There Be Dragons

Amikor először láttam ennek a filmnek az előzetesét, teljesen lenyűgözött. Semmi különleges okot nem láttam rá (maximum a címben levő "sárkányokat", pedig azért látszott, hogy ez nem fantasy:), hanem egy történelmi dráma Spanyolország 1930-as éveiből), mégis azonnal kíváncsivá tett, alig vártam, hogy megnézhessem.
"A szenteknek múltja van, a gonoszoknak jövője."
Noha nem pont azt kaptam, amit az előzetes alapján vártam, mégis az elsőtől az utolsó percig lekötött. Érdekes volt a történelmi korszak, amit bemutatott, tetszett a kevés és rövid háborús jelenet, csak azt éreztem, hogy a végére a kreativitás és az energia is elfogyott. Érdekes volt, ahogy két ember sorsa a gyerekkoruktól összefonódott, hol csak érintőlegesen, hol meghatározóan; egyikük a világi életben próbálta megtalálni a helyét, a másik pedig a hitének, a világlátásának keresett helyet benne. Jó volt megtudni, hogy az Opus Dei nem csak arra jött létre, hogy albínó pszichopatákat tenyésszenek benne a ponyvairodalom számára. Annak ellenére, hogy nem vagyok vallásos, jó volt látni egy filmet, amiben az egyház végre nem összeesküvő, bigott pedofilok gyülevészetének volt beállítva. Már csak a kiegyensúlyozás miatt is. Azt a részét mutatta be a hitnek, ami nem vallásként kisajátít, hanem fejleszt és örömet okoz, a mindennapokban is. Persze nem tudhatom, hogy azóta mi lett belőle, vagy hogyan manipulálta a látottakat az író, de így, ahogy bemutatta, amivel megismertetett, az csak gyökeret vert a fejemben.
81%