Keresés

Titanic - extra változat (4 DVD)

2012. április 16., hétfő 18:06
:D
nem tudom mennyire jött át, ezekszerint nem nagyon, de lényeg, hogy szakmabeliként kicsit más szemmel közelítem meg a témát mint pl te, így mások a szempontjaim is. :)
0
2012. április 16., hétfő 17:18
Bár ez nem az a topik, ahol a beszélgetésünknek folynia kellene, de amit írsz, arra azért még válaszolok. Szerintem ha már vettél jegyet egy 3D-s filmre, és be is ültél a nézőtérre, akkor már hoztál egy döntést. Közben már több döntést nem kell hozni, elég, ha végig nézed a filmet.
Képzeld el a következő jelenetet: misszionárius pózban mártogatsz egy íves macába, de közben egy kelésestályogosfekélyes homlesszre koncentrálod a gondolataidat, amitől elalél a pennád, de semmi gond, naponta löksz néhány ilyet, így csak fölényesen átszólsz a vállad fölött: Tudod bébi, döntéseket is kell hozni.
Na, ha megvan a fíling, akkor tudod, hogy most milyennek látlak én téged. :)
most posts by TM
0
2012. április 16., hétfő 16:32
Az A Night To Remember fekete-fehérben forgott annak idején, az USA és az angol BD-kiadásokról már látott napvilágot teszt is, mindegyik maximális pontszámot kapott képre-hangra. Ideje lenne koppintani valahonnan egy HD-verziót, de egyelőre nem találtam...

OFF: megkaptam a levelet, egy kis türelmedet kérem, amíg nem derül ki több a BD-verziókról. Sok mindenen múlik a csere...
0
2012. április 16., hétfő 16:30
Nincs magyar vonatkozása, viszont van egy hosszú extra a film készítéséről, de még azt se volt módom megnézni. Audiokommentár is van. A Criterion kiadásról van szó, felújított kép és hang.
0
2012. április 16., hétfő 16:21
Megkérdezhető, hogy esetleg az 1958-as filmen van magyar vonatkozás? Nekem is megvan, nem hivatalos forrásból, magyar szinkronnal ugyan, de büszkén kitenném eredeti dvd-n is a polcomra, mert nagyszerű feldolgozása a tragédiának. Amerikában már ez is, és az 1953-as film is megjelent blu-ray-en. Amúgy csak a plakát színes, a film maga fekete-fehér, tudtommal nincs is színes kópia.
0
2012. április 16., hétfő 16:03
a kék-narancssárga tv-n akkor a michael bay filmek többsége színhelyesen jelent meg  ;)
0
2012. április 16., hétfő 15:26
Én kék-sárgában láttam sokáig minden videofilmemet, mert egy olyan színes tévét örököltem, amelyen külön-külön kellett három színt állítani, de a piros szín beállítója elromlott.
0
2012. április 16., hétfő 15:24
A saját gyűjteményembe épp a napokban került a német TITANIC-film és az 1958-as verzió. Megnézni még egyiket sem volt időm, de mindkettő – korához képest – látványosnak tűnik, viszont mindkettő fekete-fehér.
0
2012. április 16., hétfő 15:01
A tragédia után semmi volt már olyan, mint régen: számos jogszabályt módosítottak, pontosítottak a hajózási törvényekben. A filmvilág viszont nem sokat várt az első reakcióra, egy hónappal a katasztrófa után már elkészült az első film, a Saved from Titanic, igaz ez csupán egy 10 perces némafilm, melynek érdekessége, hogy a főszereplő, Dorothy Gibson maga is átélte a borzalmakat.

Ezután azonban elég sokáig kerülték a témát, 1943-ban érkezett az első, nagyobb költségvetésű film, meglepő módon Németországból, de nem meglepő módon egy náci propaganda filmről van szó: természetesen a Titanic egyetlen hőse és úriembere a fedélzeten egy német férfi. Érdekes módon azonban a filmből vettek át jelenetet 1958-ban és Cameron filmjében is több, hasonló képi beállítás található. Az amerikai producerek 1953-ig vártak a katasztrófa megfilmesítésével: ekkor mutatták be a szintén Titanic c. filmet Clifton Webb, Barbara Stanwyck és Robert Wagner főszereplésével. A film főként egy szerelmi melodrámaként lett emlékezetes, melyhez csupán háttérként szolgált a hajó, Oscar-díjat is érdemelt a forgatókönyv, de történelmi hűséget ezen a filmen sem kérhetünk számon.

Walter Lord alapos nyomozás, a tanúvallomások átolvasása és még élő túlélőkkel készült interjúk után írta meg A Night to Remember c. könyvét (idehaza A Titanic pusztulása címen jelent meg, lehutóbb idén). A legnagyobb történelmi pontatlanság a hajó kettétörésének mellőzése, de ezt azért nem vette számításba, mert a hivatalos vizsgálatokat vezetők egyszerűen nem vettek róla tudomást.  Amint azt könyvében is megjegyzi, elhamarkodott ítéletet mondani arról az éjszakáról, és a túlélők illetve a nyilatkozataik alapján készült korabeli cikkek is néhol túloztak. A könyv nagy sikere után 1958-ban elkészült a film változat is, Kenneth More, Ronald Allen, David McCallum főszereplésével (de a fiatal Sean Connery is felfedezhető a filmben). A mozifilm, akárcsak a regény, nem sokat vesződik a tragédia előkészítésével, de a lehető leghitelesebben adja vissza a könyvben leírtakat és az életben maradottak beszámolóit, el is nyerte a Golden Globe-díjat a Legjobb Brit Film kategóriában. Ez a film nagyobb hangsúlyt fektetett a Californian-ra illetve a Carpathia-ra is. Az effektek a korához képest ma is tisztességesek, a készítők a lehető legtöbbet hozták ki az adott filmezési technikákból. Nem is csoda, hogy majd 40 éven át a leghitelesebb Titanic film volt.

A következő nagyobb volumenű produkció egy tévéfilm volt, mely 1979-ben készült el, S.O.S. Titanic címmel. A kritikusok nem fogadták tárt karokkal a filmet, noha olyan színészek játszottak benne, mint Ian Holm, Helen Mirren vagy David Warner (aki Cameron filmjében Lovejoy-t alakította, de 1981-ben az Időbanditák c. filmben is szerepelt, melyben szintén szerepel a Titanic). 1980-ban újra a filmvásznon tűnt fel a hajó, de ezúttal már a jelenben: a Raise the Titanic! (A Titanic kincse) Clive Cussler azonos című, 1976-ban kiadott regényéből készült. A könyv annak idején nagy siker volt, a producerek joggal gondolhatták, filmjük is nagy sikerrel kerül bemutatásra. A hidegháború idején játszodó történetben az amerikaiak egy rendkívül ritka anyag miatt nem kevesebbel próbálkoznak, mint kiemelni a Titanic roncsait, de szorosan mögöttük ott vannak már a szovjetek is. A látványon nem spóroltak semmit, főleg a víz alatti felvételek sikerültek nagyon hatásosan, de a vízből kiemelkedő hajó látványa is megdöbbentő. Erre a szerepre egy kimustrált görög óceánjárót, az Athinai-t használták, de egy igényesen elkészített, nagy modell is készült az elsüllyedt Titanic-ról, ennek a roncsai Máltán tekinthetők meg. A 40 milliós költségvetés hatalmasnak számított akkor, de sajnos sem a színészek (akik között ott van Jason Robards és Alec Guinness), sem a forgatókönyvírók nem remekeltek, így a film nagy bukás lett. Ma már nevetségesnek tűnhet az egyben levő hajó látványa, de akkor még nem tudták, hogy az kettétört. Összeségében rendkívüli ötletet láthatunk, remek látványvilággal, kár hogy a technikai megvalósítás mellett sok más értéke nem maradt.

1996-ban a Hallmark Channel bemutatta közel 3 órás Titanic filmjét. A szereplők között megtalálhatjuk Peter Gallagher-t, Barry Pepper-t, Tim Curry-t, Catherine Zeta-Jones-t és utolsó szerepében a legendás George C. Scott-ot láthatjuk, mint Smith kapitány. A szerény költségvetésű filmben gyönyörű díszletek közt elevenedik meg a Titanic első útjának története, a készítők fókuszában egy szerelmespár, egy aggodó dadus és egy tolvaj állt. A hajó kettétörése ugyan itt már szerepel, de igen szerényen ábrázolva. Nem meglepő módon, de ezt a filmet is erősen áthatja Walter Lord könyvének szelleme. Minden hibája ellenére, egy jól sikerült filmet láthatunk, de a bő egy évvel később bemutatott hollywoodi mozifilm után sok figyelem nem jutott neki.

1995-ben James Cameron, olyan sikerfilmek rendezője, mint az Aliens, Terminator 1-2, egy orosz kutatóhajó fedélzetén felkereste a Titanic roncsait, a MIR-1 és MIR-2 tengeralattjárókkal pedig le is merültek a hullámsírhoz. Az itt készült felvételeket később Cameron felhasználta a filmben, illetve díszletet is építettek a roncsok alapján. A szereposztás is igazán pazarul sikerült: a feltörekvő Leonardo DiCaprio és Kate Winslet mellett szerepet kapott a filmben Billy Zane, Frances Fisher, Kathy Bates, Bernard Hill, Victor Garber, Bill Paxton és Gloria Stuart. A produkció olyan Titanic szakértőket vonultatott fel, mint Don Lynch vagy Ken Marschall. Utóbbi páratlan festményei voltak az alapjai a film képi világának. A mexikói Baja mellett felépült studióban egy 60 millió literes medencében felépült a Titanic majdnem pontos mása, igaz fából és csak külsőleg nézett ki Titanic-nak az elsüllyeszthető díszlet. Külön stúdiókban lehetőség szerint eredeti tervek alapján, a lehető legpontosabb díszleteket építették meg, amit lehetett, az eredeti gyártóktól rendeltek meg vagy azok útmutatásával készültek el. Miután Cameron a kezdeti költségvetést túlszárnyalta, és az eredeti bemutatódátumot sem tudták tartani, sokan keltették a 20th Century Fox „halálhírét”, és sokan biztosra vették a film bukását is. Annál nagyobb volt a tévedésük: a Tokióban bemutatott film hatalmas sikert aratott, csak Amerikában 600 millió dolláros bevételre tett szert, a nemzetközi bevételeket tekintve pedig összesen 1.8 milliárd dolláros álombevételt ért el a film, 2010-ben éppen Cameron új filmje, az Avatar tudta csak felümúlni. A filmet számtalan díjjal jutalmazták, 14 Oscar-díj jelöléséből 11-et nyert el, ezzel beállította a Ben-Hur majd 40 évvel korábbi rekordját. A 100. évforduló 3D-ben felkonvertált film eddigi bevételeivel pedig a Titanic immáron a 2 millárdos bevételi határt is átlépte.
Habár a film gerincét adó szerelmi történet fikció szüleménye, a hajón kibontakozó történetben felbukkan a Titanic összes, ismert történelmi alakja. Ugyan sosem derült ki, E. J. Smith hogyan vesztette életét, több túlélő is utoljára a hídon látta a kapitányt. A Titanic zenészeinek helytállásának is emléket állít a film, bár mai napig vita tárgya, mi volt az utolsó dal, amelyet eljátszottak. Több túlélő esküdött, hogy a filmben is hallható Nearer My God To Thee csendült fel utoljára, mások szerint az Autumn vagy a Songe d’Autumne-t játszották utoljára. Olyan finom utalások is voltak a valós események, mint a taton kapaszkodó italozó férfi alakja: ő nem más volt, mint Charles Joughin, a hajó egyik pékje, aki az este folyamán elfogyasztott sok szesznek köszönhetően nem hűlt ki a vízben és sikerült mentőcsónakba kerülnie. A film világsikere ismét felhívta a hajó történetére a figyelmet: dokumentumfilmek sora készült el, a hajóról felhozott tárgyakból nyílt kiállításokon mindenütt állandó telt ház fogadta a szervezőket.

A hajó tragédiájának 100 éves évfordulújára az angol ITV által megrendelt, nemzetközi összefogással (főképp Magyarországon, a pomázi stúdióban forgatták) készült 4 részes mini-sorozat került bemutatásra, amely Julian Fellowes (Gosford Park, Downton Abbey) forgatókönyvéből készült. A Mary Doyle Kennedy, Toby Jones és Peter McDonald főszereplésével készült 4 részes művet szombaton este teljes egészében láthattuk az MTV műsorán. A főképp a karakterekre épülő sorozat látványvilága elmaradt Cameron filmjétől, sőt, talán a többi Titanic filmétől is 1958 óta. A kevés díszlet (azok sem pontos másai az eredetinek), sok dialógus miatt inkább egy kamaradrámaként gondolhatunk a sorozatra, mely akár színpadon is bemutatásra kerülhetne. Természetesen a feszültség keltés miatt nem annyira a Titanic-on utazók, már jól ismert történetére, hanem fiktív szereplőkre fókuszál a film. A nem lineáris történetvezetés miatt viszont Angliában is jócskán lecsökkent az érdeklődés és a nézettség az első rész után. A másik sorozat egyelőre úgy néz ki, csak ősszel fog bemutatásra kerülni. A főképp olasz befektetők pénzéből készült, 12 részes, Titanic: Blood and Steel c. sorozat a hajó építésének körülményeit tárja fel Chris Noth, Derek Jacobi, Kevin Zegers és Neve Campbell főszereplésével.

Ezen a képen a fekete-fehér kép az 1958-as film díszlete, mellette a Raise the Titanic! díszletét mozgatják, alattuk pedig James Cameron filmjének monumentális díszlete tárul elénk.

A katasztrófa óta eltelt 100 évben a hajó iránti lelkesedés töretlen: számtalan dokumentumfilm, kis játékfilm készült a hajóról és a rajta utazókról. Nap, mint nap tárják fel egyre alaposabban a roncsokat, lépnek elő újabb elméletekkel a Titanic vesztét okozó körülményekről és tartják életben a világ leghíresebb hajójának megindító történetét.
0
2012. április 16., hétfő 14:54
ezért javaslok minden filmszerető embernek, pontosabban mozibuzinak, ha új tv vásárlása előtt áll, hogy inkább egy projektorba ruházzon be mert adott árak mellett összehasonlíthatatlan élményt kap... én bármelyik pillanatban inkább választok egy 720p-s projektort mint full hd lapostévét mozira...
0
2012. április 16., hétfő 14:51
:)
De nekem pont így kell filmeket néznem, hogy pl le-fel kapkodom a szemüveget hogy aztán döntéseket hozhassak... Értem én, hogy számodra a 3D mit jelent, de a másik oldalról döntéseket is kell hozni...
0
2012. április 16., hétfő 14:32
Én az összes lemezen meglévő filmemet szívesen újranézném nagy vásznon!
most posts by TM
0
2012. április 16., hétfő 14:30
Nekem se jutna eszembe közben levenni a szemüveget, úgyhogy én se igazán értem, miért vette le, lerombolta a filmélményt.

Én azért szívesen megnézném mezei 2D-ben is a filmet, nagy vásznon :) De ne legyek telhetetlen, mi? :)
0
2012. április 16., hétfő 14:29
Egyszer hallottam ilyesmiről :) Anyukám is tévében látta fekete-fehérben, aztán megmutattam neki a 4 lemezes változatot, állát kereste :)
0
2012. április 16., hétfő 14:06
:)))

Amikor az első tévéműsorokat rögzítettem videóra, akkor egy fekete-fehér Junoszty tévével volt összekötve a magnó. Utána örököltem egy színes Oriont, és komolyan meglepődtem, hogy minden addig felvett műsort színesben láthatok. :)
most posts by TM
0
2012. április 16., hétfő 13:59
Aki annak idején fekete-fehérben látta az ELFÚJTA A SZÉL-t, az jól megszívta, mert azt a filmet eleve színesben (Technicolor) forgatták.

Persze láthatta fekete-fehér tévén is, de ha neki az a nagyobb élmény a színes, eredeti verzió helyett, akkor lelke rajta... :))
0
2012. április 16., hétfő 13:56
Amúgy az téves gondolat, hogy azért nem megy x városokban a Titanic, mert a "gonosz" 3D-s technológia miatt több helyen megoldhatatlan a vetítés, egész egyszerűen arról van szó, hogy maga a film már lerágott csont (persze ez nem az én véleményem :) ), és épp a térhatás csinálhat hozzá mégis kedvet. Speciel a mi mozinkban van 3D-s terem, de a tulaj nem kért kópiát a filmből, épp a fentiek miatt, így nekem is marad a zarándoklás. Ami nem is baj, így legalább még nosztalgikusabb lesz a dolog, hiszen a kilencvenes években is így láthattam a Titanicot.
most posts by TM
0
2012. április 16., hétfő 13:45
Itt nem a konvertálás a meg nem értett dolog, hanem az, hogy, valami két dimenzióban x méternek látszik a vásznon, viszont térhatásban ez módosul. Csakhogy ez a különbség akkor látszódik, mikor az ember egymás mellé tudja tenni a két dolgot, azaz, ha egy térhatású film nézésekor leveszi a szemüvegét.
Egyébként pont az ilyen különbözőség miatt érdemes közelebb ülni a vászonhoz, amikor térhatású filmet néz valaki. S ha már közelebb ült, úgy, hogy a teljes látóterét betölti a térhatású kép, és akkor veszi le a szemüveget, akkor meglátja, hogy milyen batár nagy a Titanic - hogy visszakössem a beszéd fonalát a vonatkozó topikra. :)
most posts by TM
0
2012. április 16., hétfő 13:22
Szerintem ezen kár vitázni. Ugyan nem láttam még konvertált 3D-s filmet, az egyetlen 3D-s élményem az Avatar eddig, de azt én is tudom, hogy egy konvertált film sosem lesz olyan élmény, mint egy olyan, amit eleve 3D-re forgattak. Jövőre jön másik vesszőparipám, a Jurassic Park 3D-s változata, biztos nagy élmény lesz, de tudom jó előre: nem Avatar szintű lesz a térhatás, és ezt el is kell fogadni.

Biztos van olyan, aki annak idején fekete-fehérben látta az Elfújta a szél-t, majd később színesben, de még mindig a ff kép nyújtja neki a nagyobb élményt. Az a jó, ha van miből választani, ezt sajnálom, hogy a Titanic-nál nem adatik meg, mert ha lenne 2D-s kópia, akkor a helyi moziban biztos leadnák. Na mindegy, a lényeg, hogy ne vitázzatok ezen, valakinek így, valakinek úgy nyújtja a legteljesebb filmélményt a Titanic. Nekem speciel úgy, hogy árgus szemekkel figyelem a legapróbb részleteket, de majd erről később essen szó, amint most befejeztem a frissen vásárolt IMAX Titanica-t, jön a "cikkem" a Titanic utóéletéről.
0
2012. április 16., hétfő 13:16
Több, Nolannél nagyobb kaliberű filmes pedig 3D-s filmeket gyárt, úgyhogy ez nagyjából sennit nem jelent.
Egyébként pedig marha egyszerű a "problémádat" orvosolni, egyszerűenfogadj szót, amikor azt írják ki a film előtt, hogy vedd fel a szemüveget, és csak akkor vedd le megint, amikor vége van a filmnek. Ha így cselekszel, akkor igazán beleélheted magad a 3D-be, de ha folyton fel-le kapkodod a szemüveget, hogy megnézd, hogy mekkora a hajó így és mekkora úgy, akkor a nagy hasonlítgatósdiban a fürdővízzel kiöntöd a gyereket is. Egyébként aki rövidlátó, annak is "elviszi" a teret valamennyire a szemüveg, csak mivel szemüveg nélkül hasra esne, ezért nem nézegetgeti, hogy a homályos valami közelebb van-e vagy sem, inkább élvezi, hogy remekül láthat.
most posts by TM
0
2012. április 16., hétfő 12:27
neked lehet nem, de nekem igen, hogy hasonlóan gondolkodok valamiről mint egy Nolan kailberű filmes.
0
2012. április 16., hétfő 6:11
Ez nem sokat jelent.
most posts by TM
0
2012. április 16., hétfő 0:02
Én drukkolok, hogy a 3D külön lemezen legyen a normál változattól. Viszont azt nagyon remélem, hogy végre ismét egyben lesz a film, nem két darabban. Bár az öt lemez nem ezt tükrözi sajnos, de ha extrákkal jócskán megpakolják, amire elég nagy az esély (plusz a Digital Copy is külön lemezen kap helyet), akkor talán van remény. De mivel hivatalos bejelentés Cameron-tól és/vagy a stúdióktól még nincs, ez csak előzetes terv...

Engem most jobban izgat az a soundtrack-kiadás, ami nemrég látott napvilágot. 4 lemez, a két Horner-féle album remaszterelt kiadása, a harmadikon a filmben is közreműködött zenekar felvételei, az utolsó lemezen a Titanic korabeli zenékkel. Idehaza még nem láttam, de kint kapható. Nekem csak a legelső filmzene van meg, de már eléggé leharcolt állapotban, ideje lenne makulátlanra cserélni.

Na meg ideje eladósorba bocsátani a 4 DVD-s kiadást, amíg van piaci értéke...
0
2012. április 15., vasárnap 23:56
korábban írtam a titanic 3d kapcsán (és minden 3d kapcsán már régen mondom), hogy a produkciók kevésbé tünnek grandiózusnak, a méret észlelés eltünik... erre ma olvasom a collider-en christopher nolan szavait:

" I find stereoscopic imaging too small scale and intimate in its effect. ...........  I prefer the big canvas, looking up at an enormous screen and at an image that feels larger than life. When you treat that stereoscopically, and we’ve tried a lot of tests, you shrink the size so the image becomes a much smaller window in front of you"

http://collider.com/christopher-nolan-3d-imax-interview/159222/
0
2012. április 15., vasárnap 23:28
Itt a kiadás:

http://www.blu-ray.com/movies/Titanic-3D-Blu-ray/7548/

5 lemezes kiadás lesz. BD3D sima BD és Digital Copy.

A lemezek számából ítélve két korongon lesz a 2 és a 3D változat.
De ne legyen igazam :(
0