Keresés

Ki mit néz most?

2013. január 11., péntek 13:48
Ezt még Pesten sem volt könnyű utolérni - a Művész egyetlen hét után kirakta, aztán hol egy nap Tabán, másik nap Cirko, de persze ilyen hétköznap estéken, amikor esélyem sem volt, hogy utolérjem. :)
0
2013. január 11., péntek 13:47
Szerintem egyáltalán nem lehetetlen, hogy mindhárom érvényes. :)
Pont tegnap beszéltük egy cimborámmal, hogy nálam érzelmi oldalról működik a mozi - ha nem sikerül elkapnia a lelkem, akkor nem tud lekötni, miféle matematikai precizitással megszerkesztett cselekménysort látunk (Primer, 2004), míg ha az előadásmód, érzelmi hatás rendben van, akkor simán elmegyek a pontatlanságok, csúsztatások mellett. A Birtoklás pedig, ahogy írod, a meghökkentésben mindenképp elsőosztályú, és mint látszik, akár remek beszédtéma is lehet. :)

Bár úgy rémlik, ismerem a filmet, most hirtelen nem tudom, melyik fürdőszobai jelenetre gondolsz.
0
2013. január 11., péntek 11:27
Mivel nálunk mozi sincs, az alternatív megoldást választottam a megtekintésére. A Magánbeszélgetések, azért jobb film, mint a Berberian Sound Studio.
0
2013. január 11., péntek 11:26
Sokat agyalok még mindig a filmen. Például azon, hogy a lény, mely később a férje képmását veszi fel, valójában annak a kivetülése, hogy mikor a férj elment, a nő, hiába próbált pótléknak szeretőt keresni, mégsem érezte jól magát, ezért megpróbálta megteremteni a számára tökéletes férfit, aki végső soron az ő férje? Vagy inkább a férje olyan formában, amilyennek ő látni szeretné? Vagyis mindig ott van, ha kell és a szexuális vágyait is kielégíti mindenkor?
Vagy egyszerűen az egész egy metafora, hogy ha a szerelmünket más k*féli, akkor ugyanilyen gusztustalan, embertelen dögnek látjuk a másikat és a viszonyukat?
Vagy egyszerűen ne agyaljunk, hanem fogadjuk el, amit látunk, mint a meghökkentés művészetét? Mert végső soron az is. Úgy a 40. percig egyre kevésbé érdekelt, aztán a fürdőszoba jelenetnél tátva maradt a szám, hogy mennyire merész volt ilyen radikálisat váltani egy filmen belül.
0
2013. január 11., péntek 9:33
Ennek a filmnek a vetítési időpontjai úgy kerülgettek engem, mint macs a forró kását, sajnálom, hogy végül lemaradtam róla. :(
A Magánbeszélgetés engem letaglózott, ritkán vagyok filmtől annyira szomorú, mint ennek a végén, plusz mind Hackman játéka, mind Coppola rendezése elég mély nyomot hagyott bennem - ugyan már többhónapos az élmény, sokszor jutnak eszembe képek, mondatfoszlányok, fordulatok belőle. Olyan, mint A Parallax-terv vagy a Scanners, azok is szép lassan, hónapok alatt ették bele magukat valahová hátra, ahonnan kényelmesen riogathatnak. :)
0
2013. január 11., péntek 9:29
Jól mondod, igazi belle personne. :)
Nemrég volt szerencsém vele az Adèle H. története c. Truffaut-filmhez, melyben az volt számomra a legemlékezetesebb, hogy már húszévesen kezdte azokat "a fejeket vágni", kirobbanni, melyek aztán a hat évvel későbbi Zulawski-filmben teljesedtek ki.

Egyébként nekem később is tetszett - ott van a sokak szerint pocsék Sharon Stone-os Ördöngősök USA remake, abban is ő volt inkább emlékezetes. Mondjuk én valószínűleg azért nem tartom olyan pocséknak ezt a filmet, mert még sajna nem láttam az eredetit.

A Birtoklás számomra a lelki terror, a belülről szétszaggató féltékenység és tehetetlenség filmje (Sam Neill szenvedéseit nem lehet egykönnyen felejteni), az a zárókép a villódzó fényekkel és a szirénával pedig több, mint nyugtalanító, már-már ijesztő.
0
2013. január 11., péntek 8:50
Utolsó mondat: Főleg, mert a témaválasztásai is érdekesek.
0
2013. január 11., péntek 8:50
Berberian Sound Studio

Spoilermentes.
Talán utoljára a Magánbeszélgetésekben játszott utoljára ilyen fontos szerepet a hang, egyszerre effekt és egyszerre történeti elemként. A film jól indul, de a kétharmadánál a rendező mindenféle magyarázat nélkül "vált egy furát", amivel talán Lynchet akar idézni, de itt nem jött ki olyan jól énszerintem. A színészek jók, a rendezésnek is van stílusa. Nem egy pergő film, de atmoszferikus és helyenként igen érdekesen mutatja be a, 70-es évek Olaszországának szinkron és hangmérnöki munkáját.
Egyébként a rendező tehetsége már az első filmjében is megmutatkozott (Varga Katalin balladája), amivel egy nagyon különleges és rendhagyó narratívájú bosszúfilmet készített. Mellesleg szégyen, hogy az évtized egyik legjobb magyar kötődésű filmje nálunk nem jelen meg DVD-n, de hát sajnos megszokhattuk (lásd még: Torinói ló). A régiekről nem is beszélnék (80 huszár, Hideg napok, Tízezer nap stb.). Színésznői szinten a BSS is van magyar kötődése. Szerepel benne Péter Hilda és Ladik Katalin. Szóval a rendező karrierjén lehet látni, hogy még ma is, ha valaki kellően eltökélt, akkor bármit elérhet. Első filmjének készítése és költségvetésének összegyűjtése erről árulkodó. Tehetséges srác, lehet belőle még jelentős filmes. Főleg meg a témaválasztásai is érdekesek.
0
2013. január 10., csütörtök 21:54

American Horror Story - Asylum

Hát ez kész. Ennél betegebb, sötétebb, perverzebb, szórakoztatóbb tv-sorozat nem készült és nem is igen fog készülni ( kivéve talán az AHS 3. évadot ), ugyanis nem nagyon tudom hogyan lehetne ezt még überelni. Az első évadtól merőben különböző, más sztorivonallal rendelkező, más karaktereket, ám egy zseniális húzással az első évadból átmentett színészeket mozgató pokoli szériával van dolgunk.

A központi helyszín a hatvanas évekbeli lélekgyilkos Briarcliff elmegyógyintézet, melynek őrületmarta falai között a dolgok nagyon, de nagyon nem úgy mennek, ahogyan kellene. Mikor a Bloody Face néven illetett, hírhedt sorozatgyilkost az intézetbe szállítják, a pokol elszabadul. A továbbiakban muszáj vagyok minimálisan SPOILERkedni, hogy némi rálátást nyújtsak a sztorira és arra, hogy miért is érdemes megnézni az Asylumot, tehát még egyszer, kisebb SPOILEREK:

Kérem szépen, van itt minden, mi horrorfan szemének-szájának ingere: ördögűzés, démonok, pszichopaták, idegenek, megszállottság, őrült és tiltott orvosi kísérletek, és az egész katyvasz annyira, de annyira élvezetes, hogy öröm nézni. A színészek egytől-egyig kiválóak: Jessica Lange, mint az intézetet vezető jégszívű Jude Nővér, illetve James Cromwell, mint Dr. Arden, aki annyira szemét, hogy nem lehet nem kedvelni. Aztán itt van Joseph Fiennes is. A Kit Walkert játszó Evan Peters nagyszerű, csakúgy, mint a Grace-t alakító Lizzie Broccheré. Sarah Paulson, mint az újságíró Lana Winters is jó, illetve Zachary Quinto jólelkű Dr. Thredson-ja, de az igazi meglepetés Lily Rabe, aki először a romlatlan, majd a romlott Mary Eunice Nővért játssza, de úgy, hogy beszabehu esetével kell számolnia a nézőnek. 1ébként a karakternevek eléggé beszédesek. Annyit még elárulok, hogy olyan hangulatos ördögűzést kapunk rögtön a második részben, hogy csak na.

És akkor innentől kezdve SPOILER-MENTES a dolog. Minden másodperce arany a Storynak és bár az első évad is rendesen odatette magát, a készítőknek sikerült rákontrázni a másodikkal. Szóval minden horror-rajongónak tiszta szívből ajánlom, ha valami frisset és bűnösen élvezeteset szeretne látni. Az ördög Briarcliffben tanyázik és egyhamar nem áll tovább.
0
2013. január 8., kedd 18:45
Az a nő... Bele lehet szeretni, olyan gyönyörű.
És valószínűleg ő is inkább a különös, nem hétköznapi filmeket kereste, ezért nem láttuk hollywoodi blockbusterekben. Festményi szépség volt ő fiatalkorában. Bizonyos értelemben a tökéletes női arcok egyike az övé.
0
2013. január 8., kedd 17:09
Mert annyira nincs előtérben nálam sem, talán pont azért, mert csak egy moképes videokazin van meg, és mint ilyen, két párhuzamos sornyi DVD mögött foglal helyet. :)
De aki már eltöltött velem egyhuzamban 2-3 napot, az tanúsíthatja, hogy bizarr filmek témájában előbb-utóbb nem felejtem el megemlíteni ezt a zavarba ejtő darabot, amit azzal azonosítok, hogy Isabelle Adjani az aluljáróban szétdobálja a túrót meg a tejfölt. :)
0
2013. január 7., hétfő 19:42
Nem is tudtam :) Amúgy tényleg jó. Tuti megvenném, ha megjelenne valaha DVD-n.
0
2013. január 7., hétfő 18:46
Munich
0
2013. január 7., hétfő 17:12
Wáááá! Az egyik kedvenc filmem! (nem a Vadállatok:)
0
2013. január 7., hétfő 15:43
Savages

Voltak benne jó jelenetek, de nem lesz egy maradandó film. Ahhoz több kellett volna.

Megszállottság/Birtoklás (Possession)

2 nap telt el a megtekintése óta, de még mindig kattog rajta az agyam. Andrzej Zulawski rendesen feladta a leckét. Nem semmi élmény volt a megtekintése. Szívesen olvasnék róla egy mély elemzést, csak magyarul nem nagyon találok.
Még mindig nem tudom mit is gondolják róla :) Nem hétköznapi film. Még össze kell állnia bennem. Vagy egyfajta hipnotikus hatása, ahogy beszippantja az embert, majd meglepi és a néző közben próbál kapaszkodni valamibe. Jó film, de hogy mennyire jó, az majd még érni fog bennem :)
0
2013. január 6., vasárnap 21:29
... hát még velem!
0
2013. január 6., vasárnap 21:28
Megesik a legnagyobbakkal is... ;-)
0
2013. január 6., vasárnap 20:08
Tőled főleg... :-D
- Elnézést uram, meg tudná mondani hány óra?
- Már hogy ne tudnám megmondani dagikám?! Épp itt az ideje, hogy jól megcibáljam az orrodat és a fejedre húzzam az alsógatyádat.
0
2013. január 6., vasárnap 17:35
JESSZUS!!!

+ The...

De ciki... :-D
0
2013. január 6., vasárnap 17:08
Silence of the Lambs
0
2013. január 6., vasárnap 13:07
Te kis huncut!! Nem is mondtad/írtad, hogy láttad. :)
0
2013. január 6., vasárnap 10:59
Az első évadot (az angolt) vetítette az m1 nyáron, azokat láttam. Plusz tudtam, hogy ha másra nem is, erre fel fogod kapni a fejed:)...
0
2013. január 6., vasárnap 9:31
:-)
0
2013. január 6., vasárnap 1:53
Filmes szempontból olyan, mint egy epizód a Válaszcsapásból, csak "hivatásosabb".

Csak nem nézed/nézted? Vagy honnan tudsz ilyeneket???? :)))
0
2013. január 6., vasárnap 1:51
Nyami-nyami, ezt már rég beterveztem, Köbüki majd intézheti... ;-)
0