Azt hittem, hogy a magyar rendezők közül könnyebben választok ki ötöt, de a végén többször öt lett belőle!
Nézzük az első "ligát"!
1. Szabó István
Álmodozások kora, Apa-Egy hit naplója, Szerelmesfilm, Tűzoltó utca 25., Budapesti mesék, Bizalom, Mephisto, Redl ezredes, Hanussen, Találkozás Vénusszal, Édes Emma, drága Böbe, A Napfény íze, Szembesítés, Csodálatos Júlia, Rokonok
2. Fábri Zoltán
Körhinta, Hannibál tanár úr, Két félidő a pokolban, A Pál utcai fiúk, Az ötödik pecsét, Húsz óra, Isten hozta, Őrnagy úr!, Édes Anna, 141 perc a befejezetlen mondatból, Fábián Bálint találkozása Istennel, Requiem
3. Várkonyi Zoltán
Egri csillagok, A kőszívű ember fiai, Egy magyar nábob, Kárpáthy Zoltán, Fekete gyémántok, Fotó Háber, Simon Menyhért születése, Dandin György, avagy a megcsúfolt férj, Szemtől szembe, Különös ismertetőjel, Keserű igazság
4. Keleti Márton
A tizedes meg a többiek, Hattyúdal, Civil a pályán, Janika, Mágnás Miska, Beszterce ostroma, Különös házasság, Erkel, Fel a fejjel, Tanulmány a nőkről, Butaságom története, Puskák és galambok, Fuss, hogy utolérjenek, Kiskrajcár, Esős vasárnap, Csínom Palkó, Nem ér a nevem, A csodacsatár, Dalolva szép az élet, Szerelmi álmok - Liszt
5. Jancsó Miklós
Szegénylegények, Így jöttem, Oldás és kötés, Csillagosok, katonák, Még kér a nép, Fényes szelek, Magyar rapszódia, Magánbűnök, közerkölcsök, Szerelmem, Elektra, Szörnyek évadja, Isten hátrafelé megy, Jézus Krisztus horoszkópja, Allegro Barbaro, A zsarnok szíve, avagy Boccaccio Magyarországon, Kék Duna keringő
A második ötös:
6. Bán Frigyes
Talpalatnyi föld, Rákóczi hadnagya, Szegény gazdagok, Szent Péter esernyője, Semmelweis, Felmegyek a miniszterhez, Úri muri, Háry János, Kár a benzinért, Napfény a jégen, Első fecskék, Rangon alul, A pénzcsináló
7. Makk Károly
Szerelem, Egy erkölcsös éjszaka, Macskajáték, Liliomfi, Ház a sziklák alatt, Fűre lépni szabad, Simon Menyhért születése, Elveszett paradicsom, A játékos, Mese a 12 találatról, A harminckilences dandár, Játszani kell, Mit csinált felséged 3-tól 5-ig?
8. Bacsó Péter
A tanú, Szerelmes biciklisták, Te rongyos élet!..., Ereszd el a szakállamat!, Banánhéjkeringő, Hány az óra, Vekker úr?, Sztálin menyasszonya, Zongora a levegőben, Forró vizet a kopaszra!, Megint tanú, Titánia, Titánia, avagy a dublőrök éjszakája, Hamvadó cigarettavég
9. Gertler Viktor
Az aranyember, A Noszty fiú esete Tóth Marival (1960), Állami áruház, Dollárpapa, Gázolás, Díszmagyar, A férfi mind őrült, Én és a nagyapám, És akkor a pasas...
10. Sándor Pál
Bohóc a falon, Régi idők focija, Szabadíts meg a gonosztól, Ripacsok, Herkulesfürdői emlék, Szerencsés Dániel, Szeressétek Ódor Emíliát!, Miss Arizona, Bors
Csak hogy abszolút szabálytalan legyek, itt egy harmadik kaszt:
11. Révész György
Utazás a koponyám körül, A Pendragon legenda, Akli Miklós, Egy szerelem három éjszakája, Az oroszlán ugrani készül, 2x2 néha 5, Kakukk Marci, Volt egyszer egy család, Minden kezdet nehéz, Micsoda éjszaka!
12. Székely István
Hyppolit, a lakáj, Lila ákác, Rákóczi induló, Légy jó mindhalálig, Ida regénye, Lovagias ügy, Nászút féláron, Szerelemből nősültem, Egy lány elindul, A Noszti fiú esete Tóth Marival (1938), Emmy
13. Zsurzs Éva
Abigél, A fekete város, A névtelen vár, A koppányi aga testamentuma, A törökfejes kopja, A helység kalapácsa, Sárga rózsa, Othello Gyulaházán, Só Mihály kalandjai, Csongor és Tünde, Danaida, A revizor, Férjhez menni tilos, Barbárok
14. Fejér Tamás
A Tenkes kapitánya, Tüskevár, Bogáncs, Ballagó idő, Princ, a katona, A beszélő köntös, Az öreg bánya titka, Szerelem csütörtök, Patyolat akció, Miért rosszak a magyar filmek?, Pocok, az ördögmotoros, Székács a köbön, Utánam, srácok!
15. Tímár Péter
Egészséges erotika, Moziklip, Mielőtt befejezi röptét a denevér, Hagyjátok Robinsont!, Csapd le, csacsi!, Csinibaba, 6.3, avagy játszd újra Tutti, Zimmer Feri, Vakvagányok, Le a fejjel!
Ez lenne az én maratoni listám a magyar rendezőkről!
Természetesen az első öt jelölt a mérvadó egy esetleges összesítésnél, de a többiek munkáit is nagyon szeretem, ezért muszáj volt beszélnem róluk!