Creep, avagy Borzongás - Hajsza a metróban

Hajlamos vagyok rá, hogy ha egy-egy színész vagy rendező igazán belevési valamelyik produkciójával magát a fejembe, akkor feltérképezem korábbi filmjeiket is, hátha azokban is kincsre lelek... A Creep esetében a kapcsolat Christopher Smith és a Triangle volt, és bár azt már az előzetes ismertetők alapján tudtam, hogy ez nem lesz akkora hullámvasút, mint "elődje", de most egy metróval is kiegyeztem.
Jó döntés volt. Az igazi horror és az igazi borzongás nekem még mindig az, ahogy magányos figurák egy szál fényforrással keresik az útjukat, a fényt az alagútjuk végén, ami a túlélésüket jelentheti. Valahogy ezekben érzek több munkát és több energiát, több ötletet, mert egy maroknyi szereplőt kell úgy mozgatni egy szűk térben, hogy az változatosságával tartósan lekösse és feszültséggel töltse el a nézőt, és ez kívánja szerintem az igazi kreativitást. Ott van például a helyszín: a Creep egy metróállomásról indul, de egy olyan történelmi városnak, mint London, a rengetegféle, egymásba fonódó föld alatti objektuma jó lehetőség, hogy a néző ne vagy csak ritkán érezze, hogy ugyanazt látja (mint amin például a Katabombák megbukott nálam), és ez a film erre ügyesen rá is játszik.
Ezen felül annyit mondhatok, hogy a filmben a legtöbb dolog a helyén van, egy-két helyen zavaróak voltak a sablonok, máshol meg a történések túl extrém fordulatai zavartak, de tetszett. A szereplők hihetőek, a főszereplő szőke csaj képes valós rettegést produkálni, a "valódi" főszereplő pedig groteszk, kifacsart mozdulataival tudott meglepni.
Azon már annyira nem lepődtem meg, hogy ez is megjelent Magyarországon, csak éppen az Intersonicnál és vagy 6 éve, tehát nem csoda, hogy kimaradt a látóteremből. Azért ha más lát belőle valamelyik lomtalanításnál, ne borzadjon el tőle; klasszikus nem lesz/lett, de egy jó borzongásra megteszi.
78%