Bármennyire is rühellem azokat a nézeteket, amelyek kerek perec tagadják a holokausztot és holmi SS-tiszt vallomását lobogtatják bizonyítékként (amennyire a lobogtatásra nézetek egyáltalán képesek), sajnos egyet kell értenem Pinkhell-lel. Ha a szólásszabadságot valamennyire komolyan gondoljuk, akkor bizony ebbe az is beletartozik, hogy a másik is (mondjon bármilyen oltári nagy ökörséget) elmondhatja a véleményét.
Többen az érvelés hiányát róják fel azoknak, akik gondolkodás nélkül a pokolba küldik a neonácikat. Hát én nem tudom, miféle érveket kellene itt hangsúlyozni. Azon újnyilas palántáknak, akik történelemóra helyett a helyi kocsmában a kitudjamilyen ojságból szerezték be ide vonatkozó "ismereteiket", csak azt lehet tanácsolni, hogy tanuljanak még kicsinyt, olvasgassanak más opuszokat is, ne csak a Mein Kampfot (pl. Tadeusz Borowski "Kővilág"; Jean Améry "Túl bűnön és bűnhődésen"; Primo Levi "Akik odavesztek és akik megmenekültek" című művét).
Azokkal pedig, akik a tények ismeretében állítják, hogy nem volt gyalázatos népirtás a II. világháborúban, nincs mit vitatkozni; miféle érvekkel magyarázod meg az illetőnek, hogy a Föld gömbölyű, ha a műholdas képekre csak legyint, és Ptolemaioszra hivatkozik. Magam is szívesen vitatkozom, érvelek is ha nagyon muszáj, de evidens dolgokról mi értelme?
Az ilyen nézetek ellen szerintem csak úgy lehet felvenni a harcot, ha felállunk az asztaltól, ha hangoztatói helyet foglalnak. Hamar rá fognak jönni, hogy milyen kevesen vannak, milyen unalmas a társaságuk és milyen arcpirító a viselkedésük.
Sajnos, field, a szólásszabadság és a szabadosság közötti határvonal meghúzása nagyon nehéz, és különben is, ki légyen erre hivatott? Az Xpress - szerintem helyesen - nem vállalkozik a cenzor szerepére.
Amúgy nem az a baj, hogy bekarlendítenek ide különös nézeteket valló egyének, hanem, az hogy e helyt mégis csak egy filmről kellene vitatkoznunk, azzal a hallgatólagos egyetértéssel, hogy a holokausztot nem élénk fantáziájú, "karvalyorrú" mesemondók találták ki, hanem itt történt, velünk történt a szörnyűség, a mi emberségünkön (is) csorba esett akkor.