Chipkatonák:Gyerekkorom egyik legmeghatározóbb pillanatát sikerült felidéznem, amiről már azt hittem, hogy rég elfelejtettem.
Ültem a kihúzhatós kanapénál, elkezdtem egy cipős dobozból előszedni a játékkatonáimat és a szekrény tetejéről leszedettem a testvéremmel egy műanyag várat, aminek ilyen leereszthető kapuja volt.Totálisan nem passzolt egymáshoz az amerikai katonákból álló fröccsöntött osztag és a lovagkori vár, de ez már akkor sem érdekelt túlzottan.
Emlékszem illatokra, arra is, hogy mi volt rajtam, tök jelentéktelennek tűnik ez az egész, de olyan szempontból fontos, hogy ez volt a legutolsó alkalom, hogy nagymértékben a fantáziámra hagyatkozva önfeledten játszottam.
Kitaláltam mindent a legapróbb részletekig, beállítottam az embereket, a túlméretezett ágyúkat, a vár belsejébe a teherautókat, szépen egymás mellé...
Akkor még menőnek tűnő neveket is adtam az embereknek.:)
Most viszont a film közben tisztán láttam magam előtt, hogy lehajtottam a fejem és csak néztem az előkészített terepet, először életemben lefárasztott az, amitől máskor el sem lehetett rángatni.
Fél napig hagytam őket ott, de aztán rám szóltak, hogy ideje lenne elpakolni őket.
Ez még jóval azelőtt történt, hogy egyáltalán számítógépet láttam volna, nemhogy valamilyen játékot hozzá.
Utána már csak olyasmivel foglalkoztam, ami csapatsportokhoz köthető, bármennyire is szeretem a focit, kosarazást stb.., a mai napig sem tartom túl kreatívnak ezeket az elfoglaltságokat.Legalábbis azt, ahogy én csinálom.:)
Pc-s, konzolos játéknál meg mindig azt éreztem, hogy minden olyan filmszerű, ha nem akarom nem kell megerőltetni magam az élvezetéhez, mindent szinte készen kapok.
Egyedül az olvasás hasonlít, ahhoz amit a lovagvárnál műveltem.
Kitalálni összetettebb dolgokat, magamban felépíteni egy történetet, amit összekapcsolok a figurákkal.
Ez a belefeledkezés hiányzik igazán, mert a film ugyan megmutatja ennek az egésznek a szépségét, de ugyanakkor a szereplők és a figurák között nincs nagy kölcsönhatás.Túl önállóak a kommandósok és a Gorgonit-valamicsodák.
A színészek csak háttértáncosok, inkább attól lesz jó ez a film, amit saját emlékeimből belerakok, ezért lehet közben rengetegszer elmosolyodni.
Na, mindegy párszor jó lesz újranézni, még akkor is, ha önmagában gyenge lábakon áll ez a színtiszta Joe Dante mű.