Azt hiszem erős hetem volt a héten filmek terén :) Úgyhogy előre is elnézést kérek, hogy csak most egyben, nem naponként írtam, de megjött a kedvem a firkáláshoz :) Elnézést a sok rizsáért.
Kezdődött minden a Vágta c. filmmel. Most, hogy megy az HBO-n a Luck (s nem csalt meg szemem, a zsoké Gary Stevens mindkettőben szerepel), még nagyobb kedvet kaptam, hogy végre beszerezzem a filmet, és miután oly sokáig nem láttam a boltok polcán, múlt héten szinte az ölembe pottyant :) Egy nagyszerű, letisztult, szép film egy versenylóról, aki egy nemzetet, de legelőször is három férfit (és ők őt) talpra állított. Valamennyi színész szerénységgel és nagy tehetséggel játszotta el a rá kiosztott szerepet. Lenyűgöző felvételeket készítettek a versenyekről, és mivel anno is már úgy láttam a filmet, hogy előbb olvastam Seabiscuit-ről, még felemelőbb ennek a pici lónak a hatalmas szívének története úgy, hogy tudom, mindez megtörtént. 10/9
Tarantino-val való első találkozásom jó 8-9 éve egy karácsonyi ajándékkal, a Ponyvaregénnyel történt meg. Nem kétséges, egyik legjobb filmjével magasra tette a lécet, de ezt a színvonalat később is (legalábbis nálam) tartani tudta, sőt, megemelte a Kill Bill „eposzi” történetével. Eddigi utolsó filmje, a Becstelen brigantyk is felkerült végre a polcra és alig vártam, hogy újra megtekintsem majd 3 év után. És egy cseppet sem kopott meg, nem a hype miatt tetszett már akkor sem, hanem a csak Tarantino-ra jellemző pengeélesen megírt jelenetek és kiváló alakítások okán tartottam a 2009-es év egyik legjobb filmjének. Alig várom Quentin-től, mit tud alkotni a western világában, de nem féltem őt, megint valami különlegesnek leszünk tanúi télen. 10/9
A sort A téglá-val folytattam. Leonardo DiCaprio régóta a kedvenceim közé tartozik, az elmúlt 10 évben stabilan, jobbnál jobb szerepekben villogtatja tehetségét, mellyel korosztálya legjobbjai közt emlegethetjük. Ebben a filmben rajta kívül ketten is bemutatják tehetségüket a korosztályukból: Matt Damon (szerintem sosem láttam még ilyen szerepben, de nagyon jól állt neki) és Mark Whalberg. Az idősebb korosztályt képviselő Ray Winstone-ra és régi kedvencemre, Martin Sheen-re sem lehet panasz. Ja, és itt van Jack Nicholson. Sokat fogok ezért kapni, de őt igazán sosem tudtam szeretni, nem tudom, valahogy mindig úgy éreztem vele kapcsolatban, hogy nagyobb az egója, mint az a fene nagy tehetsége. A történet, mint hallom, nem igazán eredeti, de nem szégyen a remake, ha hasznos, esetünkben pedig egyáltalán nem bánhatjuk, hogy ezt a nagyszerű történetet Hollywood legjobbjai közül valók adták elő egy legendás rendező keze alatt. 10/8
Kedvenc rendezőm két filmje közül az A.I. - Mesterséges értelem című filmjét veszem előbb, bár ezt láttam a héten tőle másodjára. Haley Joel Osment-nek nagyon szurkoltam a 2000-es évek elején, egy korombeli, nagyon tehetséges srác és ilyen két nagy filmet tudhatott maga mögött, mint az A.I. és A hatodik érzék. Kár, hogy azóta nem igen hallat magáról, talán ő is most bujkál és majd hirtelen előugrik mint (majdnem hirtelen) Christian Bale. A történet nagyon érdekes, erős morális kérdéseket feszeget, és látva rohanó világunkat, nem kétségtelen: egyszer ide is eljut az emberiség. A történet jól bontakozik ki, az emberi szereplők mégis kissé egy síkúak, de érzésem szerint, ez is volt Spielberg szándéka. A látványért felelősek, a remek operatőri munka, John Williams nem tolakodó muzsikája mind-mind nagyon sokat adnak a filmhez, és nekem a befejezéssel sincs bajom, mégis, valami azért hiányzott a teljes katarzishoz. 10/8
Spielberg méltatlanul elfelejtett, elhanyagolt, igazi mestermunkája, A Nap birodalma magasan az elmúlt hetek, hónapok sőt, az elmúlt évek talán legkatartikusabb élményét nyújtotta nekem. Nem is igen tértem még magamhoz, lentebb már bővebben kifejtettem szerény eszköztárammal a filmről való gondolataimat. 10/10
Ma pedig egy éppen most beszerzett filmmel kezdtem a délutáni pihenést, nem mással, mint az Egek urá-val. George Clooney már a "rossdokis" időszakában is kedvenc színészeim egyikévé lett, és nem is csalódtam benne soha: karrierje, mikor már azt hinnénk, nem juthat ennél magasabbra, csak úgy szárnyal. Ebben a keserédes, mégis olykor megmosolyogtató, de távolságtartó szerepben is lubickol az egykori tévés doki, nagyon nem bántam meg, hogy így látatlanul beruháztam ma a filmre. Oh, és el ne felejtsem, A téglánál is említeni akartam, Vera Farmiga valami csodálatos hangulatot ad a filmnek, amint felbukkan, mindegy melyikről is van most szó. Most így pár nap alatt, hogy megismertem, jobban fogom keresni az ő szereplésével is készült filmeket. Ezt a filmet pedig gyakran fogom elővenni. 10/9
Igérem, ez lesz az utolsó bejegyzés :) Alig egy órája vettem ki a lejátszóból Kenneth Branagh névrokonomról készített, nyugodt szívvel lehet mondani, klasszikusát, az V. Henrik-et. A figyelmemet először az Ausztrália c. film előzetesében hallott aláfestő zene terelte az angol úriember filmjére. Nem túlzás azt mondani, nagyon jól jártam ezzel az utánjárással (a másik filmet is szeretem, de...), Shakespeare művét érzésem szerint (Sir Olivier változata még nem került elém, de megelőlegezem, hogy Branagh filmje hatásosabb) ennél jobban visszaadni film nem képes. A brit színjátszás színe-java által előadott adaptáció sokadik megtekintésre is képes volt a fotelbe szögezni és nem engedte figyelmemet lankadni. Branagh játéka lehengerlő, és ezúttal a szinkronnal való megtekintéssel se vesztette el az erejét a film, László Zsolt remek választás volt és a magyar szöveg is nagyon autentikus, Berzsenyi Márta remek munkát végzett. 10/9
A holnapi napon pedig nem kisebb feladat elé állítom magam, mint Branagh Hamlet adaptációjának 4 órás változata (előre sajnálom, hogy a teljes verzióban már nem Szakácsi Sándor Branagh hangja), de nem aggódok, Branagh és az ismét díszes kompániája mellett semmi más nem fogja elvonni a figyelmemet.