The Walking Dead
Ez nagyon kemény… de egyben nagyon jó volt. Álmomban sem gondoltam volna, hogy egy TV sorozatban ilyen is láthatok: Romero legjobb hagyományai nyomán, néha még a Mesteren is túltevő brutalitású filmet.
Igazából az egész egy nagy, négy és fél órás zombi film. A fentebb említett Romero mellett egyértelműen a 28 nappal/később hatásai a legerősebbek, no meg természetesen Frank Darabont karakterábrázolási módja. A történet vezetése, a figurák bemutatása, a bonyodalmak egy kiváló forgatókönyvű sorozatra emlékeztetnek, míg a zombis jelenetek képsorai simán megállnák helyüket bármely mozis zombi filmben. Jómagam nem sok konkrétumot tudtam erről az egészről, igazából maga az élőhalottak ténye illetve Frank Darabont közreműködése csábított a megnézésre, de nagyon jól jártam. Ráadásul, most, hogy megnéztem az extrákat is, jóval okosabb vagyok a témában.
A sorozat egy képregényadaptáció, Robert Kirkman azonos című comic-jának megfilmesítése. Ez esetben ezt szó szerint kell érteni, hisz a színészek megjelenésükben is tökéletesen visszaadják a rajzolt figurák formáit, a történet meg pedig hűen követi (néhány bővítéssel együtt) a képregényt. Ugyanakkor itt kell megjegyezni, hogy a jópofa, szakállas fiatal író/rajzoló végig a stábbal volt a forgatáson, egyfajta őrangyalként művének vászonra vitelében. Ami így egyben storyboardként is funkcionált…Az alkotó/kitaláló Darabont neve, tudása volt a biztosíték a minőségi anyag elkészítéséhez – még ha csak az első részt is rendezte ő - horror mániája pedig a szíve az anyagban. De velük dolgozott az a maszkmester Gregory Nicoreto is, akinek filmográfiája többek közt jó néhány Romero filmet is tartalmaz… Minden klappolt a sikerhez, s meglepő módon az ABC sem korlátozta a készítőket. Sőt, a megszokott pilot helyett rögtön hat részt be is rendelt a sorozatból – ebből lett az első évad, ezt tarthatjuk most a kezünkben..
Korlátok azok tényleg nincsenek. Ahogy kezdődik, az már brutális: premier plánban fejbe lőnek egy 10 éves zombi kislányt. Kemény. Nem kevésbé a folytatás is: Rick balesete utáni ébredése a kórházban, a zombi apokalipszis következményei, az ezekbe beilleszkedés eszméletlenül durván és hatásosan van ábrázolva. A sétáló halottak megjelenítése önmagában is már kiváló, de elpusztításuk meg egyenesen elsőrangú.. Már azoknak, akik bírják az ilyet. Az akciójelenetek végig a sorozatban iszonyat brutálok, de az álcázós rész, mikor kimennek a holtak közé – nos, az vitt mindent. Máskor ezt még moziba sem biztos, hogy engedték volna, nemhogy TV-be…Sokkoló, qrva jó jelenetek horrorfilm rajongóknak…
Ugyanakkor ez jóval több is, mint egy horrorfilm. Darabont nem lenne Darabont, ha nem ábrázolná a holtak mellett az emberi lélek mélységeit is. A kilátástalanság és kétségbeesés miatti torzulások, a végtelen feszültség, ami ebben a helyzetben az emberekben felgyülemlik, mozgatják a sorozatot. Vagyis inkább váltják a zombis- akciós részt. Igazi drámák, sokszor sajnálatos eseményekkel, néha humorral feloldva a kézzel tapintható feszültséget. Remek rendezés – pláne egy kétdimenziós műfaj vászonra vitele tükrében.
A rendezők meg az író persze önmagában nem lennének elég a sikerhez. Ehhez kellettek a színészek, a háttér/díszlet, a smink is. A casting kiváló, először kicsit nehezen szoktam meg Rick karakterét, de aztán Andrew Lincoln belopta magát a szívembe. Sarah feltűnése a Szökésből külön öröm volt, de a többiek is kiváló figurák, kiváló színészek által. Shane, a Dixon fiúk, Andrea és Glenn mind-mind remek alakítás. A díszlet, a kameramozgás, a háttér teljesen mozi élmény – mint ahogy a manapság divatosabb sorozatban általában. Itt is minden nagyon egyben van, az esetlegesebb lassabb, érzelgősebb eseményeknek súlya, jelentősége van – s bízhatunk benne, hogy hamarosan kaszabolás váltja. Néhány egészen kiváló kép pedig végleg beleég az emlékezetünkbe: az Atlantába lovon érkező Rick, a parkban csúszó, hiányzó alsótestű zombi, a lógó véres bilincs, a tanktól felfelé távolodó kamera, de talán önmagában az egész apokalipszis is…
A DVD egészen kiváló. Kép, hang csillagos ötös, s bőséges extratartalom van rajt. Azt nem tudom, hazánkban megjelenik-e valaha, de nekem ez így is baromi jó vétel volt. Ha lesz itthon, gondolkodás nélkül kosárba!!!