Az első rész egy remek, sötét hangulatú képregény adaptáció, ami szerencsére egyáltalán nem lett gyerekes. Nagyon jó kis kalandfilm, de ugyanakkor Tim Burtonnél már megszokhattuk, hogy a szereplők lelkivilágán, annak sérültségén is nagy hangsúly van. Ezen kívül egyszerűen imádtam a sötét, füstgőzös utcákat is. A filmnek ráadásul még egy kis film noir beütése is van. Aztán ott van Nicholson, aki itt is remekül alakít, Keaton, aki szerintem is "A" Batman és nem utolsó sorban a csinos Kim Basinger.
A második rész szerintem már egy picit gyengébb. Annak örültem, hogy Burton jóval humorosabb filmet csinált, és a színészekkel sem volt semmi gond. A történet a vége felé viszont kicsit elszállt a várost elpusztító pingvinekkel, de szerintem még ez is elfogadható. Az egyetlen igazán nagy baj, hogy itt eltűntek az előbb említett sötét és füstös utcák, a korrupt rendőrök és a rosszarcú "mezei bűnözők".
A harmadik részt ki nem állhatom. Val Kilmer óriási melléfogás volt Chris O Donnellel együtt. A többi színész még rendben lenne, de a rendező (Joel Schumacher) rendesen elcseszte a filmet. Az még nem lenne baj, hogy szakított a Burton-féle sötét Gothammal, de az már igen, hogy egy papagájvárost csinált helyette. Ráadásul ez a film már borzasztóan gyerekes lett (szerintem). A párbeszédek idegesítőek, a film pedig csak egy nagyon gagyi mese.
A negyedik rész ezt a nyomvonalat követte, csak még pocsékabb eredménnyel.
Annyira fáj, hogy nem Tim Burton csinálta tovább, hogy az nem is igaz. Mit tudott volna kihozni Kétarcból vagy a negyedik részben mellékszereplővé vált Átokból. Na mindegy.
A Batman Beginset még nem láttam, de remélem színvonalasabb, mint Schumacher munkái.
Szóval: az első két rész jó, ezért csak azokat veszem meg. A szinkront én is imádom, és csak ajánlani tudom.