Exam

Nyolc jelölt érkezik egy álláspályázat utolsó vizsgájára. A jelölteket egy fegyveres őr egy-egy asztalhoz ülteti, amin egy papírlap van egy azonosítószámmal és egy ceruza. A felügyelő elmondja, hogy a kiválasztás utolsó szakaszában mindössze egy kérdés van és arra egy válasz, ennek megválaszolására 80 percük van, és közben három szabályra kell tekintettel lenniük:
- aki beszélni próbál a felügyelővel vagy az őrrel, azt kizárják;
- aki tönkreteszi a papírját, akár véletlenül vagy szándékosan, azt kizárják;
- aki elhagyja a termet bármilyen okból, azt kizárják;
A felügyelő ezután még lefutja a tiszteletköröket, majd magára hagyja a jelölteket. Óra indul.
A filmben szerencsére sokkal több kérdés van, mint az az egy. Nagyon szeretem azokat a filmeket, ahol egy szűk térbe vannak emberek bezárva, akikről kezdetben nem vagy csak alig tud a néző valamit, és gyakorlatilag csak az ő interakcióikból derülnek ki a dolgok. Ilyen volt mondjuk az Emlékezetkiesés, általában a Fűrészek is erre épülnek, de az Examra talán a Grönholm-módszer emlékeztetett a legjobban (elvégre ott is egy állásinterjún vettek részt a szereplők). Szép sorban megtudja a néző, hogy kik is ezek a jelöltek, mire pályáznak egyáltalán, milyen cégről van szó, milyen társadalmi környezetben teszik mindezt, és így tovább. Így lassan arra is rájönnek, hogy a felügyelő minden szavának jelentősége van; azoknak is, amiket kimondott, és azoknak is, amiket nem...
A folyamatos vizsgadrukk és a halmozódó rejtélyek miatt a hangulat nagyon a helyén van, a színészek és a stáb mindent kihoznak a történetből és a körülményekből, amit csak lehet. Egyedül a befejezés hibádzott nekem egy egészen picit, de attól ez a Vizsga még nekem simán megéri a jelest.
88%