Keresés

5 kedvenc magyar rendezőm

2005. október 13., csütörtök 18:37
Dargay adta a világnak Kajlát, szép dolog, hogy egy kutya megemlékezik róla!
most posts by TM
0
2005. október 13., csütörtök 14:39
Fábri Zoltán, András Ferenc, Sándor Pál, Tímár Péter, Dargay Attila
0
2005. október 13., csütörtök 14:20
na jó, legyen őt:

huszárik zoltán
jancsó miklós
tarr béla
szabó istván
ternovszky béla
0
2005. október 13., csütörtök 14:18
csak ők négyen:

huszárik zoltán
jancsó miklós
tarr béla
szabó istván
0
2005. október 12., szerda 14:00
Akkor lássuk!

Sopsits Árpád  (Torzók)
Kovács András (A magyar ugaron, Bekötött szemmel)
Sára Sándor  (Tüske a köröm alatt)
Makk Károly  (Elveszett paradicsom)
Várkonyi Zoltán (A kőszívű ember fiai, Egri csillagok)
0
2005. október 12., szerda 13:43
Szabó István
Várkonyi Zoltán
Keleti Márton
Zsurzs Éva
Fábri Zoltán
0
2005. október 12., szerda 13:28
Hú, tényleg, Keleti Márton és Gothár Péter nem kihagyhatók. Lehetetlenség betartani az 5-öt. :-)
0
2005. október 12., szerda 12:14
Na jó, akkor mégegyszer:

Fábry Zoltán
Ranódy László
Várkonyi Zoltán
Szabó István
Máriássy Félix

Mivel csak 5-öt lehet, én is kihagytam Makk Károlyt, Bácskai Lauró Istvánt, Mamcserov Frigyest, András Ferencet és még sorolhatnám ... Dehát ugye a szabály az szabály. :-))
0
2005. október 12., szerda 12:07
Én már közreadtam magyar listát, azt senki nem vette észre? :-(((
TM: Ranódyt is beleírtam.
0
2005. október 12., szerda 12:04
1. Fábri Zoltán
2. Bacsó Péter
3. Mundroczó Kornél
4. Antall Nimród

Az ötödik hely még kiadó! Kedves magyar rendezők, lehet alkotni...valami jót valami kiválót
0
2005. október 12., szerda 11:37
Most nézem, még így is mennyi név kimaradt! Ranódy László, Gothár Péter, Gárdos Péter, Tarr Béla, András Ferenc, Szász János, Szőts István, Hintsch György, Palásthy György, stb.
Igazán nem mondhatni, hogy nincsenek Magyarországon remek filmrendezők!
most posts by TM
0
2005. október 12., szerda 6:00
Azt hittem, hogy a magyar rendezők közül könnyebben választok ki ötöt, de a végén többször öt lett belőle!
Nézzük az első "ligát"!

1. Szabó István

Álmodozások kora, Apa-Egy hit naplója, Szerelmesfilm, Tűzoltó utca 25., Budapesti mesék, Bizalom, Mephisto, Redl ezredes, Hanussen, Találkozás Vénusszal, Édes Emma, drága Böbe, A Napfény íze, Szembesítés, Csodálatos Júlia, Rokonok

2. Fábri Zoltán

Körhinta, Hannibál tanár úr, Két félidő a pokolban, A Pál utcai fiúk, Az ötödik pecsét, Húsz óra, Isten hozta, Őrnagy úr!, Édes Anna, 141 perc a befejezetlen mondatból, Fábián Bálint találkozása Istennel, Requiem

3. Várkonyi Zoltán

Egri csillagok, A kőszívű ember fiai, Egy magyar nábob, Kárpáthy Zoltán, Fekete gyémántok, Fotó Háber, Simon Menyhért születése, Dandin György, avagy a megcsúfolt férj, Szemtől szembe, Különös ismertetőjel, Keserű igazság

4. Keleti Márton

A tizedes meg a többiek, Hattyúdal, Civil a pályán, Janika, Mágnás Miska, Beszterce ostroma, Különös házasság, Erkel, Fel a fejjel, Tanulmány a nőkről, Butaságom története, Puskák és galambok, Fuss, hogy utolérjenek, Kiskrajcár, Esős vasárnap, Csínom Palkó, Nem ér a nevem, A csodacsatár, Dalolva szép az élet, Szerelmi álmok - Liszt

5. Jancsó Miklós

Szegénylegények, Így jöttem, Oldás és kötés, Csillagosok, katonák, Még kér a nép, Fényes szelek, Magyar rapszódia, Magánbűnök, közerkölcsök, Szerelmem, Elektra, Szörnyek évadja, Isten hátrafelé megy, Jézus Krisztus horoszkópja, Allegro Barbaro, A zsarnok szíve, avagy Boccaccio Magyarországon, Kék Duna keringő

A második ötös:

6. Bán Frigyes

Talpalatnyi föld, Rákóczi hadnagya, Szegény gazdagok, Szent Péter esernyője, Semmelweis, Felmegyek a miniszterhez, Úri muri, Háry János, Kár a benzinért, Napfény a jégen, Első fecskék, Rangon alul, A pénzcsináló

7. Makk Károly

Szerelem, Egy erkölcsös éjszaka, Macskajáték, Liliomfi, Ház a sziklák alatt, Fűre lépni szabad, Simon Menyhért születése, Elveszett paradicsom, A játékos, Mese a 12 találatról, A harminckilences dandár, Játszani kell, Mit csinált felséged 3-tól 5-ig?

8. Bacsó Péter

A tanú, Szerelmes biciklisták, Te rongyos élet!..., Ereszd el a szakállamat!, Banánhéjkeringő, Hány az óra, Vekker úr?, Sztálin menyasszonya, Zongora a levegőben, Forró vizet a kopaszra!, Megint tanú, Titánia, Titánia, avagy a dublőrök éjszakája, Hamvadó cigarettavég

9. Gertler Viktor

Az aranyember, A Noszty fiú esete Tóth Marival (1960), Állami áruház, Dollárpapa, Gázolás, Díszmagyar, A férfi mind őrült, Én és a nagyapám, És akkor a pasas...

10. Sándor Pál

Bohóc a falon, Régi idők focija, Szabadíts meg a gonosztól, Ripacsok, Herkulesfürdői emlék, Szerencsés Dániel, Szeressétek Ódor Emíliát!, Miss Arizona, Bors

Csak hogy abszolút szabálytalan legyek, itt egy harmadik kaszt:

11. Révész György

Utazás a koponyám körül, A Pendragon legenda, Akli Miklós, Egy szerelem három éjszakája, Az oroszlán ugrani készül, 2x2 néha 5, Kakukk Marci, Volt egyszer egy család, Minden kezdet nehéz, Micsoda éjszaka!

12. Székely István

Hyppolit, a lakáj, Lila ákác, Rákóczi induló, Légy jó mindhalálig, Ida regénye, Lovagias ügy, Nászút féláron, Szerelemből nősültem, Egy lány elindul, A Noszti fiú esete Tóth Marival (1938), Emmy

13. Zsurzs Éva

Abigél, A fekete város, A névtelen vár, A koppányi aga testamentuma, A törökfejes kopja, A helység kalapácsa, Sárga rózsa, Othello Gyulaházán, Só Mihály kalandjai, Csongor és Tünde, Danaida, A revizor, Férjhez menni tilos, Barbárok

14. Fejér Tamás

A Tenkes kapitánya, Tüskevár, Bogáncs, Ballagó idő, Princ, a katona, A beszélő köntös, Az öreg bánya titka, Szerelem csütörtök, Patyolat akció, Miért rosszak a magyar filmek?, Pocok, az ördögmotoros, Székács a köbön, Utánam, srácok!

15. Tímár Péter

Egészséges erotika, Moziklip, Mielőtt befejezi röptét a denevér, Hagyjátok Robinsont!, Csapd le, csacsi!, Csinibaba, 6.3, avagy játszd újra Tutti, Zimmer Feri, Vakvagányok, Le a fejjel!

Ez lenne az én maratoni listám a magyar rendezőkről!
Természetesen az első öt jelölt a mérvadó egy esetleges összesítésnél, de a többiek munkáit is nagyon szeretem, ezért muszáj volt beszélnem róluk!
most posts by TM
0
2005. október 12., szerda 0:10
Az én listám, zárójelben a személyes kedvencekkel:

Fábri Zoltán / Isten hozta őrnagy úr, Két félidő a pokolban /

Szabó István / Álmodozások kora, Apa, Szerelmesfilm /

Bán Frigyes  / Büdösvíz, Kár a benzinért, Felmegyek a miniszterhez /

Gothár Péter / Megáll az idő /

Bácskai Lauró István / Gyula vitéz télen-nyáron /
0
2005. október 11., kedd 23:09
Kapásból ők ugrottak be, és zárójelben a legemblematikusabb filmjeik.
0
2005. október 11., kedd 23:06
Makk Károly  ( Liliomfi, Szerelem )
Kovács András ( Hideg napok )
Szabó István  ( Bizalom )
Fábri Zoltán ( Körhinta, Hannibál tanár úr )
Bacsó Péter ( A tanú, Te rongyos élet )
0
2005. október 11., kedd 22:42
Sziasztok!

Téglagyári Megállónak igaza van: a legkedvesebb magyar rendezők külön blokkot is megérdemel(né)nek!
Kezdeményezem hát, az alábbi listával (nem feltétlen ebben a sorrendben):

Tarr Béla
Jancsó Miklós (megjegyezném, hogy elsősorban a hatvanas évekbeli filmjeivel)
Fábri Zoltán
Janisch Attila
Tímár Péter (akinek szerintem még a - legalábbis a régebbi - vitatható értékű filmjei is tartalmaznak annyi eredetiséget, hogy a rendezőnek helye legyen egy ilyen listán)
0