos, hogy mindig elítélendőek. A kocsmában viszont Rick is kemény dolgokat tesz – olyan az egész évad, mint egy „ki csinál vadabb dolgokat vetélkedő”. Sophia keresése egy idő után baromi idegesítő (minden Shane mellett szól), viszont a történetszál lezárása minden rossz érzést elfeledtet. Zseniális. A kis love storyk is jót tettek a mozinak, érdekes, hogy a 18-as besorolásba belefér egy kettészakadó zombi test látványa, de egy kivillanó cicié már nem. Erre mondják, hogy családbarát??? :-)
A finálé meg, értem ezen az utolsó két-három részt, egyszerűen parádés. Ha eddig nem kaptunk volna elég drámát, hát most vödörszámra osztják, az alkotók meg mertek lépni olyanokat, amin képes voltam meglepődni. A rivalizálások kiteljesednek, a karakterek másik arcukat is képesek mutatni – külön tetszett Hershell eszement lövöldözése, ahhoz képest, a milyen végig volt az évadban. Az utolsó epizód meg egy kibaszott jó darálás, több száz zombival, egy érdekes csavarral, no meg a sejtelmességgel. Nagyon jó. A karakterek (és színészeik) kegyetlen jók, Rick mellett azonban nekem továbbra is Daryl a kedvencem.
Nagyon bejött nekem ez az évad is: továbbra is beilleszthető lenne Romero életművébe, ugyanakkor most már valódi mélysége is van a figuráknak. A Sétálók meg csak hullnak, azért vannak. Nagyon jól megcsinált élőhalottak, a maszkmesterekre ismét egy rossz szavunk sem lehet, mint ahogy az egész film látványvilágára sem. Mintha egy több órás zombifilm peregne szemünk előtt. Egy percig sem éreztem a TV ízt rajta…
A német BD érdekessége az, hogy az angol hang volt rajt a DD és a német a DTS HD. Nem először... Van akkora piacuk, hogy saját maguknak gyártanak kiadásokat. A kép pazar, a hang is, s ráadásul van kb két órányi extra hozzá. Tényleg kíváncsi vagyok, valaki lát-e itthon fantáziát az utóbbi idők egyik legjobb sorozatának megjelentetésében..