Szia wrack!
Sajnos nem tudom mind a négy epizódot összehasonlítani, mert a 3-4-et már régen láttam, de arra emlékszem, hogy amikor azokat láttam, akkor is az 1. került ki győztesként.
Az 1. és 2. epizódot összehasonlítva, hááát bizony Cameron filmje sok ötletet khm... izé... kölcsönzött az első részből, például a befejezést (önmegsemmisítő bekapcs... versenyfutás az idővel... csúnya alien kilőve az űrbe), amitől erős fanyalgás lett úrrá rajtam. És valóban az a sok akciófilmes klisé, amiről field is említést tett, kicsit visszariasztja azokat, akik az első részt éppen a zsebkendő-harapdálós feszültség miatt kedvelték. Olyan dögunalom, amikor a kommandósok - akik között jé, minő meglepetés, van nő (a PC-ség kedvéért latin), afroamerikai, frissen diplomázott hadnagy + egy gonosz vállalati ember - kirakodnak (lám, mennyi új kütyü az első részhez képest). Annyira semmilyen az a megoldás, hogy lépten nyomon gyönyörködhetünk az alien pompás testfelépítésében, az első részben éppen az a remek önmérséklet a zseniális, ahogy a hosszú feszültségteljes percek után hirtelen megvillan valami a macska szemében, aztán néhány gyors vágás, néhány alig felismerhető furcsa testrész, majd néma csend.
Elismerem a második részben is vannak percek, amikor az ember lerágja a körmét, de mintha az első rész lényegesen eredetibb, átgondoltabb (munkásabb) lenne. Számomra az Alien a klasszikus, a többi csak jobban vagy rosszabbul sikerült rádolgozás.