Keresés

Ki mit néz most?

2012. január 13., péntek 19:37
The Thing

A "klasszikus" változat. :) Egyszerűen minden megtekintés után azzal kell szembesülnöm, hogy egyre jobban szeretem ezt a filmet! Carpenter mindig is a kedvenceim közé tartozott (no nem az utóbbi 15 évi munkásságával, hanem inkább az azt megelőző 15-20 évivel :)) de ez a film karrierje csúcsa!
Minden egyes pillanata egy mestermű, amihez nagyban hozzájárul Morricone zenéje is! (Szinte annyira minimalista, hogy aki nem figyel oda a stáblistánál, azt gondolhatja, hogy ez is Carpenter műve.)
Azt kell mondjam, a horrorfilmek akkor működnek, ha megvan a kellően klausztrofób helyzet, amikor a hőseinknek esélyük sincs a menekülésre, és mégis valami megoldást kell találni a szorult helyzetből. Nagyszerűen működött ugyanezen okok miatt az Alien is, és ez a remekmű is! Egyszerűen imádom a sci-fi-be oltott horrorokat. Sajnos egyre kevesebb van belőlük, vagy léteznek ugyan, de a minőség sajnos a kétéltű popója alatt. Ezért is várom nagyon a Prometheus-t, csak nehogy a túlzott elvárásaim miatt csalódjon kelljen. Ugye nem? :)
0
2012. január 13., péntek 19:06
Köszönöm a - hiábavaló - igyekezeted!! :-)
0
2012. január 11., szerda 20:14
Hasznosnak tartod R2-D2 hozzászólását? IGEN
most posts by TM
0
2012. január 11., szerda 20:07
The Walking Dead

Ez nagyon kemény… de egyben nagyon jó volt. Álmomban sem gondoltam volna, hogy egy TV sorozatban ilyen is láthatok: Romero legjobb hagyományai nyomán, néha még a Mesteren is túltevő brutalitású filmet.

Igazából az egész egy nagy, négy és fél órás zombi film. A fentebb említett Romero mellett egyértelműen a 28 nappal/később hatásai a legerősebbek, no meg természetesen Frank Darabont karakterábrázolási módja. A történet vezetése, a figurák bemutatása, a bonyodalmak egy kiváló forgatókönyvű sorozatra emlékeztetnek, míg a zombis jelenetek képsorai simán megállnák helyüket bármely mozis zombi filmben. Jómagam nem sok konkrétumot tudtam erről az egészről, igazából maga az élőhalottak ténye illetve Frank Darabont közreműködése csábított a megnézésre, de nagyon jól jártam. Ráadásul, most, hogy megnéztem az extrákat is, jóval okosabb vagyok a témában.

A sorozat egy képregényadaptáció, Robert Kirkman azonos című comic-jának megfilmesítése. Ez esetben ezt szó szerint kell érteni, hisz a színészek megjelenésükben is tökéletesen visszaadják a rajzolt figurák formáit, a történet meg pedig hűen követi (néhány bővítéssel együtt) a képregényt. Ugyanakkor itt kell megjegyezni, hogy a jópofa, szakállas fiatal író/rajzoló végig a stábbal volt a forgatáson, egyfajta őrangyalként művének vászonra vitelében. Ami így egyben storyboardként is funkcionált…Az alkotó/kitaláló Darabont neve, tudása volt a biztosíték a minőségi anyag elkészítéséhez – még ha csak az első részt is rendezte ő -  horror mániája pedig a szíve az anyagban. De velük dolgozott az a maszkmester Gregory Nicoreto is, akinek filmográfiája többek közt jó néhány  Romero filmet is tartalmaz… Minden klappolt a sikerhez, s meglepő módon az ABC sem korlátozta a készítőket. Sőt, a megszokott pilot helyett rögtön hat részt be is rendelt a sorozatból – ebből lett az első évad, ezt tarthatjuk most a kezünkben..

Korlátok azok tényleg nincsenek. Ahogy kezdődik, az már brutális: premier plánban fejbe lőnek egy 10 éves zombi kislányt. Kemény. Nem kevésbé a folytatás is: Rick balesete utáni ébredése a kórházban, a zombi apokalipszis következményei, az ezekbe beilleszkedés eszméletlenül durván és hatásosan van ábrázolva. A sétáló halottak megjelenítése önmagában is már kiváló, de elpusztításuk meg egyenesen elsőrangú.. Már azoknak, akik bírják az ilyet. Az akciójelenetek végig a sorozatban  iszonyat brutálok, de az álcázós rész, mikor kimennek a holtak közé – nos, az vitt mindent. Máskor ezt még moziba sem biztos, hogy engedték volna, nemhogy TV-be…Sokkoló, qrva jó jelenetek horrorfilm rajongóknak…
Ugyanakkor ez jóval több is, mint egy horrorfilm. Darabont nem lenne Darabont, ha nem ábrázolná a holtak mellett az emberi lélek mélységeit is. A kilátástalanság és kétségbeesés miatti torzulások, a végtelen feszültség, ami ebben a helyzetben az emberekben felgyülemlik, mozgatják a sorozatot. Vagyis inkább váltják a zombis- akciós részt. Igazi drámák, sokszor sajnálatos eseményekkel, néha humorral feloldva a kézzel tapintható feszültséget. Remek rendezés – pláne egy kétdimenziós műfaj vászonra vitele tükrében.

A rendezők meg az író persze önmagában nem lennének elég a sikerhez. Ehhez kellettek a színészek, a háttér/díszlet, a smink is. A casting kiváló, először kicsit nehezen szoktam meg Rick karakterét, de aztán Andrew Lincoln belopta magát a szívembe. Sarah feltűnése a Szökésből külön öröm volt, de a többiek is kiváló figurák, kiváló színészek által. Shane, a Dixon fiúk, Andrea és Glenn mind-mind remek alakítás. A díszlet, a kameramozgás, a háttér teljesen mozi élmény – mint ahogy a manapság divatosabb sorozatban általában. Itt is minden nagyon egyben van, az esetlegesebb lassabb, érzelgősebb eseményeknek súlya, jelentősége van – s bízhatunk benne, hogy hamarosan kaszabolás váltja. Néhány egészen kiváló kép pedig végleg beleég az emlékezetünkbe: az Atlantába lovon érkező Rick, a parkban csúszó, hiányzó alsótestű zombi, a lógó véres bilincs, a tanktól felfelé távolodó kamera, de talán önmagában az egész apokalipszis is…

A DVD egészen kiváló. Kép, hang csillagos ötös, s bőséges extratartalom van rajt. Azt nem tudom, hazánkban megjelenik-e valaha, de nekem ez így is baromi jó vétel volt. Ha lesz itthon, gondolkodás nélkül kosárba!!!
0
2012. január 11., szerda 20:06
Életrevalók:Egy film, aminek a végén tényleg sajnáltam, hogy egyetlen barátom sincs ezen a világon.Olyan piszok magányosnak éreztem magam ott a félig megtelt moziteremben, hogy arra nincsenek szavak.
Egyébként szenzációs, csak olyan hiányosságaimra világít rá, hogy rossz a végén kimenni az utcára.Ezt éreztem korábban a Fifti-fifti-nél is, hogy egy hibásan összerakott ember vagyok.Mert ugye adva van két súlyos helyzet humorosan megközelítve, amiket minden pillanattal csak egyre jobban imádok, de saját magamat nem tudom bennük elhelyezni.Ki vagyok én? Mit is kéne tanulnom ebből? kérdésekre tudok válaszolni, de továbbra sem szeretek tükörbe nézni.Hatalmas élmény, könnyfakasztó jelenetekkel, és itt most nem csak a érzelmes pillanatokra kell gondolni.Özönlenek az apró poénok, én pedig nem tudok kikerülni a film hatása alól.(Mondjuk ezen nem kéne meglepődnöm pár órával a megtekintés után.dvdextra rövid ajánlóját nem vettem elég komolyan...most elvileg módosítanom kéne a listámat:).
Tényleg mindenkinek javaslom, a feliratból hiányzó betűk ellenére is, hogy moziban nézze meg ezt a csodát!

(Sherlock Holmes 2. - Árnyjáték:Hiányzott már nekem a cool "nyomozó".
Nagyjából mindent megkaptam, amire számítottam.Talán csak egy kicsit fenyegetőbb fő gonosz kellett volna bele, de panaszkodásnak itt helye nincs!Szinte tökéletes popcorn film.Jöhet a következő rész!:)
0
2011. december 30., péntek 10:35
Isten nem ver Bobbal

Hatalmas film! Igazán kiadhatnák!!!
0
2011. december 30., péntek 0:29
Ezt a részt ebből a fantasztikus sorozatból.
0
2011. december 28., szerda 1:04
PÁL ADRIENN

Jó sokat vártam erre a filmre. Mondhatni éveket. Különböző jogi és pénzügyi problémák miatt eleve nagyon elhúzódott a premierje, amikor pedig végre elkezdték játszani a mozik, akkor úgy alakult, hogy nem jutottam el olyan helyre, ahol vetítették volna. Aztán szerencsére kiadták DVD-n. Egyelőre nem nálunk, de a lényeg, hogy megjelent. A sok várakozás után viszont már félve ültem le megnézni, attól tartva, hogy csalódni fogok. Nem így történt. Pál Adrienn a maga több, mint két órájával egyszerűen beszippantott! :) Ezen én magam is meglepődtem. A film tárgyi síkon játszódó története/cselekménye meglehetősen egyszerű: Piroska, a súlyosan elhízott ápolónő, belefásulva a kórház elfekvő osztályán végzett lélekpróbáló munkájába és sivár, eseménytelen életébe, egy munkahelyi történés hatására egy nap útra kel, hogy megtalálja sok-sok évvel azelőtt szem elől tévesztett gyermekkori jó barátját, Pál Adriennt. Az út alatt gyermekkorának több meghatározó, illetve kevésbé meghatározó szereplőjével találkozik, akik titokzatos módon mind másként emlékeznek a keresett barátra. Az utazás néhol meseszerű, néhol szürreális, mindenesetre szöges ellentétben áll az elfekvő kegyetlenül és kijózanítóan realisztikus világával. A film lényegében ennek a keresésnek a története, mégis sokkal több annál. Korábban olvastam valahol, hogy a rendező, Kocsis Ágnes szerint a film egy belső road movie. Nagyon találó megfogalmazás! Piroska a film elején Pál Adriennt indul megkeresni, de közben megtalálja önmagát vagy legalábbis önmagának apró darabjait, melyekből akár az egész életét újjáépíthetné. Kocsis Ágnes szerencsére hű maradt önmagához és a Friss Levegőben már megszokott hosszú snittekkel dolgozva, alaposan elidőzött még a legapróbb részleteken is. A Piroskát játszó amatőr színész, Gábor Éva remekül teljesít, játéka csak néhol hatott bizonytalannak. Apróbb szerepekben feltűnt még a szívemnek oly kedves Pokorny Lia (Beugró, SZÓSZ?!) és Thuróczy Szabolcs (Pánik, Valami Amerika 2.) is, akik egyébként jelenleg az HBO Társas Játékában játszanak együtt.

10/9.
0
2011. december 27., kedd 23:22
Pár film lement a napokban, rövid értékelés:

Jingle All the Way (Hull a pelyhes)

Mivel végre sikerült beszerezni a kormányzó úr eme karácsonyi remekét, átvette az ünnepi film helyét Kevintől! :)
Remek kiadás, remek film!
10/9

Rise of the Planet of the Apes (Majmok bolygója: Lázadás)

Ettől a filmtől tartottam. Nagyon szeretem az eredtit, Burton műve viszont nem fogott meg. Ez a film viszont minden hibája (logikai bakijai, néhol túlzott banalitása) ellenére működött nálam. Szórakoztató, látványos - mást nem is vártam tőle, ezt viszont maximálisan megkaptam!
10/7

The Thing (A dolog - 2011)

A másik film, amitől tartottam. :) Igazából nem kellett volna. Jó kis szórakozás, persze az eredeti nyomába nem ér, ennek ellenére szívesen újranézném!
10/7,5

Super 8

No erről hallottam jót és rosszat. A sztori nagyon érdekesnek tűnt, egyébként is imádom a gyerekszereplős filmeket. Szintén nem csalódtam, bár a vége annyira nem tetszett. Az év egyik kellemes megleptése számomra, de nem lesz belőle klasszikus, vagy korszakos alkotás, ez tuti!
10/8

Rövid voltam, tudom, de igazából ezek csak olyan egymondatos benyomások, nem  akartam mélyebb elemzésekbe belefolyni! Azt majd az adott filmek topicjában, ha épp úgy lesz kedvem! :)

0
2011. december 27., kedd 22:05
American Horror Story

Az agyam eldobom! Akkora ez a sorozat, hogy csak na!!
Már a fent látható plakát is sejteti, hogy itt bizony nem szokványos dolgok következnek.

Meglepetésre az alapszituáció ásításig unalmas és ismert: egy család új városba, új házba költözik, hogy romokban heverő életüket újrakezdhessék, ámde a majd száz éve épült házban ki-be járkálnak a szellemek. Kész. Pont. Ennél többet nem árulok el. Ez így nem túl izgalmas, láttunk már ilyet...hát NEM! Ilyet, még biztosan nem! Nem tudom, mit szedtek az írók, de valami brutálisan nagyot alkottak. Ne várjunk hatásvadász ijesztgetéseket és hosszú, fekete hajú szellemlánykákat, az AHS ennél sokkal többet nyújt.
A TV lehetőséget ad a készítőknek, hogy ne másfél órába sűrítsék bele fantazmagóriájukat, hanem 12x45 percben fejtsék ki remek színészek közreműködésével ( Jessica Lange, Dylan McDermott és Connie Britton nagyszerűek ) a történetet, és az American Horror Story totálisan kihasználja mind a durván 550 percét. Remekül megírt párbeszédek, remekül vezetett és felépített, karakterközpontú sztori, különös, síron túli hangulat.
Remélem, itthon is hozzáférhetővé válik a széria.

Groteszk, beteges, nyugtalanító, zseniális.

Ráadásként íme a sorozat főcíme. A hideg kiráz a zenétől...

0
2011. december 26., hétfő 15:15
Most néztem meg A fiúk nem sírnak című filmet BD-n.

Kritikát inkább nem írok most róla, mert nemigen tudom még hová tenni. Az itteni írások alapján egy katartikus, mély filmélményre számítottam, de ezt valahogy nem kaptam meg. A feleségem kifejezetten úgy nyilatkozott, hogy ez egy fos, és adjam el.

A BD képminősége mindenesetre pazar, a filmet meg még emésztenem kell. Az biztos, hogy míg a Millió dolláros bébi elsőre megfogott mindkettőnket, ez egy teljesen más fajsúlyú mozi.
Vicces gyerek vagy Sully, ezt díjazom. Téged nyírlak ki utolsónak.
0
2011. december 25., vasárnap 14:40
Most indítom el a Gyűrű Szövetségének bővített változatát. Ha szünetekkel nem végzek hajnali 2-ig akkor holnap fejezem be. :))
0
2011. december 25., vasárnap 1:17
Batman visszatér
Egyike azoknak a filmeknek, amiket a legtöbbször láttam életemben. Meglehetősen furcsa belegondolni, hogy jövő évben immár 20 éves lesz ez a film! :D
0
2011. december 24., szombat 22:37
mit..mit..Csillagport..végre értelmes film megy karácsonykor a magyar tévében:)
0
2011. december 24., szombat 21:58
Érdemes rögtön 10:21-hez tekerni.
0
2011. december 20., kedd 19:34
Imádom ezt a filmet!
0
2011. december 20., kedd 13:41
A lázkezdemény okozta kábaságom ellenére megpróbálom magam rávenni egy "moziajánlóra". :)
0
2011. december 20., kedd 12:54
És az egész "el tudtam engedni, mert fontos nekem" maszlag a vigyorgással is csak az ő coolságát erősíti.Bármennyire tökéletes ehhez a szerephez Tom Cruise, nehezen viselem el őt.
+Utálom az ilyen összeülős erőltetett haverkodást, ezért biztos rosszabbnak láttam ezt a pár percet, mint amilyen valójában volt.:)

Neked tetszett a film?
(Írtad valahol, hogy hétfőn megnézed.)
0
2011. december 20., kedd 12:48
Ebben igazad van, nekem mégis az volt az érzésem, hogy a többiek csak őt ajnározták.
0
2011. december 20., kedd 9:02
Hümm. Ennél a beszélgetésnél konkrétan elhangzik Hunt szájából, hogy "az egyetlen, ami mindvégig működött, az a csapat". Nekem leginkább a csapatmunka megbecsüléséről szóltak ezek a percek.
0
2011. december 20., kedd 2:12
Adott egy szélhámosból lett bűnügyi szakértő, akinek családját egy sorozatgyilkos mészárolta le. A férfi igazi klinikai eset, kettős énje van. Egyrészt egy fájdalmát jó mélyre rejtő, belül borzasztóan szenvedő lélek, másrészt egy a felszínen könnyednek tűnő, szórakozott, csibész.

Na most, történetünk főszereplője egy ügy kapcsán gyilkossági kísérlet szenvedő alanyává válik, amitől az emlékezőképessége részben korlátozottá válik. Jóval korábbi önmaga lesz úrrá rajta, az emberektől pénzt kicsaló médium dominál benne. Nem emlékszik semmire a traumájával kapcsolatosan, sem az azutáni időkre, így a vele nyomozó többiekről sincs emléke, nem tudja, kik ők. Nem is nagyon akar velük lenni, persze azért a korábban megszerzett adottságai révén így is hasznára tud lenni az aktuális ügynek, de igazából be van zsongva. Hogy mitől? Úgy néz ki, hogy összejön egy fiatal lánnyal, akivel talán sikerülhetne valami komolyabb dolog is.

Itt jön be a képbe a morális kérdés/kérdések, hogy vajon a környezetének mennyire van joga mindezt befolyásolni? Hagyni kellene őt eltűnni, s majd ha esetleg napok, hónapok, évek múlva visszatér minden emléke, akkor úgy is jelentkezni fog? De mi van, ha mégsem? A már eddig is sokat szenvedő embert hagyni kellene a blokkolt tehertől megszabadulva boldognak meghagyni, vagy ez mind csak egyéni szocprobléma, és egyedül a testület boldogulása számít? Mi lesz a csapattal, akik rendszeresen az ő zsenijének köszönhetik a jó százalékkal végzett nyomozói munkát? Meddig mehet el ez ügyben bárki is? S főleg: visszafordítható e bármivel is ez a memóriazavar?

Csomó érdekes kérdés, melyre választ fogunk kapni A mentalista 4. évadának 10. részében.
most posts by TM
0
2011. december 16., péntek 21:54
:)
A seggnyalásra értettem ezt, nem valami  tchabee által elítélendő buzulásra.Nem én gondolom így, hanem Tom Cruise.Saját magát fényezi a filmben.Leültek beszélgetni arról, hogy ő mekkora császár..nagyjából ilyennek láttam az utolsó perceket.
0
2011. december 16., péntek 21:25
"Ethan Hunt nyalni való kis feneke"
na itt kimondhatatlanul elbizonytalanodtam, hogy olvassam-e tovább.:)
0
2011. december 16., péntek 21:08
Mission: Impossible - Fantom protokoll:Az év végi szavazós játékban még akár a legjobb 15-be is kerülhet ez a mozi nálam.Hiába a sok dicsérő kritika, nem számítottam arra, hogy ennyire tetszeni fog.
De...
Azt hittem a 3.rész végén látható fogpaszta reklámos befejezést nem lehet überelni.Most bebizonyították, hogy Ethan Hunt nyalni való kis feneke még képes a növekedésre.Majdnem akkorára nőtt, hogy leverte azt a bizonyos lécet.

Szerencsére Simon Pegg szófosása és Léa Seydoux néhány perces jelenléte annyira feldobták a délutánomat, hogy mindent elnézek a többieknek.
Meg egyébként is öröm volt látni, hogy a legutóbbi történethez sikerült zökkenőmentesen kapcsolódni, és még az idő múlása sem látszik igazán a főhősön.
Ellenségnek is megfelelő színészt választottak, az már kisebb gondnak tűnik, hogy milyen agyalágyult módon takarítják el az írók az útból.
Jane és Brandt(kötelező dögös csajt + hitetlenkedő "kemény" fiú) nem sok vizet zavarnak, hozzák, amit kell.Mindkettejüknek van egy kis mellékszála, de nagyjából ők a könnyen helyettesíthető egysíkú karakterek a filmben.
Az összes elsőre butaságnak tűnő esemény megbocsátható, mert ezres fordulatszámon pörög a film.Ráadásul a meggyűlölt fő dallamot újból kedvem volt dúdolni(persze csak, amikor kiértem az épületből:).
Megnyugtató volt látni, hogy ezt rendesen odatették a készítők, maximálisan megérte az árát...Tényleg az unalomig ismert az összes fordulat, mégis veszett jó volt a fotelból nézni ezt a futóversenyt(még akkor is, ha éppen nem láttam belőle semmit:). Irányamozibabe!
0
2011. december 13., kedd 21:53
Ron még most is négyesével-ötösével fogyasztja a hölgyeket (akiknek mindez a Paradicsom Paradicsoma), úgyhogy nem hiszem, hogy túlságosan nosztalgiázna, nincs rá ideje se szüksége. :)
most posts by TM
0