Ezen a héten jó pár, remek filmet emeltem le a polcomról, hogy megtekintsem őket. Egy kivétellel mindet láttam már korábban, de volt amit esetleg csak másodszor, és még jobban megérett, még minőségibbnek éreztem a filmet, mint korábban.
SZIRIANA
George Clooney újabb Golden Globe-jának köszönhetően tekintettem meg ezt a filmet. Jól összerakott, elgondolkodtató film, teli remek alakításokkal, és most nagy öröm volt felfedezni Alexander Siddig-et, a DS9 Bashir dokiját, korábban pl. őt nem is szúrtam ki (valószínűleg mert első alkalomnál még nem néztem a DS9-et). Nagyon többet nem is tudok nyilatkozni a filmről, nagyszerű darab, kötelező "olvasmány".
9/10
AZ UTOLSÓ JELENTÉS
Következő nap jött az a film, amit még korábban nem láttam. A CIA és az FBI ügynökeiről, hétköznapjairól szóló filmek mindig is érdekeltek, nem tudom, miért halogattam eddig a film megtekintését, de örülök, hogy végül sort kerítettem rá. Ha nem igaz történet lenne, akkor is emelném a kalapom a jól összerakott sztori után, így meg pláne. És megdöbbentő, hogy a 2000-es években még mindig megy/ment ez a nagy kémháború. Chris Cooper pedig szokás szerint nagyszerűen játszott. Kicsit a vége talán el lett kapkodva, de 8/10-et simán adok neki.
MÜNCHEN
A következő alkotás Spielberg nagy port kavart filmje. A moziban való megtekintése óta nem láttam, de nem azért nem néztem meg, mert annyira rossz lett volna vagy ilyesmi, egyszerűen vannak filmek, amiket nem szórakoztató túl sokszor megnézni. A müncheni események bemutatása felkavaró és egyben nagyon torokszorító érzés volt látni, pedig (számomra) nem egy olyan eseményről van szó, mint 9/11, amit megéltem. Simán el tudom képzelni, hogy valós események alapján készült a film (mint a könyv, amiből készült), így megértem az izraeli felháborodást, hisz nem büszkélkedhetnek ezzel az akcióval. Azzal nem igen tudok egyetérteni, hogy ez volt a helyes módja annak, hogy kézre kerítsék a tetteseket, már ha tényleg azok voltak. Összességében, ez a film is egy 8/10, de jóval erősebb, mint az előző.
GRAN TORINO
Clint Eastwood-ot mindig is szerettem, ha ránézek (vizuálisan) apám jut róla eszembe, nagyon hasonlít rá. És jó pár filmjében a mogorva, zsörtölődő jellemével még inkább ő rá emlékeztet. Úgyhogy érdekes, de mindig aféle "apa figuraként" tekintetek Eastwood-ra, és ezzel a filmmel feltette a koronát nagyszerű karrierjére. Hol jókat lehet mosolyogni rajta, látva ahogy a zsémbes öregember feloldódik a tök ismeretlen, sőt, eddig megvetéssel gondolt emberek közegében. A film lezárása pedig, olyan, amilyen, nagyszerű. Nem egyszerű filmeket csinál Eastwood, gondoljunk csak a Millió Dolláros Bébi-re, az sem olyan filmnek indult, mint ami kikerekedett belőle. Sajnálom, hogy ha minden igaz, tényleg többet nem látjuk színészkedni az öreget, de remélem ezek után is ontja a filmeket, nagyon kíváncsi vagyok, mit sikerült alkotnia J. Edgar Hoover regényes életéből. Ez a film pedig, simán 10/10-es, az évtized egyik legjobbja.