A Moziajánló topikban felmerült, hogy milyen megindító, csatába hívó szónoklatokat hallhattunk már vásznon innen és túl, gondoltam idéznék is párat.
Robin Hood
"Kelj fel és emelkedj, míg a bárányokból oroszlánok nem lesznek"
Théoden király (A Két Torony)
"Hol a ló és a lovasa? A kürt, amely úgy harsogott? Elmúltak, mint eső a hegyen. Mint szél a mező felett. A napok nyugaton buktak alá, és a dombok mögött a sötétségbe vesztek. Hogyan jutottunk idáig?
...Pörölykezű Helm kürtje szól majd a szurdokban, még egyszer utoljára. Eljött az óra, hogy együtt rántsunk kardot. Rejtett erő, éledj! Haragra fel! Harcra a vörös hajnalon! Föl, éorlfiak!"
(A Király visszatér)
"Előre! Ne féljétek a sötétséget! Előre Théoden lovasai! Törjenek a dárdák! Hasadjanak a pajzsok! A kard napja, a vér napja jő, mire felkel a nap!"
Aragorn (A Király visszatér):
"Gondor fiai s Rohanéi! Testvéreim! A szemetekben azt a félelmet látom, mi engem is környékez. Eljöhet a nap, mikor a bátorság elhagy minket, mikor felbontjuk szövetségünket, de ez nem az a nap. A farkasok órájának, mikor az Emberek Kora széthullik, még nem jött el az ideje. Mert ma harcolunk! Mindazért, mi kedves nektek e földön, küzdjetek meg! Nyugat hős népe!"
Rettenthetetlen:
"William Wallace vagyok! És honfitársaim seregét látom a zsarnokság ellenében.
Szabad emberként jöttetek harcolni, és szabadok is vagytok! Mit tennétek szabadság nélkül? Harcoltok?
-Azok ellen? Nem.
-Ha futunk, életben maradunk.
Igen. Ha harcoltok, talán meghaltok. Fussatok, és élni fogtok. Egy ideig. És mikor végül ágyatokban meghaltok, vajon elcserélnétek-e a közben eltelt napokat
hogy egyszer, csak egyetlen egyszer, ide visszatérjetek, és odakiáltsátok ellenségeinknek, hogy életünket elvehetik, de szabadságunkat soha!"